Wędliny
1 szt.
24 szt.
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
RED BULL Napój energetyczny pobudzający 250 ml
Ważny do 17-03-2022
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
MARKS & SPENCER Ciastka pszenne w mlecznej czekoladzie 300 g
Ważny do 14-10-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kiełbasa Chłopska BIO 150 g
Ważny do 27-07-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kabanosy wieprzowe BIO 150 g
Ważny do 20-07-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kiełbaski roztoczańskie BIO 115 g
Ważny do 28-07-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Szynka Sarmacka BIO 350 g
Ważny do 27-07-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Boczek wędzony BIO 350 g
Ważny do 27-07-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Salceson Włoski BIO 350 g
Ważny do 27-07-2020
Ważny do 27-07-2020
Dodaj do ulubionych
POLSOJA Parówki sojowe classic 200 g
Ważny do 24-10-2020
Dodaj do ulubionych
POLSOJA Parówki sojowe chilli 200 g
Ważny do 24-10-2020
Dodaj do ulubionych
POLSOJA Parówki sojowe śniadaniowe 200 g
Ważny do 21-09-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kaszanka Pieczona EKO 350 g
Ważny do 28-07-2020
Dodaj do ulubionych
POLSOJA Wędlina Sojowa Salami 100 g
Ważny do 17-08-2020
Ważny do 20-07-2020
Dodaj do ulubionych
POLSOJA Wędlina Sojowa Szynkowa 100 g
Ważny do 18-08-2020
Ważny do 25-07-2020
Dodaj do ulubionych
BERETTA Salami Milano - plastry 80 g
Ważny do 03-09-2020
Dodaj do ulubionych
BERETTA Salami Napoli - plastry 80 g
Ważny do 27-08-2020
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kiełbasa biała BIO 5 szt. 485 g
Ważny do 20-07-2020
Ważny do 26-08-2020
Dodaj do ulubionych
POLSOJA Kiełbaski sojowe barbecue 250 g
Ważny do 13-10-2020
Ważny do 01-08-2020
Dodaj do ulubionych
POLSOJA Kiełbaski sojowe wędzone 200 g
Ważny do 31-08-2020
Wyroby wędliniarskie W każdym sklepie lada wędliniarska jest zdecydowanie większa, niż ta z mięsem. Pełno w niej wędlin sporządzanych z różnorodnych gatunków mięs: w tym szynek, polędwic, schabu, salami czy też boczku. W połączeniu z pieczywem razowym, pszennym lub żytnim smakują one wszystkie doskonale, ale też nie gorzej jako dodatek do jajecznicy czy też w sałatkach i zapiekankach (nawet tych z makaronem lub ryżem). Wybór wędliny nie jest łatwy, bo skład składowi nie równy, ale najważniejsza jest ilość mięsa, a także jak najmniej ulepszaczy.

Wędliny – jak wybrać te najlepsze i na co zwracać uwagę? Wędliny najlepszej jakości posiadają strukturę mięsa z widocznymi włóknami, nie mają jednolitego koloru, są suche. Z kolei te, które się kleją, cieknie z nich woda lub obecne są w nich fragmenty przypominające żel lub galaretkę (świadczące o obecności karagenu -E407) nie powinny trafić na nasz stół. Jeśli tylko mamy możliwość, warto wnikliwie przejrzeć etykietę, bo im dłuższy skład, tym większa pewność, że wyrób jest gorszej jakości. Tylko dzięki przeczytaniu poszczególnych informacji sprawdzimy ile zużyto mięsa do wyprodukowania np. 100 g danej wędliny. Zbyt niska cena wędliny również może nam sugerować, że to raczej produkt wędlinopodobny, w którym pełno jest konserwantów, wody, barwników i ulepszaczy, które nie posłużą naszemu zdrowiu, a jednocześnie nie
Wędliny – ich rodzaje, walory, sposoby produkcji W skład wędlin wchodzą wędzonki, kiełbasy, produkty z podrobów oraz te blokowe. Wędzonki to szynki, polędwice i balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, odznaczające się wysoką zawartością mięsa. Ponadto mają w swoim składzie tłuszcz, skrupulatnie dobrane i wybrane przyprawy oraz sól.Wyżej wymienione cechy posiadają również kiełbasy. Wyroby wędliniarskie z podrobów są połączeniem solonych lub peklowanych podrobów, mięsa, a także niezbędnego tłuszczu. Sporządza się je na wiele sposobów, bo można je parzyć, wędzić lub piec. Te najsmaczniejsze mają dużą zawartość mięsa. Z kolei produkty blokowe charakteryzują się najmniejszą ilością mięsa, które najczęściej jest zmielone i zmieszane z tłuszczem, a czasem z podrobami. Kupuje się je w puszkach lub plastikowych foremkach.Zanim powstanie wędlina, mięso jest peklowane, a co za tym idzie staje się one mikrobiologicznie bezpieczne i ma różowoczerwoną barwę. Podczas tego procesu do mięsa dodawany jest azotyn sodu lub izolaty białkowe: sojowe lub białka mleka. Po peklowaniu czas na rozdrabnianie mięsa, mieszanie z innymi składnikami, napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później czas na obróbkę termiczną (tyndalizację, pasteryzację i sterylizację) oraz na obróbkę z udziałem tłuszczu (smażenie, duszenie oraz blanszowanie), a ostatecznie na konfekcjonowanie.Różnorodne wędliny, w tym szynka, boczek lub salami, a także wiele innych jest dostępnych w naszej szerokiej ofercie i od ręki – sprawdź i wybierz wędlinę pasującą do twoich indywidualnych upodobań.