Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Frutti di mare- owoce morza

Frutti di mare jednym kojarzą się z wykwintnym daniem nie na każdą kieszeń, innym ze smacznymi i niedrogimi przepisami np. na sałatki. Niektórzy na potrawy z owoców morza wybierają się raz na jakiś czas do restauracji, inni nie wyobrażają sobie usunięcia ze swojego jadłospisu np. krewetek czy ostryg. Ten rodzaj potraw stanowi doskonały składnik do dań gotowych i wszelkiego rodzaju zup, a co najważniejsze – uznać je możemy za bombę witaminową i nie tylko.

przewiń

Nie tylko małże i homary...

Wiele osób stroniących od tego rodzaju potraw nawet nigdy ich nie próbowała, zakładając z marszu, że owoców morza zwyczajnie nie lubią.

Frutti di mare to jadalne skorupiaki, czyli kraby, krewetki, langusty, homary i mięczaki (małże – ostrygi, ślimaki – puchowce, trąbiki, omułki, ośmiornice czy kałamarnice, czyli głowonogi). Do owoców morza zaliczane są także szkarłupnie czyli jeżowce. W tym rodzaju pożywienia znajdziemy ogromne ilości białka, minerałów i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin.

W Polsce owoce morza to produkt niezbyt często wybierany, chociaż coraz częściej w sklepach można znaleźć bardzo interesujące propozycje różnorodnych ich rodzajów. Polscy, dość tradycyjnie nastawieni konsumenci rzadko sięgają po bardzo zdrowe i niezwykle pożywne frutti di mare. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ten rodzaj mięsa jest wprost idealny do szaszłyków, zup a nawet tostów.

W krajach śródziemnomorskich oraz Australii nie ma chyba restauracji, w której owoce morza nie byłyby specjalnie uprzywilejowane.

Owoce morza to przede wszystkim bogate źródło białka, jodu, wapnia, selenu, żelaza, fluoru, cynku, magnezu i witamin z grupy B, czyli B12 i PP. Chociaż wydaje się, że nie pozostaje nic innego, tylko wręcz codziennie spożywać owoce morza, istnieje kilka „ale”.

Bomba witaminowa i niebezpieczeństwo

Owoce morza zawierają spore ilości cholesterolu, co zdecydowanie negatywnie wpływa na stan zdrowia i kondycję osób borykających się z chorobami serca.

Największą ilość cholesterolu znajdziemy w niepozornym kawiorze, zaś w 100 gramach mięczaków od 40 do 100 mg cholesterolu, w skorupiakach na 100 g aż do 200 mg cholesterolu. Co ważne, istnienie pewnych chorób wyklucza możliwość spożywania frutti di mare. Unikać ich powinny osoby z dną moczanową (uczulenie na skorupiaki i mięczaki).

Mięso tych zwierząt zdecydowanie podwyższa (przez zawartość puryny) wskaźnik kwasu moczowego we krwi chorego. Owoców morza unikać powinny również osoby borykające się z nadciśnieniem czy będące na diecie, w której kluczowe jest spożywanie niskosodowych produktów.

Krewetki to chyba najpopularniejszy owoc morza, który jadł każdy z nas. Wyławiane są na ogromną skalę. Stanowią zarazem składnik sałatek i wielu dań, które można przygotować w domu. Coraz więcej osób rozkoszuje się smakiem krewetek przygotowywanych na parze, zaś w Polsce to jedne z najchętniej kupowanych produktów spośród wszystkich oferowanych na rynku frutti di mare.

Krewetki - jadł je każdy

Krewetki zawdzięczają ogromną popularność nie tylko smacznemu mięsu, ale niskiej zawartości tłuszczu, dużej ilości białka i selenu. Ponadto zdobyły uznanie i powszechny szacunek jako naturalny i doskonały afrodyzjak, któremu dorównywać mogły wyłącznie ostrygi. Krewetki koktajlowe wykorzystuje się do sosów, koktajli i sałatek, szare podawane są na przystawkę.

Największe krewetki najczęściej przygotowuje się na grillu z dodatkiem warzyw. Chociaż najczęściej spotykamy się z różowymi i czerwonymi krewetkami, istnieje wiele ich odmian i kolorów – np. zielone, błękitne czy brązowe. Po ugotowaniu jednak wszystkie nabierają koloru czerwonego.

Spaghetti z krewetek

Produkty:

  • pomidorki koktajlowe
  • krewetki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • makaron, oliwa z pierwszego tłoczenia
  • natka pietruszki
  • odrobina wytrawnego i słodkiego wina

Wykonanie tego spaghetti jest niezwykle proste.
1. Rozgrzej ok. 4 łyżek oliwy na patelni i wrzuć krewetki, posiekaną natkę pietruszki oraz rozdrobniony czosnek.
2. Duś wszystko ok. 1 minuty w taki sposób, aby czosnek jedynie się zeszklił. Krewetki usuń z patelni.
3. Aby przygotowywać sos na bazie oliwy, na której smażyliśmy owoce morza wlej wytrawne i słodkie wino, dodaj przecięte na pół pomidorki i zostaw na dużym ogniu do czasu, aż sos zredukuje się – to znaczy odparuje i zgęstnieje. Pomidorki powinny się delikatnie pomarszczyć.
4. Na koniec dodaj krewetki i zostaw na ogniu ok. 3 minut. Poczekaj, aż krewetki będą lekko różowe. Zauważ, że nie warto trzymać krewetek przez cały czas przygotowywania dania na patelni, a następnie w sosie – stracą one swoją sprężystość. Krewetki, podobnie jak inne owoce morza oraz raki nie lubią zbyt długo być poddawane obróbce – po kilku nadprogramowych minutach w gorącej wodzie stają się twarde i łykowate.
5. Makaron spaghetti gotuj al dente i wymieszaj wszystko. Danie podawaj udekorowane zieleniną, np. pietruszką.

Krewetki w cieście

Produkty:

  • około 20 sztuk krewetek i szklanka oleju

Ciasto:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 2 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia
  • sól

Marynata:

  • sos rybny bądź sojowy
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • cebula wyciśnięta przez wyciskarkę
  • imbir

Sos słodko-kwaśny:

  • łyżka sosu chilli
  • łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • ok. 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie tej potrawy jest nieco trudniejsze , niż spaghetti frutti di mare, ale przyjemność jedzenia z pewnością wynagrodzi te drobne niedogodności.

1. Świeże krewetki przelej wrzącą wodą i zostawiamy do odcedzenia.
2. Ciasto przygotuj mieszając mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia, jajkiem, olejem, wodą (aby konsystencja była gęstsza niż np. na ciasto naleśnikowe). Całość posól i odstaw.
3. Aby przygotować sos podgrzej koncentrat w garnku z olejem sezamowym i dodaj sos chilli, ocet, przyprawy i cukier. Chwilę gotuj a następnie przelej do mniejszego naczynia bądź naczyń na sosy.
4. Marynatę zaczynij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobniutką kostkę. Następnie wyciśnij czosnek przez wyciskarkę, dodaj sos sojowy bądź rybny, imbir i wino ryżowe. Marynatę wymieszaj i dodaj krewetki na ok. 15 minut. Po tym czasie możemy zacząć smażyć krewetki.
5. Na głęboki, rozgrzany olej wrzuć krewetki (powinny być całkowicie zatopione w oleju). Smaż ok. dwóch minut. Następnie polej krewetki sosem.

Amatorów ośmiornic nie ma wielu. W Polsce to mało rozpowszechniony owoc morza, który nie cieszy się dużym zainteresowaniem ani w restauracjach, ani w domach.

Ośmiornice - wodne potwory

Ośmiornice wyławia się przede wszystkim w celu konsumpcyjnym. Co ważne, jadalna część ośmiornicy to jej ramiona (macki), czyli białe miękkie mięso, chociaż często lekko gumowate. Jeśli chodzi o smak ośmiornicy porównać go można do smaku kalmarów. Po zamrożeniu mięsa na co najmniej dwie doby można je wypatroszyć, gotować, marynować, grillować etc. Ośmiornica podawana jest jako główne danie, jednak często popularniejszą formą jest jej dodawanie do sałatek, makaronów, lub podawanie z dresingiem z octu winnego, soli, pieprzu i oliwy. Minie jednak chyba wiele czasu zanim Polacy przestaną myśleć o ośmiornicy jak o potworze, widząc w niej przysmak godny domowych stołów.

Kraby i homary - królowie stołów

Kraby i homary to królowie stołów. Nie jest łatwo przyrządzić te owoce morza w odpowiedni sposób. Rozłupanie skorup okrywających smaczne mięso nie jest łatwe, dlatego wiele osób decyduje się na konsumpcję tych owoców morza w restauracjach. Homary serwowane są rozcięte wzdłuż tułowia, aby łatwiej można było je skonsumować dwuzębnymi sztućcami (mięso z ogona). Również w kleszczach znajduje się niezwykle smaczne mięso, które powinno się delikatnie wysysać. Jeśli homar został podany w całości, możemy z powodzeniem zabrać się do konsumpcji przy pomocy rąk, dlatego w restauracjach wraz z homarami kelnerzy przynoszą do stołów miseczki z wodą. Mięso krabów to doskonały dodatek do dipów czy sałatek, zaś samo przygotowanie tego skorupiaka jest niezwykle trudne, dlatego większość osób pozostawia to specjalistom i ten rodzaj owoców morza spożywa w dobrych restauracjach.

Małże i ostrygi - afrodyzjaki

Przede wszystkim ostrygi, ale i niekiedy małże uznaje się za doskonałe afrodyzjaki. Ostrygi to najpopularniejsze i najbardziej pożądane mięczaki jadalne. Kiedyś ich cena nie była specjalnie wygórowana. Aktualnie ostrygi uznaje się za najdroższy owoc morza i jeden z najwspanialszych afrodyzjaków. Ostrygi podaje się na surowo w połówkach muszli z kawałkiem cytryny, co nie znaczy, że nie można ich również piec, smażyć, zapiekać, gotować czy marynować. Coraz popularniejsze jest również ich grillowanie. Małże w winie, po marynarsku, neapolitańskie, małże gotowane, małże w sosie – sposobów podawania tych skorupiaków jest naprawdę bardo wiele. Co więcej cieszą się one coraz większym zainteresowaniem i popularnością.

Codziennadostawa
FRISCO FISH Krewetki gotowane całe 40/60 250 gFRISCO FISH Krewetki gotowane całe 40/60 250 g
18,29
Ograniczone terminy dostaw
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FISH Ośmiornice - świeże (400g-600g) 500 gFRISCO FISH Ośmiornice - świeże (400g-600g) 500 g
59,99
Ograniczone terminy dostaw
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FISH Ostrygi świeże, 1 szt. 1 sztFRISCO FISH Ostrygi świeże, 1 szt. 1 szt
5,79
Ograniczone terminy dostaw
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FISH Kalmary - świeże (600g-850g) 750 gFRISCO FISH Kalmary - świeże (600g-850g) 750 g
52,49
Ograniczone terminy dostaw
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Codziennadostawa
FRISCO FISH Tuńczyk polędwica - świeża (300g-400g) 350 gFRISCO FISH Tuńczyk polędwica - świeża (300g-400g) 350 g
37,99
Ograniczone terminy dostaw
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
EPIC Ślimaki z masłem ziołowym mrożone 620 gEPIC Ślimaki z masłem ziołowym mrożone 620 g
87,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
EPIC Małże Venus w skorupie 40-60 mrożone 1 kgEPIC Małże Venus w skorupie 40-60 mrożone 1 kg
22,89
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
EPIC KUCHNIE ŚWIATA Sałatka morska gotowana mrożona 1 kgEPIC KUCHNIE ŚWIATA Sałatka morska gotowana mrożona 1 kg
29,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
EPIC Kalmary pierścienie duże mrożone 1 kgEPIC Kalmary pierścienie duże mrożone 1 kg
47,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Kalmary tuby U-5 Illex mrożone 700 gKalmary tuby U-5 Illex mrożone 700 g
34,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Tuńczyk stek mrożony 800 gTuńczyk stek mrożony 800 g
53,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
EPIC Muslitos szczypce krabów mrożone 1 kgEPIC Muslitos szczypce krabów mrożone 1 kg
29,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
MY FOOD Krewetki koktajlowe 200/300 mrożone 500 gMY FOOD Krewetki koktajlowe 200/300 mrożone 500 g
24,79
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
MY FOOD Krewetki gotowane z ogonkiem 16/20 mrożone 400 gMY FOOD Krewetki gotowane z ogonkiem 16/20 mrożone 400 g
56,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
MY FOOD Tuńczyk steki mrożone 250 gMY FOOD Tuńczyk steki mrożone 250 g
27,69
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
EPIC Crabstick Surimi  paluszki krabowe mrożone 250 gEPIC Crabstick Surimi paluszki krabowe mrożone 250 g
5,79
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
EPIC Crabstick Surimi paluszki krabowe mrożone 500 gEPIC Crabstick Surimi paluszki krabowe mrożone 500 g
10,69
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
Krewetka gotowana mrożona Sushi Ebi, 85mm, 30szt 170 gKrewetka gotowana mrożona Sushi Ebi, 85mm, 30szt 170 g
29,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
VICI Paluszki surimi o smaku krabów 100 gVICI Paluszki surimi o smaku krabów 100 g
2,49
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
CALVO Tuńczyk w sosie pomidorowym 160 gCALVO Tuńczyk w sosie pomidorowym 160 g
6,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
CALVO Małże marynowane pikantne 115 gCALVO Małże marynowane pikantne 115 g
7,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
CALVO Sardynki w oliwie z oliwek 120 gCALVO Sardynki w oliwie z oliwek 120 g
6,09
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
CALVO Kalmary w sosie amerykańskim 115 gCALVO Kalmary w sosie amerykańskim 115 g
4,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.