Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Lodyprzysmak lata

W upalne dni nic tak nie orzeźwia jak zimne lody. Ten niezwykle popularny deser uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Lody na patyku, włoskie czy w gałkach można kupić w każdym sklepie oraz wszystkich restauracjach i kawiarniach. Przybliżymy nieco bogaty świat smaków oraz rodzajów lodów, oraz podpowiemy kilka prostych, ale niezwykle smacznych przepisów na domowe lody.

przewiń

Krótka historia lodów

Ten letni przysmak prawdopodobnie wymyślili starożytni Chińczycy, chociaż istnieją źródła wskazujące, że były one znane także Persom i innym plemionom arabskim.

Przygotowywane były specjalnie dla władców ze szczególnych okazji. Prawdopodobnie robiono je ze śniegu lub kruszonego lodu z dodatkiem owoców, miodu i wina. Tak przyrządzone przypominały raczej współczesne sorbety, niż lody śmietankowe.

Do Europy lody przybyły wraz z Marco Polo – nic więc dziwnego, że współczesnymi królami lodów są Włosi, którzy sztukę ich tworzenia opanowali do perfekcji. Na początku znane były głównie we Włoszech i Grecji, a dopiero stąd rozpowszechniły się na inne kraje europejskie.

Ciekawostką jest, że każdy kraj wkładał do tego deseru to, co uznawane było za wyjątkowy przysmak - Grecy zazwyczaj wykorzystywali soki owocowe, a Włosi migdały lub figi.

Do dziewiętnastego wieku były one wyłącznie delicją sezonową i serowano je jedynie zimą. Dopiero wraz z pojawieniem się na rynku chłodziarek ten niezwykły deser został spopularyzowany i doceniony także pod zwykłymi strzechami, a nie tylko w domach koronowanych głów.

Lody produkowane są z mieszanki mleka spożywczego pasteryzowanego, mleka w proszku, śmietanki, jajek, cukru, owoców oraz dodatków smakowych i aromatycznych. W przemyśle wykorzystuje się także chemiczne stabilizatory poprawiające konsystencję i trwałość produktu. Lody dzieli się na różne rodzaje w zależności od wykorzystanych do ich produkcji składników, a te z kolei na różnorodne gatunki.

Rodzaje lodów

Lody mleczne

Ten rodzaj lodów wytwarzany jest z mleka, cukru, żółtek z jajek oraz dodatków smakowych, takich jak: wanilia, kakao, kawa, orzechy czy owoce. Te dodatki charakteryzują gatunki lodów mlecznych, jednakże wspólną cechą tego deseru jest kompozycja złożona z cukru, żółtek jaj oraz mleka.

Sorbety

Sorbety to rodzaj zamrożonej pomadki z soku owocowego, który gotowany jest z cukrem, następnie ucierany aż do uzyskania półpłynnej, gładkiej masy, którą następnie się zamraża. Ten rodzaj lodów jest niezwykle słodki i zazwyczaj podawany jest w małych czarkach z obowiązkowym kieliszkiem zimnej wody z lodem.

Lody śmietankowe

Ten rodzaj zwany jest także parfiatami. Tworzy się je w sposób niezwykle podobny do lodów mlecznych, jednakże zamiast mleka do bazy dodaje się śmietankę o zawartości tłuszczu od 10 do 33%. Śmietana w takich lodach stanowi od 20 do 30% całej masy lodowej. Ciekawostką jest to, że podczas produkcji śmietankę dodaje się na samym końcu procesu zamrażania po czym lodowo – śmietankowa pulpa poddawana jest dalszemu procesowi napowietrzania i zamrażania.

Także w przypadku lodów śmietankowych do bazy dodaje się takie same dodatki, jak w przypadku lodów mlecznych – to znaczy kakao, kawę, owoce czy orzechy.

Lody owocowe

Ten rodzaj lodów tworzy się na bazie wodnego roztworu cukrowego, do którego dopiero podczas procesu zamrażania, dodaje się owoce lub przetwory owocowe. Następnie masa poddawana jest dalszej obróbce polegającej na napowietrzeniu oraz zamrażaniu. Ciekawostką jest, że do takiej pulpy pod sam koniec procesu można dodać ochłodzone białka jaj – spowodują one, że lody będą miały odpowiednią strukturę i utrzymają właściwe napowietrzenie.

Lody cassete

To jeden z mniej znanych rodzajów lodów. Tworzy się je poprzez formowanie warstwami kilku rodzajów lodów, kremu, bitej śmietany i owoców w specjalnych formach w kształcie półkuli. Poszczególne warstwy układa się tak, aby po przekrojeniu ukazywała się tęcza złożona z kilku różnorodnych warstw lodów, kremów i owoców.

Mistrzowie trudnej sztuki robienia lodów twierdzą, że najlepsze jest ułożenie warstw w następującej kolejności: od zewnątrz powinny znajdować się lody mleczne, waniliowe lub śmietankowe, następnie lody owocowe, bita śmietana i w samym sercu lody kawowe lub kakaowe.

Lody – ten niedrogi, choć szczególny deser jest lubiany przez wszystkich. Każdy ma swój ulubiony smak, który kształtuje się już w okolicach 7. roku życia – czyli w podobnym czasie jak ludzka osobowość i już do końca życia prawdopodobnie pozostaje niezmieniony.

Powiedz mi jakie lody lubisz, a powiem Ci kim jesteś

W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, w ramach których zestawiono referencje smakowe dotyczące lodów oraz wyniki testów psychologicznych definiujących osobowość kilkuset osób. Na podstawie wyników badań 10 lodowym smakom przyporządkowano określone osobowości.

Wanilia

określa osoby zależne i potrzebujące, ale jednocześnie posiadające barwną osobowość, zdolność do podejmowania ryzyka.

Bananowe

to ulubiony smak osób o przyjacielskiej naturze, empatycznych i bezproblemowych.

Podwójna czekolada

zazwyczaj wybierana jest przez osoby lubiące być w centrum uwagi, które są czarujące, jednakże szybko się nudzą. Męczy je przede wszystkim rutyna.

Z kawałkami czekolady

typowy smak dla liderów, którzy często podejmują wyzwania. Lubią rywalizację przy czym są jednocześnie kompetentni i czarujący.

Truskawkowe

smak preferowany przez osoby, które doskonale odnajdują się w grupie i łatwo dogadują się z otoczeniem.

Truskawkowo - śmietankowe

to smak preferowany przez osoby nerwowe i introwertyczne, które nie radzą sobie ze stresem.

Miętowe z kawałkami czekolady

to smak, za którym przepadają osoby pewne siebie, ambitne i cyniczne.

Kawowe

smak najczęściej wybierany przez osoby, które cieszą się życiem i są jednocześnie gwałtowne i ujmujące.

Czekoladowe z dodatkami

na przykład z orzechami lub ciasteczkami – wybierane są zazwyczaj przez osoby o silnym charakterze, które prywatnie potrafią być czarujące, natomiast zawodowo sprawdzają się jako biznesmeni.

Orzech laskowy

to z kolei smak wybierany przede wszystkim przez osoby, dla których honor i zasady to podstawa udanego życia. Innymi słowy – to smak dla skrupulatnych i sumiennych perfekcjonistów.

Także w domu można z powodzeniem przyrządzić pyszne lody. Oto kilka łatwych przepisów, które z pewnością każdy szybko i bez problemu przygotuje.

Kilka przepisów na domowe lody

Przygotowanie deseru zajmie około 40 minut, a kolejne 6 godzin trzeba zarezerwować na jego zamrożenie.

Lody jogurtowe

Zrobisz je z 300 ml jogurtu naturalnego, niepełnej szklanki śmietanki kremówki, soku z cytryny, cukru, w tym cukru waniliowego, 30 dag truskawek oraz białka jaja kurzego.

Z jogurtu, cukru i cytryny przygotuj bazę, którą następnie wymieszaj z ubitą na sztywno z cukrem waniliowym śmietaną kremówką. Przelej do pojemniczków – na przykład do kubeczków po danonkach lub jogurtach i wstaw na 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie umyte truskawki drobno pokrój, zasyp cukrem, dodaj soku z cytryny i następnie zagotuj. Po czym zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę oraz przetrzyj przez sito w taki sposób, aby w masie nie było pesteczek, a jak przecier wystygnie, to połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Na zamrożony jogurt wylej po porcji truskawkowego musu i przykryj pozostałą śmietanką. Wsadź do masy patyczki od lodów i włóż do zamrażalnika na kolejne 5 godzin.

Sorbet bananowo-jagodowy

Potrzebne będą: 300 g mrożonych jagód, 2 banany, 3 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu.

Sposób przygotowania:

Banany w skórkach włożyć do zamrażalnika na godzinę. Następnie owoce wyjąć, pokroić w plasterki i wraz z jagodami oraz cukrem dokładnie zmiksować na gładką masę, po czym wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. Aby lody miały bardziej gładką konsystencję warto je w trakcie zamrażania kilka razy przemieszać – można blenderem.

HAAGEN-DAZS Favorite Selection - Lody 4 smaki 400 mlHAAGEN-DAZS Favorite Selection - Lody 4 smaki 400 ml
28,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
HAAGEN-DAZS Macadamia Nut Brittle Lody 500 mlHAAGEN-DAZS Macadamia Nut Brittle Lody 500 ml
24,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
HAAGEN-DAZS Mango & Raspberry Lody 500 mlHAAGEN-DAZS Mango & Raspberry Lody 500 ml
24,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
HAAGEN-DAZS Strawberry Cheesecake Lody 500 mlHAAGEN-DAZS Strawberry Cheesecake Lody 500 ml
24,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
GRYCAN Lody Cafe Latte 1.1 lGRYCAN Lody Cafe Latte 1.1 l
18,79
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
GRYCAN Lody  Tiramisu 900 mlGRYCAN Lody Tiramisu 900 ml
18,79
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
GRYCAN Lody Mięta z czekoladą 500 mlGRYCAN Lody Mięta z czekoladą 500 ml
11,29
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
GRYCAN Lody Kokosowe 500 mlGRYCAN Lody Kokosowe 500 ml
13,79
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
GRYCAN Sorbet z wiśni 500 mlGRYCAN Sorbet z wiśni 500 ml
11,59
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
GRYCAN Sorbet z malin 500 mlGRYCAN Sorbet z malin 500 ml
11,39
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
CARTE D'OR Lody Wanilia 1 lCARTE D'OR Lody Wanilia 1 l
24,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
ALGIDA BIG MILK Lody Śmietankowa Śmietanka 900 mlALGIDA BIG MILK Lody Śmietankowa Śmietanka 900 ml
9,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
NATURATTIVA Lody ryżowe waniliowe z malinami BIO 750 mlNATURATTIVA Lody ryżowe waniliowe z malinami BIO 750 ml
29,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Ważne30+dni
BAKOMA Spray Bita śmietanka w sprayu 250 gBAKOMA Spray Bita śmietanka w sprayu 250 g
8,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.