Kwiat soli to najcenniejszy z solnych produktów. W specjalnych stawach do odparowywania wody morskiej kwiat soli gromadzi się na jej powierzchni w postaci wykwitów kryształów solnych, które są codziennie zbierane ręcznie grabkami, a następnie suszone nasłońcu. Krystalizacja powierzchniowa czyni kwiat soli diametralnie różnym od zwykłej soli morskiej, która w stawach do odparowywania gromadzi się na ich dnie. Kwiat soli posiada z pozoru dość grubą strukturę, pod zębami jednak przypomina delikatną konsystencję wysuszonej pianki.
Kwiat soli nie powoduje wyciągania soków z mięsa. Używany jest więc do nacierania steków jakiś czas przed ich obróbką cieplną. Wówczas smak soli przenika równomiernie do wewnątrz mięsa.
Kwiat soli używany jestdo wykańczającego solenia sałatek i innych potraw tuż przed spożyciem, aby jego obecność była w ustach wyczuwalna.Kwiat soli jest zbierany w kilku miejscach na świecie. Ten z rejonu Algarve w Portugali należy do bardziej znanych. Pozyskiwany jest od czasów rzymskich w rezerwacie przyrody Ria Formosa z wolnych od zanieczyszczeń otwartych wód Atlantyku.
RUI SIMEAO Kwiat soli morskiej-atlantyckiej