Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Kuchniameksykańska

Ten, kto nie jadł tortilli, ten wiele stracił, jednak elementy kuchni meksykańskiej w Polsce i na całym świecie są tak powszechne, że trudno szukać kogoś, kto od tortilli stronił czy stroni. W Teksasie kochają burrito, czyli potrawę o korzeniach meksykańskich. W wielu krajach oferuje się „prawdziwą” kuchnię meksykańską, jednak często odbiega ona od pierwowzoru, aromatycznego, doskonale skomponowanych potraw.

przewiń

Typowe dania kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska łączy wpływy hiszpańskich konkwistadorów z tradycjami Indian tubylców. Na czym się opiera? Podstawą jest kukurydza i rośliny strączkowe, głównie ponad 20 rodzajów fasoli. Symbolem kuchni meksykańskiej są aromatyczne przyprawy – chilli i papryka, bez których kuchnia meksykańska nie istnieje.

Trudno odtworzyć charakterystyczne smaki tej kuchni, nie znając tajników jej wykonywania, przypraw, zasad panujących w kuchni meksykańskiej. Wielu kucharzy czy szefów kuchni twierdzi, że kuchnia meksykańska jest sztuką doboru odpowiednich produktów i komponowania przypraw. W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, jako żywa kultura wspólnotowa. Warto wyróżnić sztandarowe dania kuchni meksykańskiej, o których zapewne słyszał każdy.

Problem polega jednak na tym, że w innych krajach jedynie w dobrych restauracjach, w których szefem kuchni czy kucharzem jest rodowity Meksykanin, możemy doświadczyć prawdziwego, aromatycznego smaku i dziedzictwa tego kraju. Nieco prostsze potrawy warto przyrządzić w domu. Typowe dania i składniki tej kuchni to: gordita, guacamole, nacios, salsa, tacos, picadillo, quesadilla, mole poblano, machaca, enchiladas, ceviche, burrito, chimichanga, chile relleno czy kultowa tortilla.

Meksyk jest niezwykle zróżnicowany pod względem kulturowym, dlatego trudno mówić o jednej kuchni meksykańskiej. Jest ona niezwykle różnorodna, ale podstawą niezmiennie jest smak i aromat przypraw. Hiszpanie i Francuzi wzbogacili kuchnię o cebulę, czosnek, wołowinę i pszenicę. Zioła i przyprawy nie tylko działają aromatycznie, ale i zdrowotnie, pobudzając osłabione upałami łaknienie.

Trzy kulinarne oblicza Meksyku

Kuchnia meksykańska różni się od siebie w zależności od położenia geograficznego. Niektórzy rdzenni mieszkańcy nie przyprawiają samych potraw, ale za to cały smak i aromat lokują w pikantnych sosach, bez których potrawy tracą swój niepowtarzalny smak.

Kuchnię meksykańską można podzielić ze względu na trzy rejony.

Kuchnia Meksyku północnego

Z tego rejonu Meksyku pochodzi przede wszystkim znana wszystkim tortilla. Na północy wytwarza się ją z mąki pszennej i faszeruje mięsem wołowym oraz fasolą. Inną klasyczną potrawą w tym rejonie jest burrito de machaca, czyli pszenny placek z wołowiną. Znana jest także pejata de membrillo – czyli polska galareta. Zupa z sera to crema de queso, suszona wołowina z jajkami – machaca con huevos. Powodzeniem w tym rejonie cieszy się także gorditas – placki z wysokiej jakości kukurydzy nadziewane mięsem, serem i marynowanymi warzywami.

Wszystkie wymienione dania są dobrze znane na świecie i można zdecydowanie stwierdzić, że to północne inspiracje kuchnią meksykańską widać w kartach wielu restauracji w Europie i nie tylko. Wszystkie te dania są niezwykle proste do wykonania, a co za tym idzie, wiele osób przyrządza je w domowej kuchni. Kuchnia meksykańska północy nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania, zaś wszystkie potrawy, oprócz prostoty, charakteryzuje także wyjątkowa pożywność. W odróżnieniu do kuchni południa ta uznawana jest za dość prymitywną i bezwartościową. Północna część Meksyku to również obszar bezgranicznie ceniący właściwości papryczek chilli.

Kuchnia Meksyku centralnego

W centralnej części aromatycznego kraju mekką kulinarną jest Puebla. To z tego miejsca pochodzi sos mole poblano z migdałów, kurczaka, goździków, cynamonu, gorzkiej czekolady, pasty sezamowej i orzechów arachidowych. W centralnej części kraju mieszają się zdecydowanie wpływy Indian i Europy. Tu ubóstwia się pomidory i kultową fasolę, stawiając już nie na wołowinę, ale na owoce morza i ryby. Kulinarnym rarytasem centralnych terenów Meksyku są żeberka wieprzowe z sosem i smażone, aromatyczne ziemniaki z przyprawami.

Kuchnia Meksyku południowego

Kuchnia Meksyku południowego uchodzi za tę najlepszą. Powszechnie uważa się, że to tu występuje największa różnorodność dań, smaków oraz wiele odmian tych samych potraw. Mieszanina smaków słodkich, pikantnych i królestwo sosów – tak można w skrócie określić południe Meksyku. Yucatan to ośrodek słodkości, zaś Oaxaca królestwo pikantnych dań. Kultową potrawą tych terenów są smażone liście kukurydzy z mięsem, serem i chilli. Południe Meksyku lubuje się w sosach, szczególnym daniem jest pasta z awokado podawana z tortillą, salsa, czyli sos pomidorowy z kolendrą, chilii i mięsem.

W meksykańskiej kuchni przystawką może być zarówno owoc, jak i danie. Antojitos, czyli przystawka, w meksykańskim życiu pojawia się zawsze. Mieszkańcy Meksyku ciągle rozkoszują się swoją kuchnią – o każdej porze i w każdym miejscu. Przystawkę zamówić można zawsze i wszędzie.

Diabeł tkwi w przyprawach i...

Symbolem meksykańskiej kuchni są oczywiście przyprawy, których mieszkańcy tego kraju używają dużo i chętnie. Do najczęściej stosowanych przypraw należą: chilli, pieprz cayenne, cebula, czosnek, kminek, oregano, słodka papryka i goździki.

Drugim bastionem kuchni meksykańskiej są placki, czyli tortilla z mąki pszennej bądź kukurydzianej. Burrito to pszenna tortilla z farszem, tacos z kolei to tortilla kukurydziana, nacios to kawałki tortilli z serem, enchiladas – tortille zwijane w rurki i nadziewane. Przysmakiem jest również quesadilla, czyli tortilla z serem. Wymieniać można długo, jednak dla miłośników doskonałej, aromatycznej kuchni, która jest sztuką łączenia przypraw, Meksyk stanowi istne spełnienie marzeń.

Co się pije?

Tequila – któż nie wie, że to przysmak Meksyku, narodowy trunek i duma tych terenów. Tequila biała pita jest najczęściej z solą i cytryną. Tequilę żółtą podaje się z dojrzałą pomarańczą i cynamonem. Ten wysokoprocentowy alkohol produkuje się ze sfermentowanego soku z niebieskiej agawy, zaś tradycja jego picia sięga czasu Azteków.

 

Jak należy spożywać tequilę? Uznaje się, że pijący powinien najpierw zlizać cynamon bądź sól, które sypie się na miejsce złączenia kciuka z palcem wskazującym, a następnie wypić kieliszek trunku i zagryźć cytryną, pomarańczą lub ewentualnie limonką.

Meksyk w domu

Niełatwo samodzielnie odtworzyć w domu kuchnię meksykańską, jednak istnieje kilka przepisów, które z łatwością można zrealizować samodzielnie, aby nieco przybliżyć się do smaków tej niezwykłej kuchni. Istnieje również kilka opcji dla osób stroniących od mięsa.

Burrito bez mięsa

Produkty:

  • 4 tortille
  • 4 porcje ryżu po meksykańsku
  • 4 porcje caritas
  • sałata lodowa
  • papryka czerwona (kostka)
  • pomidor pozbawiony skórki (kostka)
  • ser cheddar (120g startego na niezbyt grubej tarce)
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • limonka

 

Do podania potrzebujemy kwaśnej śmietany, kolendry, quacamole.

1. Podgrzej tortille do miękkości, nałóż ugotowany ryż, ser i warzywa. Wszystko pokrop limonką i zawiń w kopertę.
2. Podgrzej danie na patelni i podaj ze śmietaną i kolendrą oraz guacamole. Osoby spożywające mięso mogą również wykonać opcję mięsną, dodając ulubione, dobrze przyprawione mięso.

Tacos

Produkty:

  • 8 rzodkiewek pokrojonych
  • sałatę rzymską pokrojoną w paski
  • szklankę natki kolendry
  • 3 limonki pokrojone w kawałki
  • pół kilograma sera Monterey Jack lub gueso fresco
  • 200 g śmietany
  • salsę cruda i salsę verde
  • kurczak ugotowany
  • wieprzowinę carnitas
  • 12 placów tortill

1. Na półmisek wyłóż: sałatę, kolendrę i rzodkiewkę. Do osobnych misek wlej salsę, śmietanę i sosy (ważne, aby wszystko podane było oddzielnie).
2. Wieprzowinę i kurczaka podaj w ogrzanych naczyniach. Mięso posyp kolendrą.
3. Wszystkie tortille opiekaj około 20 minut na gorącej patelni.
4. wszystkie składniki podwaj oddzielnie, aby goście sami mogli sporządzić swoje danie. Kuchnia meksykańska jest o tyle ciekawa i wyjątkowa, że chociaż na stole znajduje się określona ilość składników, to od gości zależy, jakie danie powstanie indywidualnie na ich talerzach.

Tego rodzaju potrawy są nie tylko proste do przygotowania, ale i o wiele zdrowsze niż np. makaron z sosem ze słoika czy pulpety zamknięte w słoiku. Możliwości jest niezwykle dużo, a jedyne, co może nas ograniczać, to czas.

Codziennadostawa
FRISCO FRESH Papryka pepperoni zielona 3-4 szt. 150 gFRISCO FRESH Papryka pepperoni zielona 3-4 szt. 150 g
4,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Papryka pepperoni czerwona 10-12 szt. 150 gFRISCO FRESH Papryka pepperoni czerwona 10-12 szt. 150 g
4,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Papryka Jalapeno zielona 4-5szt. 300 gFRISCO FRESH Papryka Jalapeno zielona 4-5szt. 300 g
25,39
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Papryka Habanero czerwona 6-8 szt. 300 gFRISCO FRESH Papryka Habanero czerwona 6-8 szt. 300 g
33,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Avocado duże 2 szt. 450 gFRISCO FRESH Avocado duże 2 szt. 450 g
11,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Limonki 4 szt. 320 gFRISCO FRESH Limonki 4 szt. 320 g
4,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
AMAIZIN Tortilla pszenna 6 szt BIO 240 gAMAIZIN Tortilla pszenna 6 szt BIO 240 g
11,69
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
CASA DE MEXICO Wrap  pszenny 20cm - 6szt 1 sztCASA DE MEXICO Wrap pszenny 20cm - 6szt 1 szt
6,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
CASA DE MEXICO Wrapy 25 cm - 4 szt 1 sztCASA DE MEXICO Wrapy 25 cm - 4 szt 1 szt
7,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Tortilla pszenna miękka 25cm 370 gPOCO LOCO Tortilla pszenna miękka 25cm 370 g
12,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
NGR Chilli całe (extra mocne) 40 gNGR Chilli całe (extra mocne) 40 g
2,793,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Taco Shells 12 szt. 125 gPOCO LOCO Taco Shells 12 szt. 125 g
8,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
TABASCO Sos z papryki habanero 60 mlTABASCO Sos z papryki habanero 60 ml
15,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
TABASCO Sos pikatny z czerwonych papryczek 60 mlTABASCO Sos pikatny z czerwonych papryczek 60 ml
14,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
AMAIZIN Chipsy kukurydziane rolls pomidorowe BIO 100 gAMAIZIN Chipsy kukurydziane rolls pomidorowe BIO 100 g
7,69
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
AMAIZIN Chipsy kukurydziane paprykowe BIO 75 gAMAIZIN Chipsy kukurydziane paprykowe BIO 75 g
6,39
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
AMAIZIN Chipsy kukurydziane solone BIO 75 gAMAIZIN Chipsy kukurydziane solone BIO 75 g
5,89
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
AMAIZIN Chipsy kukurydziane solone BIO 150 gAMAIZIN Chipsy kukurydziane solone BIO 150 g
8,59
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Tortilla chips Cheese 200 gPOCO LOCO Tortilla chips Cheese 200 g
4,89
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Tortilla chips Cheese 450 gPOCO LOCO Tortilla chips Cheese 450 g
11,89
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Tortilla chips Barbecue 450 gPOCO LOCO Tortilla chips Barbecue 450 g
9,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Tortilla chips Chilli 450 gPOCO LOCO Tortilla chips Chilli 450 g
9,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Tortilla chips Solone 200 gPOCO LOCO Tortilla chips Solone 200 g
4,65
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Tortilla chips Chilli 200 gPOCO LOCO Tortilla chips Chilli 200 g
4,29
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
AGRUCAPERS Delicias Papryczki Piri Piri pikatne 90 gAGRUCAPERS Delicias Papryczki Piri Piri pikatne 90 g
5,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Salsa serowy Con Queso 300 gPOCO LOCO Salsa serowy Con Queso 300 g
9,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
POCO LOCO Salsa Mexicana Hot 315 gPOCO LOCO Salsa Mexicana Hot 315 g
7,69
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.