Ikoniczne wino firmy Bertani, produkowane według receptury z lat 30 XX w. Także butelka i etykieta są zaprojektowane według wzoru sprzed 90 lat.
Winifikacja zaczyna się od długotrwałej maceracji skórek w dużych kadziach w niskiej temperaturze. Pod wpływem naturalnych drożdży rozpoczyna się fermentacja. Częściowo przerobiony moszcz jest zlewany do beczek, gdzie następuje końcowa faza fermentacji. Dojrzewanie następuje w tych samych beczkach, w których kończy się fermentacja. Mają one pojemność od 750 do 5000l i są robione z drewna orzechowego i wiśniowego. Charakterystyka: Barwa intensywnie czerwona z rubinowymi przebłyskami. Bukiet bardzo złożony, z kombinacją aromatów od lekkich (czerwona porzeczka, wiśnia) do ciężkich (kakao, kawa, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz). Również na podniebieniu niezwykła kombinacja świeżości i ciężkości.
BERTANI Secco