Pyszna konfitura idealna do ciast, róznych wypieków, deserów i kanapek.
Owoce jeżyn pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ponadto, ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet. Ponadto soku z dojrzałych jeżyn dobrze jest używać zewnętrznie do okładów na krosty, wypryski i liszaje.
Owoce malin są bardzo słodkie, smaczne i bogate w witaminę C.
Truskawki zawierają dużo witamin i minerałów oraz pektyny - rozpuszalny w wodzie błonnik, obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. Posiadają, podobnie jak czosnek lub cebula bakteriobójcze substancje, fitocyny. Ich zasadotwórcze i moczopędne właściwości decydują o zalecaniu ich spożywaniaw dietach dla reumatyków, artretyków, cukrzyków oraz osób z niewydolnością nerek i wątroby.
Owoce wiśni stanowią doskonały surowiec do przetwórstwa. 100 gram wiśni dostarcza 50 kilokalorii, 82 gramy wody, 0,6 grama białka, 11,9 grama węglowodanów, 1,7 grama błonnika, 280 miligramów potasu, 17 miligramów fosforu, 16 miligramów wapnia, 10 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 120 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,07 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 5 miligramów witaminy C, 0,1 miligrama witaminy E, 8 mikrogramów kwasu foliowego.
ST. DALFOUR Owocowa Rapsodia Cztery owoce jeżyna malina truskawka wiśnia konfitura