Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Single malt, beczka hogshead ex-bourbon, wypuszczono 243 butelki z mocą 58,1% dla Loży Dżentelmenów. Destylacja w październiku 2008 roku. Aromat mocno torfowy, wędzone winogrona, wędzone rodzynki, wędzone jabłka. W smaku wędzone jabłka suszone wiśnie, pieczona ryba. Finisz słodko-gorzki,bardzo słodkie jabłka i miód, i dym, i wędzenie, a i lekko sadza.
Destylarnia Caol Ila (czyt. Kul-iila) położona jest w bardzo urokliwym miejscu. Przytulona do dość stromego zbocza na samym brzegu cieśniny Sound of Islay (nazywanej też Sound of Jura) oddzielającej wyspy Islay i Jura. Z wielkiej przeszklonej hali alembików destylarni rozciąga się najpiękniejszy widok na cieśninę, zieloną Jurę i górujące nad okolicą szczyty Paps of Jura. Destylarnia wygląda zdecydowanie nowocześniej od innych na Islay za sprawą gruntownej modernizacji w latach 70. Caol Ila (z gaelickiego „Cieśnina Islay”) wybudowana została w 1846 przez Hectora Hendersona, który był także właścicielem destylarni Littlemill z Lowlands. Malt z Caol Ila nie odniósł jednak sukcesów i destylarnia po zaledwie 10 latach padła. Kolejni właściciele także nie mieli pomysłu na destylarnię, aż w końcu w 1927 roku destylarnia została kupiona przez DCL, które po wielu przekształceniach i fuzjach stało się dzisiejszym Diageo. W latach 72-74 destylarnia została rozbudowana i zyskała swój modernistyczny wygląd. Po Rozbudowie stała się największą destylarnią na Islay. 8 Kadzi fermentacyjnych z sosny kanadyjskiej i 3 pary największych na Islay alembików pozwalają na produkcję blisko 4 milionów litrów spirytusu rocznie. To właśnie Caol Ila odpowiada za dymny posmak we wszystkichmieszankach Diageo