Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Sezonowy zawrót głowy

Ciepłe wiosenno-letnie miesiące to czas, kiedy na straganach aż roi się od kolorów i aromatów świeżych warzyw i owoców. Ten okres to doskonała okazja, by rozsmakować się w naturalnych pysznościach. Z wyjątkowych sezonowych rarytasów możemy czerpać garściami – dosłownie – czując się przy tym niezwykle lekko i zdrowo.

przewiń

Z gruntu dobre

W maju na sklepowych półkach i bazarach pojawiają się rozmaite warzywa. Wśród nich znajdziemy botwinkę - to młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Najlepiej jeść je właśnie teraz, gdy korzenie buraka są niewielkie i stosunkowo miękkie. W tym okresie smak botwinki jest najbardziej intensywny. Najczęściej stosuje się ją w zupie zwanej botwinką, w chłodniku i barszczu czerwonym. Innym sezonowym przysmakiem jest rzodkiewka. To wyśmienity „pogryzacz” – syci, ale ma bardzo małą ilość kalorii - zaledwie około 15 kalorii na 100 gram. Jest więc dobrym posiłkiem dla dbających o linię.

Warto jednak wiedzieć, że zważywszy na dużą zawartość olejków eterycznych nie tylko przyspiesza trawienie, ale może też pobudzać apetyt. W czerwcu natomiast pojawia się przepyszny szczaw, którego jednak powinny unikać osoby mające problemy z kamieniami nerkowymi i chorobami stawów, ze względu na zawarty w roślinie szczawian potasu. Bób to zaś bogate źródło białka, co czyni go bardzo cennym składnikiem diety bezmięsnej. Jeśli ktoś lubi jego smak, ale obawia się wzdęć, może dodać do gotujących się nasion pół łyżeczki kminku.

Owocowa słodycz

Maj to miesiąc, w którym rozpoczyna się długo wyczekiwany przez wielu z nas sezon na truskawki. Choć te czerwone owoce są bardzo słodkie, zawierają tylko ok. 30 kalorii na 100 gram, są więc naturalnym i zdrowym substytutem słodyczy. Mają też dużą zawartość witaminy C, większą nawet niż cytryna czy grejpfrut.

Sezon na czereśnie jest stosunkowo krótki – trwa mniej więcej dwa miesiące. Dlatego już w czerwcu warto skusić się na te rarytasy. Warto pamiętać, by nie jeść ich na czczo ani nie łączyć z potrawami mięsnymi, może to bowiem powodować ból brzucha i problemy z trawieniem. Wiśnie to nieco mniej słodsze „kuzynki” czereśni. Są kwaśniejsze, ale i niemal o połowę mniej kaloryczne. Jeśli dbamy o linię, możemy pomieszać czereśnie z wiśniami i dzięki temu zredukować ilość dostarczanych organizmowi węglowodanów.

Na skraju wiosny i lata zaczynają pojawiać się również agrest, porzeczki i śliwki – owoce, które doskonale sprawdzają się nie tylko jedzone na surowo, ale też jako baza do rozmaitych powideł, dżemów i innych przetworów.

Sezonowe warzywa i owoce to źródło wielu substancji mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Aby w pełni korzystać z naturalnego bogactwa, które niosą w sobie nowalijki, powinniśmy stosować się do kilku prostych zasad.

Zdrowie na talerzu

Warzywa i owoce to niezwykle zdrowe pożywienie. Obok produktów zbożowych to właśnie te dwie grupy pokarmów powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety.

Dostarczają bowiem wielu witamin oraz mikro- i makroelementów, bez których ciało i umysł nie mogłyby funkcjonować prawidłowo. Są też dobrym sprzymierzeńcem w staraniach o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warzywa dostarczają nam przede wszystkim węglowodanów złożonych, przez co na dłużej zaspokajają apetyt. Owoce są zaś bogatsze w cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza. Są oczywiście przy tym o wiele zdrowsze niż kupowane w sklepach słodycze, ale powinniśmy jeść je z umiarem i unikać spożywania ich wieczorami.

Warto pamiętać, że pokarmy roślinne to też źródło błonnika, który usprawnia trawienie i pomaga pozbyć się złogów zalegających w jelitach. Jeśli lubimy przygotowywać warzywa na ciepło, dobrym sposobem na zachowanie ich pełnych walorów smakowych i zdrowotnych jest gotowanie na parze. Nie zapominajmy, że niektóre witaminy zawarte w warzywach są przyswajalne tylko w obecności tłuszczów, dobrze więc dodać do nich na przykład oliwę z oliwek, nawet jeśli dbamy o linię.

Warzywa i owoce to prawdziwe cuda natury! Są nie tylko przepyszne i aromatyczne, ale i bardzo zdrowe. Dowiedz się, jakie wyjątkowe właściwości mają przysmaki, które znajdziesz wiosną i latem na pobliskich straganach.

Poradnik

Botwinka

polecana jest przy chorobach układu krwionośnego, ponieważ korzystnie wpływa na czerwone krwinki. Wspomaga również działanie wątroby, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

Bób

jest bogatym źródłem białka, charakteryzuje się jednocześnie niską zawartością tłuszczu, przez co jest polecany dla osób na diecie odchudzającej oraz dla wegetarian

Rzodkiewka

pobudza apetyt u dzieci, łagodzi zgagę i usprawnia procesy trawienne

Wiśnie

obniżają poziom „złego” cholesterolu w organizmie, pomagają przy problemach z bezsennością

Czereśnie

wspomagają układ odpornościowy, poprawiają pamięć i mają działanie przeciwreumatyczne

Truskawki

są korzystne dla diabetyków, zawarte w nich składniki regulują wydzielanie insuliny. Przyspieszają spalanie tłuszczów i wspomagają prawidłowe działanie układu trawiennego

Chłodnik na dwa smaki

Ta pyszna sezonowa zupa na zimno to nie tylko orzeźwiająca rozkosz dla podniebienia, ale i efektowna ozdoba dla Twojego stołu.

Przygotuj:

  • pęczek botwinki (z buraczkami)
  • 3 ogórki zielone
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml kefiru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz (świeżo mielony)
  • jajka (opcjonalnie)
  1. 1. Pokrój drobno botwinkę i buraczki. Wrzuć je do garnka i zalej niewielką ilością wody (tak, by były zakryte). Dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  2. 2. W międzyczasie obierz ogórki ze skórki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek i szczypiorek, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć wszystkie składniki do dużego głębokiego naczynia (najlepiej z miarką) i dolej do nich kefir i jogurt naturalny. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  3. 3. Mniej więcej jedną trzecią mieszanki wlej do garnka z ugotowaną botwinką, a resztę pozostaw w naczyniu.
  4. 4. Dopraw do smaku otrzymane w ten sposób chłodniki - z botwinki i ogórkowy.
  5. 5. Wlewaj równomiernie z dwóch stron chłodniki na talerz – w ten sposób otrzymasz efektowną, dwukolorową zupę. Jako dodatek możesz podać połówki ugotowanych na twardo jajek.

Smacznego!

Kolorowy koktajl

Zaserwuj sobie łyk owocowego orzeźwienia i przyrządź lekki, jogurtowy koktajl z czerwonymi sezonowymi owocami.

Przygotuj:

  • 300g truskawek
  • 300g czereśni
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka listków świeżej mięty
  1. 1. Pokrój truskawki na plastry lub ćwiartki i wyłóż nimi ścianki szklanek.
  2. 2. Pokrój banana na mniejsze kawałki i umieść go w głębokim naczyniu razem z jogurtem naturalnym. Dodaj cukier wanilinowy i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wlej ją do szklanek, mniej więcej do jednej trzeciej ich wysokości. Pozostałą mieszankę odstaw.
  3. 3. W oddzielnym naczyniu zalej kilka listków świeżej mięty niewielką ilością wody (50-100 ml) i pozostaw na chwilę do wystygnięcia.
  4. 4. Do naczynia z pozostałą porcją jogurtowej mieszanki dorzuć czereśnie i truskawki i dodaj miętowy napar. Ponownie zmiksuj całość. Dolej miksturę do szklanek powoli, by nie zmieszać jej z warstwą jogurtu.

Smacznego!

Codziennadostawa
FRISCO FRESH Truskawki 500 gFRISCO FRESH Truskawki 500 g
27,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Borówka amerykańska 125 gFRISCO FRESH Borówka amerykańska 125 g
11,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Gruszka Konferencja 3-4 szt. 1 kgFRISCO FRESH Gruszka Konferencja 3-4 szt. 1 kg
5,69
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Arbuz 6-7 kg 6.5 kgFRISCO FRESH Arbuz 6-7 kg 6.5 kg
29,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Szpinak Baby 125 gFRISCO FRESH Szpinak Baby 125 g
5,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Szpinak 200 gFRISCO FRESH Szpinak 200 g
3,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Kalafior 900 gFRISCO FRESH Kalafior 900 g
5,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Pietruszka luz 300 gFRISCO FRESH Pietruszka luz 300 g
2,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Pomidory Cherry 250 gFRISCO FRESH Pomidory Cherry 250 g
5,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

25% taniej

Codziennadostawa
FRISCO FRESH Pomidory 4 szt. tacka 600 gFRISCO FRESH Pomidory 4 szt. tacka 600 g
4,49
5,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Szparagi białe pęczek 500 gFRISCO FRESH Szparagi białe pęczek 500 g
29,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Szparagi zielone-pęczek 500 gFRISCO FRESH Szparagi zielone-pęczek 500 g
28,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Cukinia zielona 1-2 szt. 700 gFRISCO FRESH Cukinia zielona 1-2 szt. 700 g
6,79
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Sałata masłowa 180 gFRISCO FRESH Sałata masłowa 180 g
4,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Sałata liść dębu czerwona 150 gFRISCO FRESH Sałata liść dębu czerwona 150 g
6,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Rzodkiewka  pęczek 225 gFRISCO FRESH Rzodkiewka pęczek 225 g
1,62
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Czosnek biały, 2 główki 1 kgFRISCO FRESH Czosnek biały, 2 główki 1 kg
2,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Cebula krajowa 4-6 szt. 800 gFRISCO FRESH Cebula krajowa 4-6 szt. 800 g
3,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Seler krajowy 1-2 szt. 600 gFRISCO FRESH Seler krajowy 1-2 szt. 600 g
3,59
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

26% taniej

Codziennadostawa
FRISCO FRESH Buraki 4-6 szt. 1 kgFRISCO FRESH Buraki 4-6 szt. 1 kg
1,29
1,75
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Szczypior Parade - pęczek 50 gFRISCO FRESH Szczypior Parade - pęczek 50 g
2,69
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Cebula dymka krajowa 175 gFRISCO FRESH Cebula dymka krajowa 175 g
2,65
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Koperek krajowy - pęczek 25 gFRISCO FRESH Koperek krajowy - pęczek 25 g
1,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Szczypiorek - pęczek 25 gFRISCO FRESH Szczypiorek - pęczek 25 g
2,59
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FRESH Natka pietruszki - pęczek 25 gFRISCO FRESH Natka pietruszki - pęczek 25 g
1,89
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.