Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

SANTE Skarby Ziemi Quinoa Komosa ryżowa 250 g

Komosa ryżowa

Data ważności: 30-01-2020
Komosa ryżowa Skarby Ziemi Quinoa Sante to bogate źródło białka i witamin.
FriscoNowy, zapakowany
7,89
za 1 szt. / 250 g
31,56 / kg
EAN: 5900617011565
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

Opis produktu

Ukryj
Quinoa (komosa ryżowa) uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu, gdzie zwana była złotem Inków lub matką zbóż. Dodawała sił żołnierzom azteckim, zwłaszcza w czasie przemarszów, jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem. Ze względu na swoje walory odżywcze dziś nosi miano _super ziarna przyszłości_.
Quinoa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. Komosa ryżowa jest źródłem wartościowego białka, przez co może być doskonałym składnikiem diety wegetarian i wegan.
Jest też źródłem kwasu foliowego, witaminy B1 i B2 oraz składników mineralnych - fosforu, miedzi, żelaza, cynku, magnezu i potasu.
Quinoa może być doskonałym zamiennikiem kaszy czy ryżu i jest równie łatwa w przygotowaniu. Warto wprowadzić ją do codziennej diety zarówno jako dodatek do dań wytrawnych czy składnik sałatek i zup. Można ją też podawać na śniadanie wraz z owocami i jogurtem.

Wartości odżywcze

Pokaż

Wartości odżywcze

Składnik pokarmowyw 100 g produktu
Wartość energetyczna1435 kJ / 340 kcal
Tłuszcz6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,7 g
Węglowodany55 g
w tym cukry0 g
Błonnik pokarmowy5 g
Białko14 g
Sól0,005 g
Witaminy:
Ryboflawina (Wit. B2)0,30 mg (21%)*
Tiamina (Wit. B1)0,40 mg (36%)*
Kwas foliowy183 µg (91%)*
Składniki mineralne:
Fosfor457 mg (65%)*
Miedź0,6 mg (60%)*
Żelazo10 mg (71%)*
Cynk7,4 mg (74%)*
Magnez204 mg (54%)*
Potas1040 mg (52%)*
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej.

Przygotowywanie i przechowywanie

Pokaż

Rodzaj przechowywania

Typ: Przechowywać w temperaturze otoczenia

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie

Sposób na Quinoa: Komosę ryżową przyrządza się podobnie jak ryż. Ziarno należy przepłukać i gotować w wodzie przez 20-30 minut [w stosunku 1:1½], z dodatkiem łyżeczki oliwy i szczypty soli morskiej, do momentu aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.

Opakowanie

Pokaż

Rozmiar opakowania

250

Jednostka

g

Waga brutto: 259

Wymiar liczbowy: 250

Jednostka (specyficzna): Gramów

Rodzaj opakowania

Typ: Zgrzewane

Język produktu

Główny język opisupolski
Język danychpolski

Języki na opakowaniu

polski

Ostrzeżenia i pozostałe informacje

Pokaż

Przepisy

Sałatka wiosenna z quinoa Składniki: 125 g quinoa (pół opakowania), 2 pomidory, 2 świeże ogórki, 1 żółta papryka, garść rukoli, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, szczypta pieprzu i soli morskiej Sante z magnezem i potasem. Wykonanie: Quinoa przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory, ogórki i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj rukolę oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj oliwę z oliwek, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.

Informacje producenta

Pokaż

Opis produktu

Quinoa Święte zboże Inków Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości". Spokrewniona jest z amarantusem i posiada podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus. Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka; - zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor; - jest źródłem witamin z grupy B: kwasu foliowego, wit. B1 i B2; - jest źródłem błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie. Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - Komponent zup i dań jednogarnkowych; - Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu - Podstawa zapiekanek na słono i słodko. Żywność funkcjonalna - to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, pro- i prebiotyki, witaminy, minerały i inne.

Cechy

na zdrowie! żywność funkcjonalna

Marka

Sante

Marka: Sante

Dane teleadresowe

Pokaż

Nazwa i adres producenta

Sante A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa

Adres zwrotny

Sante A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Uwagi o produktach "Sante" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta serwis@sante.pl Więcej informacji znajdziesz na: www.sante.pl

Email kontaktowy

serwis@sante.pl

Adres internetowy

www.sante.pl