Szanowni Państwo, informujemy, że w dniu 31 maja Biuro Obsługi Klienta nie pracuje. Zapraszamy do kontaktu jutro w standardowych godzinach.

Wędliny
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Szynka z piersi indyka - plastry 150 gJBBSzynka z piersi indyka - plastry150 g33,27 zł / kg
4,99
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Polędwica z warzywami - plastry 150 gJBBPolędwica z warzywami - plastry150 g21,93 zł / kg
3,29
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Schab po grecku - plastry 150 gJBBSchab po grecku - plastry150 g37,93 zł / kg
5,69
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Szynka z beczki - plastry 150 gJBBSzynka z beczki - plastry150 g66,60 zł / kg
9,99
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Polędwica łososiowa - plastry 150 gJBBPolędwica łososiowa - plastry150 g39,93 zł / kg
5,99
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Polędwica miodowa - plastry 150 gJBBPolędwica miodowa - plastry150 g29,93 zł / kg
4,49
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Baleron gotowany - plastry 150 gJBBBaleron gotowany - plastry150 g29,93 zł / kg
4,49
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Kiełbasa krakowska - plastry 150 gJBBKiełbasa krakowska - plastry150 g39,93 zł / kg
5,99
Do koszyka
Codzienna dostawa
Ważny do 11-06-2020
Ważny do 11-06-2020
Ważny do 07-06-2020
Dodaj do ulubionych
JBB Cielaszki parówki 400 gJBBCielaszki parówki400 g38,73 zł / kg
15,49
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
AVES Kurczak faszerowany - plastry 150 gAVESKurczak faszerowany - plastry150 g43,27 zł / kg
6,49
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
JBB Kiełbasa leśna - kawałek 600 gJBBKiełbasa leśna - kawałek600 g41,65 zł / kg
24,99
Do koszyka
Codzienna dostawa
Wyroby wędliniarskie W każdym sklepie lada wędliniarska jest zdecydowanie większa, niż ta z mięsem. Pełno w niej wędlin sporządzanych z różnorodnych gatunków mięs: w tym szynek, polędwic, schabu, salami czy też boczku. W połączeniu z pieczywem razowym, pszennym lub żytnim smakują one wszystkie doskonale, ale też nie gorzej jako dodatek do jajecznicy czy też w sałatkach i zapiekankach (nawet tych z makaronem lub ryżem). Wybór wędliny nie jest łatwy, bo skład składowi nie równy, ale najważniejsza jest ilość mięsa, a także jak najmniej ulepszaczy.

Wędliny – jak wybrać te najlepsze i na co zwracać uwagę? Wędliny najlepszej jakości posiadają strukturę mięsa z widocznymi włóknami, nie mają jednolitego koloru, są suche. Z kolei te, które się kleją, cieknie z nich woda lub obecne są w nich fragmenty przypominające żel lub galaretkę (świadczące o obecności karagenu -E407) nie powinny trafić na nasz stół. Jeśli tylko mamy możliwość, warto wnikliwie przejrzeć etykietę, bo im dłuższy skład, tym większa pewność, że wyrób jest gorszej jakości. Tylko dzięki przeczytaniu poszczególnych informacji sprawdzimy ile zużyto mięsa do wyprodukowania np. 100 g danej wędliny. Zbyt niska cena wędliny również może nam sugerować, że to raczej produkt wędlinopodobny, w którym pełno jest konserwantów, wody, barwników i ulepszaczy, które nie posłużą naszemu zdrowiu, a jednocześnie nie
Wędliny – ich rodzaje, walory, sposoby produkcji W skład wędlin wchodzą wędzonki, kiełbasy, produkty z podrobów oraz te blokowe. Wędzonki to szynki, polędwice i balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, odznaczające się wysoką zawartością mięsa. Ponadto mają w swoim składzie tłuszcz, skrupulatnie dobrane i wybrane przyprawy oraz sól.Wyżej wymienione cechy posiadają również kiełbasy. Wyroby wędliniarskie z podrobów są połączeniem solonych lub peklowanych podrobów, mięsa, a także niezbędnego tłuszczu. Sporządza się je na wiele sposobów, bo można je parzyć, wędzić lub piec. Te najsmaczniejsze mają dużą zawartość mięsa. Z kolei produkty blokowe charakteryzują się najmniejszą ilością mięsa, które najczęściej jest zmielone i zmieszane z tłuszczem, a czasem z podrobami. Kupuje się je w puszkach lub plastikowych foremkach.Zanim powstanie wędlina, mięso jest peklowane, a co za tym idzie staje się one mikrobiologicznie bezpieczne i ma różowoczerwoną barwę. Podczas tego procesu do mięsa dodawany jest azotyn sodu lub izolaty białkowe: sojowe lub białka mleka. Po peklowaniu czas na rozdrabnianie mięsa, mieszanie z innymi składnikami, napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później czas na obróbkę termiczną (tyndalizację, pasteryzację i sterylizację) oraz na obróbkę z udziałem tłuszczu (smażenie, duszenie oraz blanszowanie), a ostatecznie na konfekcjonowanie.Różnorodne wędliny, w tym szynka, boczek lub salami, a także wiele innych jest dostępnych w naszej szerokiej ofercie i od ręki – sprawdź i wybierz wędlinę pasującą do twoich indywidualnych upodobań.