To prawdziwie smakowity, delikatny ser pleśniowy. Jego miąższ jest wilgotny i aksamitny, a smak bogaty, czysty, orzeźwiający z występującym w tle posmakiem grzybów. Skórka sera jest ciekawa i różnorodna. Jest efektem rozwijającej się na powierzchni szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti. Występowanie na powierzchni form o zabarwieniu białym, błękitno-zielonym oraz bardzo ciemnym zielonym jest naturalne i zależy od stopnia dojrzałości sera. W miejscu, gdzie kremowy miąższ styka się z pleśniową pierzynką występuje często różowo-brązowy cień, który świadczy o tym, że zaszła głęboka proteoliza białka do łatwo przyswajalnych białek prostych i peptydów z uwolnieniem się barwnych aminokwasów aromatycznych. Podwyższa to strawność sera oraz powoduje powstanie typowego smaku. By doznać całego bogactwa bukietu smakowo-zapachowego sera należy spożywać go ze skórką i tylko wtedy, gdy osiągnie temperaturę pokojową! Ser Lazur srebrzysty, tak jak wszystkie sery pleśniowe, jest aktywny biologicznie. Cały czas dojrzewa nabierając silniejszego charakteru. Proces ten jest naturalny i zachodzi szybciej w miarę wzrostu temperatury.
LAZUR Ser pleśniowy srebrzysty