
Polskie tradycje kulinarne są niezwykle bogate. Wśród receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie nie brakuje przepisów na słodycze i ciasta. Wiele regionów ma swoje własne słodkie specjały, których jednak coraz częściej możemy spotkać się w całym kraju.
Na Podlasiu na specjalnych rożnach wytwarza się przepyszne sękacze, w Poznaniu obowiązkowo musimy spróbować oryginalnego rogala marcińskiego, na Śląsku zaś dużą popularnością cieszą się maślane kołacze, a w Lubelskiem – racuchy z makiem.
Wiele regionów ma swoje własne słodkie specjały, które coraz częściej możemy spotkać w całym kraju.
Bez względu na region, przez okrągły rok zajadamy się m.in. pysznymi sernikami, szarlotkami, drożdżowcami czy biszkoptami. Istnieje też wiele wypieków, które silnie wiążą się ze świętowaniem określonych okazji.
Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć aromatycznego korzennego piernika czy dekorowanych pierniczków w świątecznych kształtach, często przygotowujemy też bakaliowe keksy oraz makowce. Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się za to z bardzo bogato zdobionymi mazurkami i lukrowanymi babkami, zaś tłusty czwartek ciężko wyobrazić sobie bez choćby jednego pączka czy faworka.