Ładowanie...

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Zamawiam
Koszyk: 0,00
Piwo bezalkoholowe

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

KROKUS Powidła żurawinowo - jabłkowe bez cukru 310 g

Data ważności: 30-10-2018
KROKUS Powidła żurawinowo - jabłkowe bez cukru 310 g
FriscoNowy, zapakowany
17,79
za 1 szt. / 310 g
57,39 / kg
EAN: 5906732624512
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

Opis produktu

Ukryj

W powidłach żurawinowo – jabłkowych znajdziemy występujące w żurawinach antyoksydanty, które działają najlepiej razem, dlatego dobrze jest jeść całe owoce (np. przetarte jak w naszych powidłach). Właściwości antyoksydacyjne zachowują również przetwory z żurawin. Błonnik i pektyny pochodzące z jabłek wspomagają pracę układu trawiennego, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Powidła zawierają więcej potasu niż świeże jabłka, a potas wspomaga pracę serca i mięśni.


Produkcja powideł bez dodatku cukru wymaga staranności. Całe owoce ze skórką, rozparzamy, przecieramy przez gęste sita i zagęszczamy w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dzięki czemu powidła są gładkie i udaje się nam zachować więcej wartości odżywczych zawartych w owocach niż w powidłach przygotowywanych w domu.

Ponieważ nie dodajemy cukru ani innych substancji słodzących, jak sok winogronowy, powidła żurawinowo – jabłkowe są wyraźne w smaku. Przebija się intensywny smak żurawiny, co jest niewątpliwą zaletą tych powideł.


Powidłami żurawinowo – jabłkowymi bez dodatku cukru można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika. Są bardzo wyraziste w smaku, więc można nimi ożywić potrawy mdłe. Dobrze smakują z naturalnymi serkami, oscypkami i innymi serami o intensywnym smaku, kaszami, ryżem. Proponujemy dodać je do porannej owsianki, musli czy porcji smoothie. Mogą być również ciekawym dodatkiem do wędlin czy mięs.

Składniki

Pokaż

Składniki

żurawina (50%), jabłka (50%)

Wartości odżywcze

Pokaż

Wartości odżywcze

OkreślenieW 100gW jednostce
Wartość odżywcza (kJ)365,01131,5
Wartość odżywcza (kcal)87,0269,7

Przygotowywanie i przechowywanie

Pokaż

Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce.