Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

PRYMAT Sól peklowa 50 g

Azotynowa sól peklowa, drobnoziarnista.

Data ważności: 30-07-2019
Sól peklowa - Prymat. Niezbędna do doskonałego przygotowania mięs.
FriscoNowy, zapakowany
1,79
za 1 szt. / 50 g
35,80 / kg
EAN: 5901135012171
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

Opis produktu

Ukryj
Sól peklowa Prymat nadaje mięsom soczystość oraz apetyczny, różowy kolor.
Jest niezastąpiona do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs, zwłaszcza do wieprzowiny i dziczyzny.
Dzięki peklowaniu mięso na dłużej zachowuje świeżość, odpowiednią barwę i konsystencję.
Sól peklową polecamy także do przygotowania doskonałych marynat.
Jest to więc produkt niezbędny dla każdego miłośnika perfekcyjnie przygotowanych mięs.
Sól peklowa służy do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs. Warto wiedzieć, że kawałki mięsa, które chcemy poddać peklowaniu nie powinny być mniejsze niż 3 kg.
Należy także pamiętać o oddzieleniu kości od mięsa.
Peklować możemy na trzy sposoby: na sucho nacierając solą przygotowane mięso, na mokrotrzymając je w wodzie z dodatkiem soli lub wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa.
Peklowane mięso powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze od 4 - 8 st.C i przewracane co 2 dni.
Przeznaczeniem soli peklowanej jest wyłącznie wszelaka konserwacja mięs lub przygotowanie marynat, dlatego nie powinna być stosowana do bezpośredniego przyprawiania gotowych potraw.

Składniki

Pokaż

Składniki

sól

azotyn sodu E 250

Zalecenia dla alergików

SelerMoże zawierać
Zboża zawierające glutenMoże zawierać
JajaMoże zawierać
MlekoMoże zawierać
GorczycaMoże zawierać
Orzeszki ziemneMoże zawierać
SezamMoże zawierać
SojaMoże zawierać

Inne informacje o alergenach

Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.

Przygotowywanie i przechowywanie

Pokaż

Rodzaj przechowywania

Typ: Przechowywać w temperaturze otoczenia

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie

Zastosowanie: przeznaczona do peklowania mięsa na sucho lub w solance. Po peklowaniu mięso powinno być poddane obróbce termicznej. Sól peklowa nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia.

Opakowanie

Pokaż

Rozmiar opakowania

50

Jednostka

g

Waga brutto: 53

Wymiar liczbowy: 50

Jednostka (specyficzna): Gramów

Rodzaj opakowania

Typ: Torebka

Język produktu

Główny język opisupolski
Język danychpolski

Języki na opakowaniu

polski

Ostrzeżenia i pozostałe informacje

Pokaż

Przepisy

Sposób przygotowania: Peklowane mięso: 2,5 kg, 10 dni 50 g Soli peklowej Prymat rozpuścić w 0,5 l przegotowanej i wystudzonej wody, dodać przyprawy według własnego uznania (Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy, Ziele angielskie Prymat, świeży czosnek). Tak przygotowanym roztworem zalać 2,5 kg mięsa ściśle ułożonego w naczyniu. Co dwa dni obrócić mięso w solance w celu lepszego przepeklowania. Peklować przez 10 dni w temperaturze 2-6°C. Przed wędzeniem mięso opłukać z solanki. Peklowana kiełbasa: 1 kg, 24 godz. Do peklowania kiełbas białych, surowych lub parzonych: na 1 kg farszu kiełbasianego (zmielonego mięsa) dodać 17-20 g (ok. 4 płaskie łyżeczki) Soli peklowej Prymat. Do peklowania kiełbas wędzonych: na 1 kg farszu kiełbasianego dodać 15-17 g (ok. 3 płaskie łyżeczki) Soli peklowej Prymat. Czas peklowania farszów kiełbasianych wynosi 24 godziny w temperaturze 2-6°C. Tysiące przepisów znajdziesz na: Doradcasmaku.pl

Informacje producenta

Pokaż

Opis produktu

Warto wiedzieć Sól peklowa jest doskonała do wyboru domowych wędlin i kiełbas. Służy do przyrządzania różnego rodzaju mięs, np. wieprzowiny, dziczyzny czy drobiu. Dzięki peklowaniu mięso staje się wyjątkowo soczyste i kruche.

Cechy

wyjątkowo kruche i soczyste mięso

Marka

Prymat

Marka: Prymat

Produkt

Nazwa funkcjonalnaSól peklowa
Wariantdrobnoziarnista

Dane teleadresowe

Pokaż

Nazwa i adres producenta

Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska

Adres zwrotny

Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska Tel.: +48/32/47 33 833 www.prymatgroup.pl

Telefon/Fax kontaktowy

+48324733833

Adres internetowy

www.prymatgroup.pl