Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

KROKUS Konfitura jeżynowa 320 g

Data ważności: 30-06-2019
KROKUS Konfitura jeżynowa 320 g
FriscoNowy, zapakowany
12,69
za 1 szt. / 320 g
39,66 / kg
EAN: 5906732623096
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

Opis produktu

Ukryj

Jeżyny mają bardzo wysoką zdolność pochłaniania reaktywnego tlenu, a intensywny kolor konfitury świadczy o tym, że zawiera ona wiele barwnika mającego te cenne właściwościach. Dziś owoce jeżyn często wchodzą w skład potraw dla dzieci i potraw dietetycznych, jako składnik wzmacniający.

W konfiturze z leśnych jeżyn udało się nam zachować całe owoce i ich fragmenty w gęstym syropie. Duża zawartość cukru pozwala wydobyć intensywny kolor i charakterystyczny smak leśnych jeżyn. Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może być długo przechowywana.

Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą Pani Ochorowicz Monatowej z pocz. XX w dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu. Syrop, który używamy nie zawiera glutenu.

 

Konfitura jeżynowa wygląda zjawiskowo na dnie filiżanki z café latte wzbogacając smak samej kawy. Możemy ją podawać jako dodatek do pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, budyniu, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, lodów. Dobrze sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach, ponieważ nie zawiera substancji żelujących, które rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury i przez to uwalniają wodę. Dlatego można wykorzystać ją jako nadzienie do ciast kruchych, francuskich, drożdżowych.

Składniki

Pokaż

Składniki

jeżyny (47%), cukier, syrop glukowozy (4,5%) - zapobiega scukrzeniu

Wartości odżywcze

Pokaż

Wartości odżywcze

OkreślenieW 100gW jednostce
Wartość odżywcza (kJ)1161,03715,2
Wartość odżywcza (kcal)277,0886,4
Tłuszcz0,00,0
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,00,0
Węglowodany 68,0217,6
w tym cukry68,0217,6
Białko0,72,24
Sól0,00,0

Przygotowywanie i przechowywanie

Pokaż

Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce.

Tagi:

KROKUS