Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Jeżyny mają bardzo wysoką zdolność pochłaniania reaktywnego tlenu, a intensywny kolor konfitury świadczy o tym, że zawiera ona wiele barwnika mającego te cenne właściwościach. Dziś owoce jeżyn często wchodzą w skład potraw dla dzieci i potraw dietetycznych, jako składnik wzmacniający.
W konfiturze z leśnych jeżyn udało się nam zachować całe owoce i ich fragmenty w gęstym syropie. Duża zawartość cukru pozwala wydobyć intensywny kolor i charakterystyczny smak leśnych jeżyn. Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może być długo przechowywana.
Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą Pani Ochorowicz Monatowej z pocz. XX w dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu. Syrop, który używamy nie zawiera glutenu.
Konfitura jeżynowa wygląda zjawiskowo na dnie filiżanki z café latte wzbogacając smak samej kawy. Możemy ją podawać jako dodatek do pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, budyniu, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, lodów. Dobrze sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach, ponieważ nie zawiera substancji żelujących, które rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury i przez to uwalniają wodę. Dlatego można wykorzystać ją jako nadzienie do ciast kruchych, francuskich, drożdżowych.
jeżyny (47%), cukier, syrop glukowozy (4,5%) - zapobiega scukrzeniu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce.