Ładowanie...

Domowe Wypieki

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej – to powiedzenie doskonale sprawdza się również w odniesieniu do kulinariów. Nic bowiem nie smakuje lepiej niż aromatyczne wypieki prosto z domowej kuchni.

przewiń

Polskie tradycje kulinarne są niezwykle bogate. Wśród receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie nie brakuje przepisów na słodycze i ciasta. Wiele regionów ma swoje własne słodkie specjały, których jednak coraz częściej możemy spotkać się w całym kraju.

Na Podlasiu na specjalnych rożnach wytwarza się przepyszne sękacze, w Poznaniu obowiązkowo musimy spróbować oryginalnego rogala marcińskiego, na Śląsku zaś dużą popularnością cieszą się maślane kołacze, a w Lubelskiem – racuchy z makiem.

Wiele regionów ma swoje własne słodkie specjały, które coraz częściej możemy spotkać w całym kraju.

Bez względu na region, przez okrągły rok zajadamy się m.in. pysznymi sernikami, szarlotkami, drożdżowcami czy biszkoptami. Istnieje też wiele wypieków, które silnie wiążą się ze świętowaniem określonych okazji.

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć aromatycznego korzennego piernika czy dekorowanych pierniczków w świątecznych kształtach, często przygotowujemy też bakaliowe keksy oraz makowce. Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się za to z bardzo bogato zdobionymi mazurkami i lukrowanymi babkami, zaś tłusty czwartek ciężko wyobrazić sobie bez choćby jednego pączka czy faworka.

Każdego roku w tłusty czwartek Polacy zajadają się milionami pączków, faworków i innych pyszności.

Skąd wzięło się to święto i jak obchodzą je inne narody?

Słodkie szaleństwo

Pożegnanie z karnawałem

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego właśnie dnia objadaniu można oddawać się do woli, bez poczucia winy, w związku ze zbliżającym się wielkimi krokami Wielkim Postem i rozpoczynającą go w kolejnym tygodniu Środą Popielcową, zakładającą post ścisły. Tłustoczwartkowe objadanie się to tradycja mająca związek z chrześcijaństwem, jednak ze źródeł historycznych można dowiedzieć się, że podobne święto obchodzono już w starożytności. Rzymianie w ostatni czwartek zimy ucztowali wówczas do granic możliwości, świętując w ten sposób kres chłodów i nadejście wiosny.

Między innymi w USA i Brazylii w „Mardi Gras” (fr. tłusty wtorek) ulicami miast przechodzą korowody pełne przebierańców.

Czas zabawy

Święto obżarstwa obchodzone jest w ostatni czwartek karnawału w Polsce i w Niemczech. U naszych zachodnich sąsiadów urządza się tego dnia pochody i festyny, a w wielu szkołach młodzież zwolniona jest z zajęć. Swoje zwyczaje tłustoczwartkowe mają też Skandynawowie, którzy spożywają wówczas tzw. „kannebular” – drożdżowe bułeczki z cynamonem oraz „semle”, czyli podobne do ptysiów pszenne bułki z bitą śmietaną. W wielu krajach świętuje się natomiast ostatni wtorek karnawału. Między innymi w USA i Brazylii w „Mardi Gras” (fr. tłusty wtorek) ulicami miast przechodzą korowody pełne przebierańców. W Wielkiej Brytanii obchodzony jest zaś „Pancake Tuesday”, czyli naleśnikowy wtorek.

Okrągle słodkości

W naszym kraju absolutnym hitem wśród tłustoczwartkowych przysmaków są oczywiście pączki. Półki w cukierniach uginają się od pulchnych drożdżowych kulek z dodatkiem lukru, marmolady, ajerkoniaku, bitej śmietany, budyniu czy innych słodkich substancji. Choć to przysmaki o wielowiekowej tradycji, to jednak w dawnych czasach różniły się one znacznie od pączków, z którymi mamy do czynienia obecnie. Niegdyś nadziewano je boczkiem, mielonym mięsem, a nawet… słoniną. Słodkie dodatki do tego wyrobu zaczęto powszechnie stosować na przełomie XVI i XVII wieku.

Wedle zwyczaju w tłusty czwartek do wnętrza niektórych pączków wkładano orzeszki lub migdały. Kto zaś tego dnia nie skosztował ani jednego pączka, ściągał na siebie niepowodzenie.

Smakowity wybór

Drugim niezwykle popularnym przysmakiem tłustoczwartkowym są faworki, w niektórych częściach Polski zwane chrustem lub chruścikami. Te przypominające kokardki kruche ciasteczka przyrządza się z ciasta śmietanowego, wielokrotnie wałkowanego i smażonego na głębokim tłuszczu. Jednak pączki i faworki to nie jedyne wypieki, których smakiem możemy cieszyć się w ostatni czwartek karnawału – ciastka takie jak oponki, babeczki, gniazdka czy pyszne ciasta – m.in. jabłecznik, sernik czy placek drożdżowy to tylko niektóre z pyszności, które kuszą z witryn cukierni!

Tłusty czwartek to dzień, gdy bez wyrzutów sumienia możemy oddać się słodkiemu łasuchowaniu. Warto jednak zadbać, by to kulinarne szaleństwo nie skończyło się bólem brzucha.

Po przejedzeniu…

Gorące napary

to sprawdzony sposób na ból żołądka. Gorzka czarna herbata wpływa kojąco na żołądek. Korzystnie na trawienie wpłynie także napar z melisy.

Spacer

na świeżym powietrzu pomoże spalić chociaż część przyjętych przez organizm kalorii i zredukować uczucie ogólnego dyskomfortu.

Wywar z mięty czy też imbiru wspomaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu organizm łatwiej przyswoi duże ilości ciężkostrawnego pokarmu.

Kieliszek nalewki

to naturalny sposób na przyspieszenie trawienia. Odrobina alkoholu pomoże przyspieszyć krążenie, wspomagając tym samym proces metabolizmu

Ciepły okład

z termoforu może okazać się zbawienny w przypadku bólu wątroby po przejedzeniu.

Pączki

Tłusty czwartek bez pączka? Niemożliwe! A cóż smakuje lepiej niż własne, domowe wypieki? Wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj doskonałe pączki dla siebie i Twoich najbliższych. Przygotuj:

Przygotuj:

  • 500 g mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 50 g masła
  • 50 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 20 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500 g smalcu (do smażenia)
  1. Wymieszaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże w ciepłym mleku, a następnie odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W misce utrzyj żółtka z resztą cukru, tak by uzyskać gładką konsystencję. Dodaj do masy mleko z drożdżami, pozostałą porcję mąki, spirytus, sok z cytryny i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko na jednolite ciasto.
  3. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, dodaj do niego podgrzane, roztopione masło. Pozostaw ciasto w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  4. Rozwałkuj na blacie ciasto na grubość 2-3 cm. Wytnij z niego krążki przy pomocy niewielkiej miseczki lub foremki. Uformuj rękoma pączki na pożądany kształt.
  5. Rozgrzej smalec na patelni. Smaż pączki z dwóch stron, aż się zarumienią, a następnie odłóż je na talerz przykryty papierowym ręcznikiem w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posyp pączki cienką warstwą cukru pudru.

Faworki

Faworki, chruściki, chrust… Te chrupkie lekkie ciasteczka mają wiele nazw, ale za nimi wszystkimi kryje się jeden niepowtarzalny i wspaniały smak! Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić te pyszności we własnej kuchni. Przygotuj:

Przygotuj:

  • 500 g mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 łyżeczka octu
  • 500 g smalcu (do smażenia)
  • szczypta soli
  • cukier puder
  1. Zmieszaj mąkę (najlepiej przesianą), żółtka, śmietanę, spirytus, ocet i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia jednolitej, elastycznej konsystencji. Kilkukrotnie ubijaj ciasto wałkiem tak, by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza.
  2. Owiń ciasto przezroczystą folią i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Rozwałkuj ciasto możliwie cienko. Wykrajaj z niego wydłużone prostokąty, o wielkości mniej więcej 10x3 cm. W środku każdego prostokąta zrób wzdłuż nacięcie. Przewlekaj tak przygotowane faworki jednym końcem przez otwór powstały pośrodku.
  4. Na patelni rozgrzej smalec. Smaż faworki na złocisty kolor, a po zdjęciu z patelni układaj je na talerzu przykrytym papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gdy ostygną, posyp faworki cienką warstwą cukru pudru.
Best before 06-09-2019
1 pc
10 pcs
Best before 29-10-2019
Best before 04-03-2020
1 pc
10 pcs
Best before 30-03-2020
Best before 27-03-2020
1 pc
10 pcs
Best before 06-03-2020
1 pc
10 pcs
Best before 25-03-2020
Best before 01-06-2019
Best before 30-10-2019
Best before 30-06-2020
Best before 09-06-2019
Best before 30-04-2020
Best before 30-03-2020
Best before 08-02-2021
Best before 30-04-2020
Best before 20-02-2021
Best before 30-03-2022
1 pc
10 pcs
Best before 30-12-2021
1 pc
10 pcs
Best before 30-12-2022
Best before 30-04-2020
Best before 30-03-2022
1 pc
10 pcs
Best before 13-03-2020
1 pc
20 pcs
Best before 30-04-2021
Best before 16-07-2020
1 pc
8 pcs
Dodaj do ulubionych
DECOMORRENO Cocoa 150 gDECOMORRENOCocoa150 g39,93 PLN / kg
Great price!
5.99 PLN
Best before 30-09-2020
1 pc
12 pcs
Best before 08-10-2019
1 pc
12 pcs
Best before 15-10-2019
Best before 18-10-2019
Best before 18-08-2019
Best before 18-08-2019
Best before 07-10-2019
Best before 11-06-2019
Best before 16-03-2020
Best before 04-01-2020
Best before 15-02-2021
Best before 30-01-2021
Best before 10-06-2019
Best before 03-06-2019
1 pc
12 pcs
Best before 28-05-2019
Best before 10-01-2020
Best before 30-04-2020
Best before 30-09-2020
Best before 30-07-2020
Best before 30-06-2020
Best before 30-03-2020
Best before 10-01-2021
Best before 28-02-2020
Best before 12-10-2019
Best before 30-12-2019
Best before 29-01-2021
Best before 15-02-2021
Best before 23-12-2021
Best before 20-09-2020
Best before 31-08-2021
Best before 30-09-2020
Best before 20-09-2020
Best before 30-03-2020
Best before 28-02-2020
Best before 30-06-2020
Best before 28-02-2020
Best before 30-03-2020
Best before 30-04-2020
Best before 01-12-2021
Best before 10-10-2021