Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) zawiera proantocyjanidyny (skondensowane taniny), które blokują fimbrialną adhezję bakterii, w tym Escherichia coli, do nabłonka dróg moczowych, a w konsekwencji ich rozmnażanie się powodujące zakażenie. Towłaśnie te jedyne w swoim rodzaju związki mają zasadnicze znaczenie w przeciwdziałaniu zapaleniu dróg moczowych.
Pozytywne działanie żurawiny wielkoowocowej na stan dróg moczowych jest dobrze rozpoznane, niemniej najnowsze badania wskazują też na jej działanie antybakteryjne w innych częściach ciała. Wykazano już, że obecność żurawiny wielkoowocowej blokuje adhezję rozmaitych bakterii powodujących wrzody żołądka czy zapalenie dziąseł i przyzębia; jest wielce prawdopodobne, że inne bakterie okażą się podatne na działanie żurawiny.
Działanie antyadhezyjne żurawiny wielkoowocowej może mieć daleko idące skutki. Regularne spożywanie jej przetworów może przyczynić się nie tylko do zachowania zdrowia, ale też do ograniczenia infekcji występujących w danej populacji, a w konsekwencji do zmniejszenia potrzebnych dawek antybiotyków.
Fundamentalna rola przeciwutleniaczy w zwalczaniu chorób jest udowodniona przez nauki medyczne. Według badania opublikowanego w Journal of Agriculture and Food Chemistry z 19 listopada 2001 roku żurawina wielkoowocowa zawiera więcej przeciwutleniających fenoli niż 19 najczęściej spożywanych gatunków owoców. Zdaniem jego autora, doktora Joe Vinsona z University of Scranton w Pensylwanii, przeciwutleniacze te mogą też odegrać rolę w profilaktyce chorób serca i niektórych nowotworów.
Jest udowodnione, że wrzody trawienne są wywoływane przez zakażenie bakteriami Helicobacter pylori, a nie przez stres czy nadkwasotę. Wykazano już in vitro, że nie podlegający dializie składnik soku z żurawin wielkoowocowych o dużym ciężarze molekularnym blokuje adhezję H. pylori w śluzie żołądka. Te wyniki sugerują korzystne działanie żurawiny w zapobieganiu wrzodom trawiennym poprzez blokowanie adhezji H. pylori w śluzie i nabłonku żołądka.
Flawonoidy wykazują silne działanie przeciwutleniające, zarówno in vitro jak też in vivo; mogą zatem zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Żurawina wielkoowocowa zawiera znaczne ilości flawonoidów i polifenoli, które jak wykazano blokują utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości. Prowadzone badania sugerują, że żurawina wielkoowocowa może stanowić naturalną ochronę przed miażdżycą.
Sok z żurawiny wielkoowocowej jest też stosowany z powodzeniem w procesie odchudzania.
Osad tkanki na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Przed otwarciem wstrząsnąć.
SAM SOK Sok z żurawin