Przesiewamy mąkę na stolnicę, wlewamy gorący mód i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy kolejno: cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, przyprawy, a następnie 1 jajko i masło.
Do masy stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleka jednocześnie ugniatając ręką ciasto, do uzyskania średniej twardości i gęstości. Wyrabiamy ciasto przez ok 10 minut, aż stanie się gładkie.
Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Następnie wykrajamy z ciasta pierniczki. Resztki ciasta formujemy w kulkę, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy kolejną partię ciasteczek. Tak przygotowane pierniki smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 10 - 15 minut, w zależności od grubości. Początkowo pierniczki będą miękkie, z czasem stwardnieją. Przechowujemy je w szczelnym opakowaniu. Kilka dni przed świętami ciasteczka możemy udekorować lukrem królewskim lub zwykłym lukrem z cukru pudru mieszanym z gorącym sokiem z cytryny.
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 1/2 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 2 średnie jajka
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka