... Ładowanie ...

Kuchnia
tysiąca smaków

Kuchnia azjatycka może nam wydawać się jednorodna, jednak w rzeczywistości tradycje kulinarne poszczególnych krajów tego kontynentu znacznie różnią się pomiędzy sobą. Nic dziwnego – tę część świata zamieszkuje ponad połowa ludności całej naszej planety.

przewiń

Japonia

Flagową potrawą z Kraju Kwitnącej Wiśni jest oczywiście sushi, na które składają się przede wszystkim ryby lub owoce morza.

Kuchnia japońska cieszy się na całym świecie ogromną popularnością. Flagową potrawą z Kraju Kwitnącej Wiśni jest oczywiście sushi, na które składają się przede wszystkim ryby lub owoce morza – zazwyczaj w surowej postaci, połączone ze specjalnie przyrządzonym gotowanym ryżem i wodorostami nori.

Tradycyjne dodatki do tego dania to bardzo ostry zielony chrzan wasabi, sos sojowy oraz marynowany imbir, spożywany dla oczyszczenia kubków smakowych. Inną typową potrawą japońską jest tzw. sashimi, czyli kawałki surowych ryb lub owoców morza z dodatkiem przypraw.

Chiny

Chiny to kraj, którego kuchnia jest zdecydowanie najbardziej zróżnicowana spośród wszystkich rejonów Azji.

W państwie, jakie zamieszkuje blisko 20% światowej populacji i którego powierzchnia jest porównywalna z obszarem zajmowanym przez cały kontynent europejski, ciężko jest mówić o jednym wiodącym stylu kulinarnym. Mogłoby się wydawać, że wspólnym mianownikiem jest użycie ryżu jako bazy do wszelkich potraw, jednak nie jest to do końca zgodne z rzeczywistością.

Choć najbardziej znana w krajach zachodnich kuchnia kantońska składa się przede wszystkim właśnie z dań z ryżu serwowanych z pokrojonymi dodatkami usmażonymi w woku, to w niektórych częściach Chin częściej spożywa się gotowane na parze bułeczki czy makaron.

Indie

Ogromny wpływ na rozwój kuchni indyjskiej miały poglądy religijne ludów zamieszkujących to państwo.

Ogromny wpływ na rozwój kuchni indyjskiej miały poglądy religijne ludów zamieszkujących to państwo. Na wschodzie kraju jada się duże ilości ryb, zaś na południu spożywa się przede wszystkim dania wegetariańskie. Na kulinarne tradycje północnych rejonów Indii znaczący wpływ miała kultura islamu, przez co bardzo popularne są tam dania z drobiu i baraniny.

To co łączy wszystkie odmiany kuchni tego państwa to używanie szerokiej gamy przypraw, wśród których prym wiedzie curry. Ponieważ dania w dużej mierze są bardzo pikantne, często dodaje się do nich jogurt lub mleko, które mają za zadanie choć trochę zneutralizować ostrość potraw.

Tajlandia

Kuchnia Tajlandii uznawana jest często za jedną z najoryginalniejszych i zdecydowanie najbardziej pikantnych kuchni świata.

Silnie zaznaczają się w niej wpływy chińskie i indyjskie. Wśród najważniejszych składników używanych do przyrządzania potraw króluje mleczko kokosowe, używane do zagęszczania i łagodzenia niezwykle intensywnych i pikantnych dań. Bardzo popularne są potrawy oparte na curry, a jako głównych przypraw używa się

tam przede wszystkim trawy cytrynowej, imbiru, kolendry czy limonki.Ponieważ Tajlandia to państwo nadmorskie, bardzo dużą rolę odgrywają w jej kuchni owoce morza - przede wszystkim skorupiaki, choć mieszkańcy tego kraju nierzadko spożywają także owady.

Azjaci znani są na całym świecie ze swojego zdrowia i długowieczności. Wielu ludzi wierzy, że sekret tego zjawiska tkwi właśnie w ich diecie.

Zdrowie od kuchni

Odpowiednia dieta

Choć nie ma stuprocentowych dowodów, że to właśnie dzięki kuchni Azjaci w znacznie mniejszym stopniu niż Amerykanie czy Europejczycy mają do czynienia z nadwagą i innymi chorobami cywilizacyjnymi, istnieje wiele przesłanek pozwalających sądzić, że to jednak odpowiednia dieta pozwala im cieszyć się szczupłą sylwetką i dobrym zdrowiem przez wiele lat. Wprawdzie kuchnie narodowe tej części świata różnią się pomiędzy sobą, mimo to można zauważyć kilka cech charakterystycznych łączących sztuki kulinarne państw azjatyckich.

W znacznie mniejszym stopniu do przyrządzania potraw używa się tam tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zastępując je olejami roślinnymi, np. kokosowym czy sezamowym.

Ryby, owoce morza oraz tofu

Choć spożywa się tam mięso, to nierzadko zastępuje się je lepiej przyswajalnymi dla organizmu rybami i owocami morza, a także wyrobami sojowymi – w szczególności tofu. Szerokie zastosowanie ma również imbir, wspomagający trawienie, regulujący ciśnienie tętnicze i obniżający cholesterol. Warto też pamiętać, że wciąż najbardziej popularnym napitkiem w krajach Azji pozostaje herbata, której po dziś dzień nie zdołały wyprzeć słodzone, gazowane napoje.

Mleczko kokosowe doskonale sprawdzi się przy zagęszczaniu zup i sosów, nadając im jednocześnie dużą delikatność.

Z nutą egzotyki!

Sos rybny

obok sosu sojowego jest często stosowany w kuchniach azjatyckich do dosalania potraw, szczególnie mięsnych i rybnych. Ma charakterystyczny, intensywny posmak, przez co powinno się go stosować w niewielkich ilościach.

Sos chili

w zależności od upodobań mamy do wyboru wiele jego wariacji – np. słodko-pikantny, słodko-kwaśny, słodki. Może stanowić zarówno bazę do dań gorących, jak i być spożywany jako dip do sałatek czy też zamiennik keczupu.

Sos sojowy

istnieje wiele jego odmian, ale wszystkie z nich łączy intensywny słony smak, dzięki któremu doskonale nadaje się jako uzupełnienie praktycznie wszystkich dań.

Sos ostrygowy

ma ciemny kolor i gęstą konsystencję, używa się go do podkreślenia smaku wielu dań, przede wszystkim z dodatkiem mięsa, ryb i owoców morza. Dobrze sprawdza się również jako składnik dressingu do sałatek.

Mleczko kokosowe

doskonale sprawdzi się przy zagęszczaniu zup i sosów, nadając im jednocześnie dużą delikatność.

Zielone curry

To danie łączy w sobie intensywność orientalnych przypraw i delikatność płynącą z mleczka kokosowego. Egzotyczny smak potrawy zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Przygotuj:

  • 6 łyżeczek zielonej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 200 g ryżu parboiled
  • szczypta soli
  1. Pokrój drobno pieczarki i czerwoną paprykę, posyp je szczyptą soli i smaż kilka minut na patelni, aż do odparowania, następnie odstaw do innego naczynia.
  2. Pokrojoną w kostki pierś z kurczaka obsmaż na patelni. Po kilku minutach dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i paprykę. Wlej na patelnię mleczko kokosowe, dodaj pastę curry i wymieszaj całość dokładnie. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. W zależności od upodobań możesz przed podaniem wsypać ugotowany ryż na patelnię lub nałożyć go na talerze i dopiero wtedy połączyć go z resztą składników.

Smażone tofu

To proste i szybkie danie to wspaniała przekąska na początek kolacji czy luźnego spotkania z przyjaciółmi. Zaskocz ich smakiem prosto z dalekich Chin!

Przygotuj:

  • 200 g tofu
  • 1 szalotka
  • garść szczypiorku
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 2 ząbki czosnku
  1. Pokrój tofu w 2cm kostkę. Smaż na patelni na złoty kolor przez kilka minut, a następnie odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
  2. Na tej samej patelni podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj łyżeczkę sosu ostrygowego i po 30 sekundach dodaj usmażone kostki tofu.
  3. Dorzuć na patelnię posiekaną szalotkę, smaż całość przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj wszystko dokładnie.
Ważny do 04-06-2021
Dodaj do ulubionych
HOUSE OF ASIA Mleczko kokosowe 5-7% tłuszczu 400 mlHOUSE OF ASIAMleczko kokosowe 5-7% tłuszczu400 ml9,47 zł / l
Darmowa Dostawa na dziś.Aktywuj promocję
Darmowa Dostawa na dziś.
3,794,49
Ważny do 17-05-2021
Ważny do 14-10-2020
Ważny do 25-05-2021

25% taniej

Dodaj do ulubionych
EPIC Kalmary tuby U-5 Illex mrożone 700 gEPICKalmary tuby U-5 Illex mrożone700 g42,84 zł / kg
29,9939,99
Ważny do 04-10-2020
Ważny do 26-09-2019
Ważny do 24-09-2019
Ważny do 25-04-2021
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 02-10-2019
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 02-10-2019
Ważny do 24-09-2019
Ważny do 19-09-2021
Ważny do 30-11-2021
Ważny do 30-11-2020
Ważny do 10-05-2022
Ważny do 14-03-2021
Ważny do 14-06-2020
Ważny do 02-12-2020
Ważny do 21-05-2021
Ważny do 30-12-2020
Ważny do 30-09-2020
Ważny do 05-03-2020
Ważny do 01-04-2021
Ważny do 13-08-2020
Ważny do 27-02-2022
Ważny do 23-03-2021
Ważny do 19-10-2020
Ważny do 08-04-2021
Dodaj do ulubionych
KANOKWAN Pasta curry zielona 50 gKANOKWANPasta curry zielona50 g79,80 zł / kg
Przy zakupie 3 szt.Aktywuj promocję
Przy zakupie 3 szt.
3,99zł/szt.4,99
Ważny do 12-05-2021
Dodaj do ulubionych
KANOKWAN Pasta curry żółta 50 gKANOKWANPasta curry żółta50 g79,80 zł / kg
Przy zakupie 3 szt.Aktywuj promocję
Przy zakupie 3 szt.
3,99zł/szt.4,99
Ważny do 10-06-2021
Dodaj do ulubionych
KANOKWAN Pasta curry czerwona 50 gKANOKWANPasta curry czerwona50 g79,80 zł / kg
Przy zakupie 3 szt.Aktywuj promocję
Przy zakupie 3 szt.
3,99zł/szt.4,99
Ważny do 09-05-2021
Ważny do 30-06-2020
Ważny do 15-06-2021
Ważny do 21-01-2022
Ważny do 22-03-2021
Ważny do 23-03-2021
Ważny do 29-01-2022
Ważny do 03-01-2021
Ważny do 28-04-2021
Ważny do 23-05-2021
Ważny do 14-11-2020
Ważny do 30-11-2019
Ważny do 28-05-2020
Ważny do 07-06-2020
Ważny do 29-06-2020
Ważny do 30-03-2020
Ważny do 14-09-2020