Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Minimalny termin przydatności 191 dni
Minimalny termin przydatności 165 dni
Minimalny termin przydatności 184 dni

Sery i twarogi

Na stole, podczas śniadania czy kolacji, w niemal każdym polskim domu królują sery i twarogi. Łączą się one doskonale z pieczywem zarówno pszennym, razowym, jak i żytnim, a także z warzywami: ogórkiem, pomidorem czy papryką.

Sery żółte i twarogi – pełne wartości odżywczych

Jeśli myślimy o pizzy, tostach, spaghetti czy kanapkach, nie sposób nie wspomnieć o serze żółtym. Oprócz tego, że jest on elementem dekoracyjnym i smakowym, stanowi doskonałe źródło białka, wapnia, wielu witamin, cynku i fosforu. Zawiera sprzężony kwas linolowy CLA, chroniący przed miażdżycą, nowotworami, a ponadto sprzyjający redukcji masy ciała. Sery żółte, spożywane w odpowiednich ilościach, pobudzają organizm do wytworzenia serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i dodaje energii na cały dzień. Wpływa też dobroczynnie na włosy, ograniczając ich wypadanie, skóra jest gładka i bez niedoskonałości, paznokcie mocniejsze, a zęby chronione są przed próchnicą. Warto, aby sery żółte jadły również wciąż rosnące dzieci i młodzież.Z dzieciństwa wielu z nas pamięta twarożek ze szczypiorkiem lub rzodkiewką, farsz w naleśnikach i smakowity sernik. Ale nic z tych pyszności by nie powstało, gdyby nie biały ser, czyli twaróg. Najważniejszym jego składnikiem jest białko mleka zwane kazeiną - pełnowartościowe, łatwoprzyswajalne, będące budulcem tkanek kości, niezbędnego w procesie wytwarzania enzymów, hormonów oraz ciał odpornościowych. Warto też sięgać po twarogi ze względu na obecność aminokwasów, wapnia, fosforu, cynku, sodu, jodu, potasu i magnezu, oraz witamin B1,B2, B6, B12, PP, A, D i E. Dodając do nich świeże zioła -szczypiorek, koperek, czy pietruszkę - wzbogaca się ich smak.

Sery i twarogi bez laktozy – smaczne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy

Nietolerancja laktozy pojawia się z wiekiem, rzadko jest wrodzona i dotyczy niestety coraz większej grupy osób. Oznacza ona brak zdolności przyswajania przez organizm cukru z mleka, co związane jest z niedoborem enzymu laktazy, potrzebnego do prawidłowego rozkładu laktozy. Jej najczęstszymi objawami są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak: mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, kolki oraz wydawanie dużej ilości gazów. Aby zupełnie nie rezygnować z nabiału, warto postawić na sery żółte i twarogi bez laktozy.Zachęcamy do uzupełnienia codziennego menu o sery i twarogi w wersji klasycznej lub bez laktozy, dostępne w naszej ofercie.