Ładowanie...

Czas na grilla

Kiedy kilka dekad temu do naszego kraju zawitała moda na grillowanie, stało się ono zdecydowanie ulubioną weekendową rozrywką Polaków. Nic dziwnego - w końcu mało co może się równać z błogim odpoczynkiem w gronie rodziny czy paczki przyjaciół, z kawałkiem soczystej karkówki i kiełbasą z rusztu w ręce.

przewiń

Przyjemna, słoneczna wiosna to czas, gdy mamy coraz większą ochotę na relaks na świeżym powietrzu. Kiedy wieczory robią się dłuższe i cieplejsze, myśli wielu z nas krążą częściej wokół biesiadowania przy grillu.

Grillowanie na zdrowie

Aromatyczne i soczyste potrawy z grilla to prawdziwe rarytasy. Przyrządzając je, powinniśmy zawsze stosować się do kilku prostych reguł, by nasze dania były nie tylko przepyszne, ale i zdrowe. Przygotowane na ruszcie mięso jest zdrowsze niż np. usmażone na patelni. Nadmiar tłuszczu wytapia się podczas obróbki termicznej, czyniąc upieczony kawałek mniej kalorycznym i dzięki temu lepiej przyswajalnym przez organizm.

 

Grillując tłustsze mięsa, takie jak np. boczek czy kiełbaski, najlepszym rozwiązaniem jest używanie specjalnych aluminiowych tacek. Stopiony tłuszcz nie ścieka wówczas bezpośrednio na węgiel, co mogłoby wywołać wytwarzanie się toksycznych, niezdrowych substancji.

Choć grillowanie to zadanie stosunkowo proste, to nie każdy jednak wie, jak odpowiednio się do niego zabrać.

Co na początek?

Po pierwsze, przed użyciem należy upewnić się, czy nasze urządzenie jest czyste. Resztki popiołu, przypalone pozostałości po jedzeniu czy zaschnięte plamy tłuszczu powinny być dokładnie usunięte. Do rozpalania grilla powinniśmy zastosować węgiel drzewny. Jeśli chcemy użyć do tego celu drewna, unikajmy tego pochodzącego z drzew iglastych – zawiera ono bowiem substancje, które przy spalaniu mogą być toksyczne dla naszego organizmu. Gdy już rozpalimy grilla, zawsze należy poczekać, aż kawałki węgla pokryją się delikatną warstwą popiołu i zaczną się żarzyć. Dopiero wówczas należy zabrać się za układanie żywności na ruszcie.

 

Przygotowując się do rozpalania grilla warto zastanowić się, co chcemy na nim przyrządzić.

Praktycznie i smacznie

Jeśli będziemy poddawać obróbce termicznej kawałki mięsa różnej grubości, powinniśmy wówczas rozłożyć węgiel w taki sposób, by utworzyć dwie strefy. Po jednej stronie ułóżmy więcej węgla – osiągniemy dzięki temu wyższą temperaturę. Należy tam kłaść mniejsze i cieńsze sztuki mięsa.

 

Druga strefa, w której węgla powinno być nieco mniej, pozwoli nam na przygotowanie kawałków o większych gabarytach. Temperatura jest tam nieco niższa, co pozwala na dłuższe opiekanie żywności bez ryzyka szybkiego przypalenia się wierzchniej warstwy.

Grillowanie samo w sobie nie stanowi wykroczenia, ale przed rozpoczęciem biwakowania powinniśmy dobrze zastanowić się, czy nie przeszkadzamy innym.

W odpowiednim miejscu

Wspólnemu spędzaniu czasu przy grillu nierzadko towarzyszy głośniejsza zabawa czy też spożywanie alkoholu, zawsze należy więc wybrać miejsce, która jest do grillowania specjalnie przeznaczone lub po prostu oddalone od domów innych ludzi.

Dzięki temu możemy uniknąć wielu nieprzyjemności i nie narazimy się też na ryzyko otrzymania mandatu czy upomnienia. Pamiętajmy również, by sprzątać plastikowe butelki, jednorazowe sztućce i talerzyki oraz wszystkie inne pozostałości po wspólnym biesiadowaniu, by grillujący po nas również mogli spędzić czas w przyjemnym i czystym otoczeniu. Kolejną kwestią jest rozpalanie grilla na balkonie. Zdarza się, że w regulaminach budynków czy osiedli znajdują się zapisy zakazujące tej czynności, ale nawet jeśli ta kwestia nie jest wspomniana w regulaminach, najbezpieczniej jest z tego zrezygnować. Unoszący się wokół dym może być bowiem uciążliwy dla sąsiadów. Warto więc zorientować się, gdzie w najbliższej okolicy znajdują się specjalnie przygotowane strefy, w których bezpiecznie i bez przeszkód możemy oddawać się naszemu ulubionemu zajęciu – dobrej zabawie!

Grillowanie? Nic prostszego! Przestrzegaj kilku podstawowych zasad i zostań prawdziwym mistrzem w tej smakowitej dziedzinie!

Sprytne grillowanie

Używaj tacek

skracają czas pieczenia potraw oraz chronią przed ściekaniem tłuszczu bezpośrednio na węgiel i wydzielaniem się toksyn

Marynaty

z oliwą lub olejem zapewniają nie tylko doskonały smak, ale i chronią mięso przed nadmiernym wyschnięciem podczas pieczenia

Gałązki świeżych ziół

wrzucone do grilla nie tylko nadadzą żywności pięknego zapachu, ale też uchronią biesiadników przed komarami - te dokuczliwe owady nie lubią szczególnie rozmarynu, tymianku i bazylii

Kilkucentymetrowe odstępy

pomiędzy poszczególnymi kawałkami żywności pozwolą na odpowiedni rozkład temperatury i przenikanie dymu, który nadaje jedzeniu niepowtarzalny aromat

Sosy

zawierające cukier lub miód nakładaj na opiekane jedzenie pod koniec obróbki termicznej - inaczej szybko ulegną karmelizacji i zaczną się przypalać

Butelkę z wodą

zawsze warto mieć przy sobie na wypadek gwałtownego zapalenia się paleniska lub przypadkowego zaprószenia ognia w pobliżu grilla

Marynata ziołowa

Marynata to podstawa! Dzięki niej serwowane z grilla przysmaki będą kruche, soczyste i niesamowicie pyszne. Do dzieła!

Przygotuj:

  • 3/4 szklanki oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki łagodnego keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy grillowej lub sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki chilli
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • szczypta soli
  1. Połącz w głębokim naczyniu oliwę z keczupem i musztardą, a następnie mieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  2. Do powstałej mieszanki dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
  3. W powstałej marynacie trzymaj mięso przez co najmniej godzinę. Wygodnym rozwiązaniem jest włożenie kawałków żywności w zalewie do foliowej torebki i w taki sposób trzymanie ich w lodówce. Jeśli przygotowujesz większą ilość pożywienia, najlepiej zalać ją marynatą w plastikowym pojemniku z pokrywką.

Gotowe!

Pikantne szaszłyki

To przepis idealny dla wszystkich, którzy są głodni mocnych grillowych wrażeń! Przygotuj dla swoich współtowarzyszy szaszłyki z papryczkami habanero i zgotuj im kulinarną przygodę na ostro!

Przygotuj:

  • filet z piersi kurczaka
  • karkówka wieprzowa
  • cukinia
  • świeże papryczki jalapeno
  • serek śmietankowy (np. Philadelphia)
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  1. Pierś z kurczaka i karkówkę pokrój w kawałki i umieść w misce. Polej mięso niewielką ilością oliwy z oliwek i przypraw je solą, oregano oraz słodką papryką. Włóż naczynie do lodówki i pozostaw na co najmniej godzinę.
  2. Cukinię pokrój w grube plastry, a cytrynę na ćwiartki.
  3. Papryczki jalapeno oczyść z gniazd nasiennych, a następnie wypełnij je serkiem śmietankowym przy pomocy niewielkiej łyżeczki lub innego wąskiego narzędzia.
  4. Nałóż składniki na długie patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności. Przed położeniem na ruszt skrop całość odrobiną oliwy i dopraw szczyptą soli.
  5. Grilluj szaszłyki przez kilka minut.

Smacznego!

Best before 30-03-2021
Best before 30-05-2019
Best before 25-05-2019
Best before 07-08-2019
Best before 02-08-2019
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Mushrooms 500 gFRISCO FRESHMushrooms500 g7,58 PLN / kg
Super price
3.79 PLN
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Dodaj do ulubionych
PUTKA Loaf 55 gPUTKALoaf55 g5,27 PLN / kg
0.29 PLN
Daily delivery
Daily delivery
Dodaj do ulubionych
PUTKA Bread 500 gPUTKABread500 g4,98 PLN / kg
2.49 PLN
Daily delivery
Daily delivery
Best before 27-05-2019
Best before 19-10-2019
Best before 15-05-2020
1 pc
15 pcs
Best before 10-06-2019
Best before 21-06-2019
Best before 23-06-2019
Best before 30-09-2020
Best before 11-04-2021
Best before 17-03-2021
Best before 28-02-2021
Best before 01-04-2021
Best before 29-11-2022
Best before 30-04-2022
Best before 05-12-2021
Best before 04-04-2021
Best before 23-04-2021
Best before 14-08-2021
Best before 30-04-2020
Best before 06-11-2019
Best before 21-02-2022
Best before 10-05-2020
Best before 01-10-2019
Best before 30-01-2020
Best before 18-10-2023
Best before 04-01-2022
Best before 10-11-2021
Best before 20-06-2020
Best before 30-08-2020
Best before 01-07-2020
Best before 30-04-2020
Best before 30-03-2020
Best before 01-10-2020
Best before 30-06-2020
Best before 13-08-2020
Best before 20-09-2020
1 pc
8 pcs
Best before 13-03-2020
Best before 27-08-2019
1 pc
6 pcs
Best before 05-11-2019
Best before 12-12-2019
Best before 31-08-2019
Best before 29-06-2019
1 pc
24 pcs
Best before 02-05-2020
1 pc
24 pcs
Best before 30-03-2020
1 pc
24 pcs
Best before 30-01-2020
1 pc
12 pcs
Best before 15-10-2019
1 pc
2 pcs
Best before 29-09-2019
1 pc
8 pcs
Best before 28-09-2019
1 pc
8 pcs
Best before 30-11-2019
Best before 22-01-2020
Best before 18-03-2020
Best before 22-01-2020
1 pc
24 pcs
Best before 28-02-2020
1 pc
12 pcs
Dodaj do ulubionych
TYMBARK Orange juice 100 % 1 lTYMBARKOrange juice 100 %1 l3,69 PLN / l
Super price
3.69 PLN
Best before 30-03-2020
1 pc
6 pcs
Best before 28-02-2020
1 pc
6 pcs
Dodaj do ulubionych
HORTEX Cherry Nectar 1 lHORTEXCherry Nectar1 l4,79 PLN / l
Great price!
4.79 PLN5.29 PLN
Best before 30-03-2020
1 pc
6 pcs
Best before 29-09-2019
1 pc
6 pcs
Best before 28-02-2020
1 pc
9 pcs
Best before 30-11-2019
Best before 30-10-2021
Best before 30-01-2021
Best before 30-03-2021
Best before 30-10-2021
Dodaj do ulubionych
REGINA EXPERT Towel 1 pcREGINA EXPERTTowel1 pc
12.99 PLN
Best before 30-03-2021
1 pc
24 pcs
Best before 19-07-2020
1 pc
6 pcs
Best before 12-09-2019
1 pc
6 pcs
Best before 01-03-2020
1 pc
6 pcs
Best before 30-07-2020