Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Schab pieczony z cebulą i jabłkami

Sposób przygotowania

W moździerzu przygotowujemy marynatę. Czosnek, trochę soli, pieprz, ucieramy, dolewamy 2-3 łyżki oleju i sos sojowy, łączymy składniki. Nacieramy pastą osuszony schab i odstawiamy. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki, jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Rozgrzewamy patelnię i olej, obsmażamy schab i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Smarujemy musztardą, okładamy boczkiem, obsypujemy cebulą i jabłkami. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Składniki

  • ok. 25 cm długości schab bez kości najlepiej z warstwą tłuszczu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-8 cienkich plastrów boczku
  • 1-2 jabłka
  • 3-4 cebule
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki ostrej musztardy np. rosyjskiej, dijon
  • olej
  • sól
  • folia spożywcza
  • ręczniki kuchenne

Kup składniki z tego przepisu

Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym