Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Czas na wypiekiłatwe i przyjemne

Nie ma większej przyjemności dla podniebienia niż domowe wypieki. Nie ma większej przyjemności niż zapach wypieków unoszący się w całej kuchni. Zamiast więc sięgać po gotowe przekąski, warto od czasu do czasu pokusić się o samodzielne wypieki. Tym bardziej, że gadżety kuchenne zachęcają do tego po stokroć i ułatwiają pieczenie – nawet niedoświadczonym jeszcze cukiernikom.

przewiń

Ciasta i ciasteczka na każdą okazję

Mówiąc o wypiekach, od razu na myśl przychodzą pyszne ciasta i ciasteczka prosto z piekarnika. Słodkie i niezwykle aromatyczne, sprawdzają się na każdą okazję. Szveroki wybór przepisów sprawia, że codziennie możesz serwować rodzinie i znajomym inną słodką propozycję. Zaś podczas wyjątkowych okazji poczęstować ich wypiekiem specjalnym.

Masz ochotę na pyszne kruche ciasto z kremowym nadzieniem? Poświęć zaledwie 60 minut, by przygotować wyśmienitą tartę z nadzieniem na bazie kremówki i owoców zanurzonych w masie.Czytaj więcej

Na kruchym spodzie możesz wylać także nadzienie z jogurtu greckiego, otrzymując tartę à la sernik. Jeśli masz ochotę na prawdziwą słodycz, przygotuj tartę czekoladową z nadzieniem karmelowym i orzechami laskowymi. Jeśli chcesz poczuć delikatne orzeźwienie, zaskocz domowników pyszną tartą z musem porzeczkowym i bezami.

Jeżeli na przygotowanie słodkich wypieków masz jeszcze mniej czasu, wykorzystaj szybki i prosty przepis na muffinki. Babeczki o idealnym kształcie upieczesz, korzystając z formy do muffinów GOURMET. Dzięki niej uzyskasz aż 6 idealnych słodkich przekąsek w dowolnych wariacjach smakowych: czekoladowych, waniliowych, z owocowym nadzieniem lub dodatkiem owoców.

Równie szybko przyrządzisz klasyczne francuskie brioszki, czyli wyśmienite maślane bułeczki drożdżowe. I w tym przypadku skorzystaj z gotowej już formy do brioszek GOURMET. Dzięki niej upieczesz od razu 6 bułeczek, nadając im atrakcyjny kształt kwiatków.

Szybkie przekąski – idealne na imprezę

Każda impreza wymusza konieczność przygotowania przekąsek, do których dostęp będzie miał każdy z gości. Im większa różnorodność, tym lepiej, ale z drugiej strony – to pociąga za sobą obowiązek spędzenia długich godzin w kuchni. No chyba że masz pomysł na szybkie przekąski, które możesz przygotować w ciągu zaledwie kilku – kilkunastu minut.

Nie musisz już serwować gotowych paluszków ze sklepu. Z powodzeniem przyrządzisz je samodzielnie, mając do dyspozycji formę do paluszków STICKS od Lekue. Wystarczy zaledwie 5 minut, by w mikrofalówce (forma nadaje się również do wykorzystania w piekarniku)Czytaj więcej

upiec aż 30 sztuk smacznych paluszków. W jakiej wersji je podasz, to już kwestia twojej kulinarnej fantazji. Jedno jest pewne – takie paluszki zachwycą wszystkich gości do tego stopnia, że będzie to „imprezowy must have”.

Pomysłem na szybką i smaczną przekąskę są także muffiny w wersji wytrawnej. Zamiast czekolady, dodaj do ciasta warzywa, ser (mozzarellę, fetę, ser pleśniowy) oraz inne ulubione dodatki. Posiadając nawet jedną formę GOURMET, w godzinę przygotujesz nawet 20 muffinów.

Słodkie przekąski w wersji na słono

Kto powiedział, że wypieki muszą być słodkie?
Jeśli tylko nie ogranicza cię kulinarna wyobraźnia, niektóre przekąski przyrządzisz także w wersji na słono.

0,00
Dodano pomyślnie!
LEKUE Forma do gofrów 2 szt 1 szt

Wykorzystując silikonową tartę z podnoszonym dnem, z łatwością przygotujesz klasyczne francuskie danie – quiche lorraine. Na cieście kruchym możesz też wyłożyć farsz ze szpinaku i sera pleśniowego, koziego sera i porów czy łososia, gruszki i sera camembert.Czytaj więcej

Ot, i pomysł na pyszne danie gotowy.

Jeśli goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą, poczęstuj ich wytrawnymi goframi – prosto z piekarnika.

Wystarczy, że będziesz posiadać specjalną formę do gofrów Lekue, a w kilkanaście minut przygotujesz aż 8 delikatnie chrupiących gofrów – bez konieczności posiadania gofrownicy.

Na delikatnie słone ciasto wyłóż warzywa i polej gęstym dipem. Możesz też do ciasta dodać kawałki szynki, sera lub innych ulubionych dodatków. Kulinarna rozkosz gwarantowana.

Razem w kuchni, czyli wypieki łączą pokolenia

Nie tylko muzyka, ale również i wypieki łączą pokolenia. Nie ma bowiem przyjemniejszego widoku niż obraz matki z córką lub babci z wnuczką, które razem odkrywają tajniki domowych wypieków.

Pieczenie zapewni jeszcze większą radość, jeśli przygotowywane ciasta i ciasteczka będą wyróżniały się oryginalnym kształtem. Forma do piernika GINGERMAN od Lekue to jeden z tych pomysłów, dzięki którym wypiekany piernik będzie smakował jeszcze bardziej – bo będzie podany w oryginalnej formie.Czytaj więcej

Razem z dzieckiem / wnuczką możecie przygotować także przepyszne gofry z piekarnika. Stanowią najlepszą alternatywę nadmorskich przysmaków, tym bardziej że wypiekane są samodzielnie. Można udekorować je w dowolny sposób – cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, sosami.

Delikatne gofry z piekarnika

Gofry z piekarnika, chociaż smakują nieco inaczej niż wypieki z gofrownicy, są przepyszne. Delikatnie chrupiące ciasto rozpływa się w ustach, a wyłożone na wierzchu dodatki dopełniają wrażeń smakowych.

Przygotuj

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Oddziel żółtka od białek i ubij pianę białkową.
  2. W misce umieść 2 żółtka i połącz z mlekiem. Następnie dodaj olej.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie połącz z masą.
  5. Masę przelej do silikonowej formy do gofrów Lekue, ułożonej na płaskiej blaszce do pieczenia.
  6. Wstaw formy do nagrzanego piekarnika (180oC z termoobiegiem) i piecz ok. 20 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i po lekkim przestygnięciu silikonu, wyłóż gofry i studź na kratce.
  8. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, sosami, owocami.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Muffiny czekoladowe

To klasyka wśród wypieków. Mocno czekoladowe i odpowiednio słodkie zachwycą niejedno podniebienie. Z przepisu można otrzymać 12 muffinów, ale lepiej od razu przygotować się na podwójną porcję. Szybko znikają z talerzyków.

Przygotuj

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady (może być też mleczna)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo 1 łyżeczka olejku waniliowego)
  1. Rozpuść masło i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę umieść w misce – razem z sodą i kakao. Dokładnie wymieszaj.
  3. W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem i olejkiem waniliowym.
  4. Do składników sypkich dodaj masę jajeczną. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Dodaj roztopione masło i posiekaną czekoladę.
    Jeszcze raz wymieszaj, wykonując dosłownie 3 ruchy łyżką.
  6. Przygotowaną masę przelać do 2 silikonowych foremek do muffinów GOURMET.
  7. Foremki wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem).
  8. Piec 20-25 minut – do suchego patyczka.
  9. Po wyjęciu z piekarnika wystudź muffiny na kratce.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu