Chleb - podstawa każdego śniadania i nie tylko

Chleb to podstawa każdego śniadania, choć oczywiście nie tylko. Pasuje w zasadzie do każdego posiłku - może być dodatkiem do zup, mięs lub służyć jako baza dla wędlin, serów, przetworów owocowych lub warzywnych, a także wszelkiego rodzaju past kanapkowych. Gotowe kanapki możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na piknik z ukochaną osobą. Kromki chleba doskonale smakują zapiekane w piekarniku z plastrami salami i serem żółtym. Możesz także obtoczyć je w jajku i położyć na patelni - to szybka propozycja na kolację, która znajduje swoich fanów zarówno u dorosłych, jak i najmłodszych.Tradycyjna receptura wypiekania chleba nie zmienia się praktycznie od wieków. Wystarczą w zasadzie tylko cztery składniki: mąka, woda, drożdże i sól, aby cieszyć się charakterystycznym smakiem wiejskiego pieczywa. Co ważne - tego typu wypieki pozbawione są konserwantów i ulepszaczy smaku. Warto jednak wiedzieć, że tradycyjny chleb pszenny to nie jedyna propozycja dostępna na rynku.

Chleb krojony i chleb na zakwasie - różnorodność wyboru

Najpopularniejsze są: chleb w formie całego bochenka, jak i chleb krojony. Ten drugi rodzaj chleba to nic innego, jak gruby bochen chleba pokrojony na wiele cienkich kromek. Złocista, chrupiąca skórka i delikatny miąższ sprawiają, że chleb krojony gości dziś na stołach wszystkich Polaków. Chleb krojony sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, a także grillu ze znajomymi - kromki chleba możesz położyć na rozgrzanym ruszcie i kontrolować ich poziom zarumienienia. To doskonały dodatek do potraw z grilla, świątecznych sałat, a także tradycyjnych zup: kapuśniaka czy żurku.Chleb krojony występuje w wielu wersjach: z makiem, sezamem, a także nasionami słonecznika. Różnią się one między sobą nie tylko smakiem, ale także stopniem chrupkości skórki, kolorem pieczywa i rodzajem wykorzystanej mąki. Rozróżniamy chleby razowe, żytnie, pszenne, a także orkiszowe i kukurydziane. Ten ostatni rodzaj chleba jest doskonałą propozycją dla osób cierpiących na celiakię i uczulonych na laktozę. Podobnie rzecz ma się z chlebem na zakwasie - w jego wypieku nie wykorzystuje się drożdży, zatem może on stanowić element lekkostrawnej diety. Każde pieczywo to źródło błonnika pokarmowego i ważnych pierwiastków odżywczych. Chleb żytni, oprócz błonnika, dostarcza organizmowi żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan.Dużą popularnością cieszą się także tostowe chleby krojone, które nadają się w raz na do opiekacza lub tostera. Mają one charakterystyczny, kwadratowy kształt, rumianą skórką i są dużo bardziej miękkie, niż tradycyjne chleby. Z tego względu nadają się dla małych dzieci, którym nie wyrosły jeszcze wszystkie ząbki, a także dla osób starszych, które mają problem z pogryzieniem twardszych rzeczy.

Wybierz idealny chleb. Sklep internetowy Frisco.pl ma wszystko, czego potrzebujesz

W sklepie internetowym Frisco.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz na śniadanie i kolację. Posiadamy chleb krojony, cały, a także na zakwasie. Możesz kupić również chleb tostowy. W zależności od swoich preferencji i żywieniowych przyzwyczajeń, wybieraj spośród produktów pszennych, żytnich, wieloziarnistych i orkiszowych. Jeśli jesteś diabetykiem, cierpisz na celiakię lub nietolerancję laktozy, wybierz produkty pozbawione laktozy, glutenu, o niskim indeksie glikemicznym. Wystarczy, że dodasz do koszyka interesujące Cię produkty, złożysz zamówienie, a my dostarczymy Ci Twoje ulubione chrupiące wypieki pod same drzwi.