Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

FOODS BY ANN Kakao BIO 150 g

FOODS BY ANN Kakao BIO 150 g
FriscoNowy, zapakowany
21,99
za 1 szt. / 150 g
146,60 / kg
EAN: 5906395748785
chwilowo niedostępny
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

Opis produktu

Ukryj

Kakao uzyskuje się z owoców kakaowca pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Większość związków w nim zawartych jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. Z tego względu surowe kakao, które nie jest poddane działaniu obróbki termicznej, zachowuje swoje prozdrowotne wartości: zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino czy zielona herbata, a także jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Kakao jest także bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia). Jednocześnie dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kofeina oraz anandamid kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój. Zawartość związku fenyletyloaminy (PEA) w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia. Na spożyciu kakao mogą skorzystać także osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, gdyż związki w nim zawarte zmniejszają insulinooporność.


Produkt bogaty w witaminy i minerały:

  • Wapń: 128 mg
  • Potas: 1524 mg
  • Żelazo: 13,9 mg
  • Magnez: 499 mg
  • Fosfor: 734 mg
  • Cynk: 6,8 mg
  • Miedź: 3,8 mg
  • Mangan: 3,8 mg
  • Selen: 14,3 μg

Składniki

Pokaż

Informacje dla alergików: pozostały tekst

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są: gluten, jaja, mleko, soja, sezam, kawałki pestek i łupin, orzeszki ziemne, inne orzechy.


Składniki

100% ekologiczne, sproszkowane, surowe ziarna kakaowca

Wartości odżywcze

Pokaż

Wartości odżywcze

OkreślenieW 100gW jednostce
Wartość energetyczna kJ1471,02206,5
Wartość energetyczna kcal353,0529,5
Tłuszcz11,016,5
w tym kwasy tłuszczowe nasycone6,8310,245
Węglowodany19,5229,28
w tym cukry2,453,675
Błonnik32,4848,72
Białko27,841,7
Sól0,10,15

Przygotowywanie i przechowywanie

Pokaż

Przygotowanie i stosowanie

Kakao świetnie nadaje się jako dodatek do musów lub koktajli owocowych, wypieków oraz deserów. Nie powinno się poddawać go obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w nim związki prozdrowotne.


Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dane teleadresowe

Pokaż

Adres producenta

HPBA Group Sp. z o.o. Sp. k.

ul. Zaciszańska 9

03-284 Warszawa


Adres zwrotny

HPBA Group Sp. z o.o.

ul. Dębogórska 35c

71-717 Szczecin