Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Pyszny czwartek

W jeden, szczególny czwartek roku, pączkami możemy się objadać do woli. Ale wielu z nas chce wyjść poza konwencję i szuka inspiracji na inne tłustoczwartkowe przysmaki. Rozbudujmy zatem lukrowane menu.

przewiń

Słodka tradycja

Czym zawinił sobie ostatni czwartek karnawału, że nazywamy go „tłustym”? Zgodnie z tradycją jemy wtedy pączki, olbrzymie ilości pączków. I na wszelki wypadek nie liczymy kalorii.

Najsmaczniejsze dni karnawału

Tłusty czwartek to dzień, w którym rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Tego właśnie dnia objadaniu można oddawać się bez poczucia winy. Cieszymy się smakołykami w myśl zasady, że najlepiej smakuje to, czego nie próbujemy często. Drożdżowe pączki oblane rzeką lukru, faworki lekkie jak chmurka. Bo przecież już w kolejny czwartek, według tradycji, będziemy zachowywać wstrzemięźliwość. Czyli bawmy się i jedzmy póki można, bo gdy słońce zaświeci mocniej – przechodzimy na dietę dużo skromniejszą.

Świat się bawi

Święto obżarstwa w końcówce karnawału obchodzone jest w wielu krajach. U naszych zachodnich sąsiadów najsłodszy dzień to jednak nie czwartek, a poniedziałek – zwany Rosenmontag. Wtedy właśnie na ulicach widać kolorowe wozy pełne barwnych przebierańców, a bawiący się ludzie obrzucani są słodyczami, czekoladami. Deszcz czekoladowych cukierków spada na ulice kończąc karnawał – czy to nie pyszna tradycja?

3,19
Dodano pomyślnie!
SANTE Racuchy owsiane 200 g
0,00
Dodano pomyślnie!
BATOM Malina w zalewie BIO 670 g
5,99
Dodano pomyślnie!
DR. OETKER Sos toffi 200 g
0,00
Dodano pomyślnie!
GRANAROLO Ser Ricotta 250 g

Śniadanie w Londynie

Anglicy tłusty czwartek zamienili z kolei na „Pancake Tuesday”, czyli naleśnikowy wtorek. Podobnie zrobili zresztą Belgowie i Francuzi. Na śniadanie przyrządzają sobie przepyszne naleśniki, omlety, puchate placuszki z nadzieniem i z różnych wersji ciasta. Szukając inspiracji na tłusty czwartek, może warto czerpać właśnie z pomysłowości Anglików i zacząć dzień od skąpanych w owocowych sosach naleśników, placuszków serowych, takich z jabłkami lub z ciasta piwnego, albo pysznych słodkich racuchów owsianych. Wszystko koniecznie zwieńczone owocami, czekoladą lub cukrem pudrem.

Na północy, na wschodzie

Określone tradycje tłustoczwartkowe mają również Skandynawowie – w ten dzień w krajach nordyckich je się drożdżowe bułeczki z bakaliami i cynamonem oraz słodkości przypominające nasze ptysie z bitą śmietaną. Bogatymi zwyczajami związanymi z końcem karnawału mogą pochwalić się też Rosjanie. U nich słodka rozpusta trwa przez cały tydzień, a je się wszystko co syte i smakowite. Dla nas, niech stanowi to inspirację do karnawałowej zamiany zwykłego pieczywa na jego nieco słodszą wersję – wzbogaconą korzennymi przyprawami, kandyzowaną skórką pomarańczową, bakaliami, pachnącą cynamonem. Idealnym drugim śniadaniem w tłusty czwartek będzie więc nie tylko klasyczny pączek, ale również keks z bakaliami lub kawałek ciasta. Koniecznie z bitą śmietaną.

Nowe oblicze pączka

Każdego roku w tłusty czwartek Polacy zajadają się milionami pączków i faworków. Przepisy na te najlepsze przekazywane są często z pokolenia na pokolenie. Jak zatem upiec pączki idealne? I czy można w tej kwestii wymyślić jeszcze coś nowego?

przewiń

Pączki z dziurką

Czekamy cały rok na ten specjalny dzień, by objadać się pączkami bezkarnie i ze smakiem oblizywać po nich oblepione lukrem usta. A może w tym roku zjemy pączki w stylu amerykańskim? Przepis jest prosty, a lukier smakuje tak samo!

  • 500 g mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 20 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Smalec do smażenia
  • cukier puder
  1. Mleko podgrzewamy, lekko słodzimy, Dodajemy do niego rozdrobnione drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
  2. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier waniliowy i sól.
  3. Żółtka rozcieramy z cukrem na puszystą masę.
  4. Do miski z mąką wlewamy drożdże i jajka, wyrabiamy ciasto.
  5. Dodajemy roztopione ale przestudzone masło i spirytus. Miksujemy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  6. Ciasto ugniatamy ręcznie przez kilka minut. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 2 cm.
  7. Dużą szklanką wycinamy pączki, a małym kieliszkiem – dziurki w każdym krążku.
  8. Odstawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
  9. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki przez 2 minuty z każdej strony.
  10. Wyłowione kładziemy na papierowe ręczniki. Przestudzone – oblewamy lukrem lub czekoladą.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Piwne faworki

Faworki, chruściki, chrust… lekkie jak chmurka faworki mogą mieć tyle twarzy, ile nazw. Choć najpopularniejsze są te z klasycznego ciasta, spragnieni nowych smaków zdecydujmy się w tym roku na małą kuchenną zmianę: faworki z ciasta piwnego!

  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki ciemnego piwa
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy do nich przesianą mąkę, łączymy.
  3. Ciągle mieszając wlewamy powoli piwo.
  4. Wyrabiamy ciasto na podsypanym mąką blacie. Staramy się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
  5. Aby ciasto było jeszcze lżejsze, „znęcamy się” nad nim, uderzając drewnianą łyżką lub wałkiem, wtłaczając powietrze.
  6. Dzielimy ciasto na kilka części. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując mąką. Wycinamy prostokąty, nacinamy po środku.
  7. Przeplatamy jeden koniec prostokąta przez środek kształtując faworki.
  8. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka sztuk na raz, każdą stronę przez ok. pół minuty. Wykładamy na papierowy ręcznik.
  9. Posypujemy cukrem pudrem.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu