... Ładowanie ...

• Pizza będzie bardziej chrupiąca, kiedy część mąki na ciasto zastąpisz kaszą manną.

• Najlepsza mąka na chrupiącą pizzę to typ 500.

• Włóż do niej surowego ziemniaka, chwilę pogotuj. Ziemniak wchłonie nadmiar soli.

• Dodaj śmietanę lub jogurt, jeśli zupa jest delikatnie przesolona – złagodzi intensywny słony smak.

• W przypadku przesolonego bulionu, możesz część zupy odlać i zamrozić w foremce na lód, a resztę uzupełnić wodą.

• Aby nie wyrzucać resztki sosu przelej go do foremki na kostki lodu i zamroź. Przyda się, gdy pojawi się potrzeba dodania niedużej ilości sosu. To samo możesz zrobić z resztą koncentratu lub przecieru pomidorowego.

• Przygotuj w foremce do lodu małe galaretki z drobnymi owocami lub ziołami. Idealnie sprawdzą się jagody, poziomki, maliny, porzeczki lub mięta. Wystarczy to każdej przegródki wrzucić kilka owoców, całość zalać galaretką przygotowaną według przepisu i odstawić do stężenia. Małe galaretki świetnie sprawdzą się jako dekoracja talerzy, potraw, tortów i deserów.

• Zamroź zioła w oliwie z oliwek lub z odrobiną wody, z których możesz łatwo korzystać podczas przygotowywania posiłków. Poszatkuj zioła tak jak lubisz, wypełnij nimi foremkę i uzupełnij oliwą lub wodą. Zioła z oliwą świetnie nadadzą się do smażenia, a zioła z wodą do gotowania.

• Przygotuj intensywny bulion i zamroź go w formie na kostki lodu, by przygotować domowe i naturalne kostki rosołowe. Możesz dodać ulubione przyprawy i zioła.

• Jeśli lubisz mrożoną kawę, zamiast zwykłych kostek lodu, dodaj do niej zamrożone kawowe kostki, które nie rozcieńczą napoju. Przygotuj kawę tak jak lubisz, po wystygnięciu, przelej ją do formy i zamroź. Dodawaj do mrożonej kawy.

• A może truskawki w czekoladzie? Za pomocą formy do kostek lodu łatwo przygotujesz przysmak. Wlej do formy rozpuszczoną w kąpiel

• Do gotowania makaronu najlepiej użyć dużego garnka i sporej ilości zimnej wody. Makaron, podczas gotowania musi mieć przestrzeń. Proporcje powinny wynosić 1 litr wody na 100 g makaronu.

• Nigdy nie wkładaj makaronu do niezagotowanej wody! Przedwczesne wrzucenie makaronu do garnka spowoduje, że będzie rozgotowany i lepki.

• Zawsze przestrzegaj czasu gotowania podanego na opakowaniu! Każdy rodzaj makaronu ma inny czas gotowania i należy się go trzymać, aby konsystencja makaronu była dobra.

• Gotowanie dwóch różnych rodzajów makaronu w jednym garnku nie jest dobrym pomysłem! Odstępstwem od tej reguły może być duże podobieństwo makaronów – pod względem wielkości, kształtu i czasów gotowania.

• Sól jest bardzo ważna w procesie gotowania makaronu, ponieważ zapewnia równomierne gotowanie makaronu. Posól wodę w proporcji łyżka soli na litr wody. Najlepiej dopiero po zagotowaniu wody.

• Nie należy płukać makaronu po ugotowaniu, ponieważ powoduje to utratę skrobi i uniemożliwia pełne połączenie z sosami.