Ładowanie...

Włoska Pizza...na okrągło!

Na 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. To doskonała okazja, by skosztować kawałka ulubionej pizzy, ale także poznać kilka ciekawostek dotyczących tego przysmaku.

przewiń

Wielowiekowa historia

Pizza kojarzy nam się nieodłącznie z kuchnią Włochów. I choć cały świat poznał ją jako specjalność właśnie tego narodu, to jednak początki tego popularnego dania sięgają kilka tysięcy lat wstecz. Potrawą przypominającą pizzę zachwycali się już starożytni Grecy i Rzymianie, była ona powszechnie znana również w innych państwach basenu Morza Śródziemnego. Antyczny pierwowzór tej potrawy miał formę płaskiego chleba, nasączonego oliwą i czosnkiem z dodatkiem świeżych ziół. Pierwszy raz nazwa „pizza” pojawiła się w łacińskim tekście z X wieku.

Legendarne narodziny

Legenda głosi, że pizza w formie znanej nam współcześnie „narodziła się” pod koniec XIX stulecia. Gdy w 1889 r. do Neapolu udała się z wizytą włoska para

Uwielbiana w każdej postaci

W dzisiejszych czasach pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw. Choć oryginalna receptura ściśle określa zasady

Gdy w 1889 r. do Neapolu udała się z wizytą włoska para królewska, miejscowy piekarz specjalnie na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej przygotował wyjątkową potrawę, mającą stanowić symbol zjednoczenia Italii.

Lokalny przysmak

W późniejszych stuleciach pizza była spożywana głównie przez ludzi pochodzących z niskich warstw społeczeństwa, składała się ona bowiem z najbardziej podstawowych i najtańszych składników – wody, mąki, oliwy, soli i czosnku. Co ciekawe, już w XVI wieku najuboższa ludność okolic Neapolu zaczęła smarować okrągłe placki sosem przyrządzanym z pomidorów, mimo iż w całej Europie roślina ta w tym okresie uważana była powszechnie za silnie trującą i niejadalną.

królewska, miejscowy piekarz specjalnie na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej przygotował wyjątkową potrawę, mającą stanowić symbol zjednoczenia Italii. Cienki drożdżowy placek z dodatkiem sosu pomidorowego, świeżej bazylii i sera mozzarella z bawolego mleka, swymi kolorami przypominała flagę Włoch. Pizza tak zachwyciła królową, że nadano jej nazwę „Margherita”.

przyrządzania „prawdziwej” wersji tego dania, to jego rozmaite wariacje, nieraz znacznie odbiegające od oryginału, sprzedawane są w ogromnych ilościach na całym świecie. We Włoszech funkcjonuje obecnie około 40 000 pizzerii, a w Stanach Zjednoczonych, gdzie pizza zyskała rekordową wręcz popularność, sprzedaje się ją w ilości ponad 3 miliardów rocznie!))

W dzisiejszych czasach pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw. Choć oryginalna receptura ściśle określa zasady przyrządzania „prawdziwej” wersji tego dania, to jego rozmaite wariacje, nieraz znacznie odbiegające od oryginału, sprzedawane są w ogromnych ilościach na całym świecie.

Różne oblicza pizzy

Ciasto to podstawa

Receptura na oryginalną pizzę stanowi sekret piekarzy z Neapolu i jest chroniona prawem Unii Europejskiej. Jednak mnogość wariacji, według których przygotowuje się to danie, jest wprost niewyobrażalna. Podstawową różnicą pomiędzy poszczególnymi rodzajami pizzy jest przede wszystkim ciasto, z jakiego jest przyrządzana. Tradycyjny spód pizzy neapolitańskiej to płaski, bardzo cienki placek, nieprzekraczający 3 mm grubości, do którego wyrabiania nie powinno używać się żadnych mechanicznych urządzeń. We Włoszech wyróżnić możemy jeszcze dwa głównie rodzaje ciasta do pizzy – pierwszy z nich - Lazio - ma grubość od 1 do 2 cm, Siciliana zaś to dość puszysty placek, formowany zazwyczaj w prostokątny kształt.

Jako głównych dodatków używa się głównie sera mozzarella, świeżych ziół, kaparów, oliwek czy anchois.

Do wyboru, do koloru

Najbardziej podstawowym i uniwersalnym składnikiem używanym do wyrobu pizzy jest sos pomidorowy. Istnieje jednak też wersja pomijająca ten składnik – to tak zwana „pizza bianca”, sporządzana z białym sosem na bazie śmietany lub polana tylko oliwą z ziołami. We Włoszech, gdzie korzysta się przede wszystkim z lokalnych składników, jako głównych dodatków używa się głównie sera mozzarella, świeżych ziół, kaparów, oliwek czy anchois. Amerykanie preferują zaś zupełnie odmienne smaki – za Oceanem prym wiedzie zdecydowanie kiełbasa pepperoni, za którą plasują się między pieczarki, cebula i bekon.

Mąka to najważniejszy składnik ciasta do pizzy. Spośród odmian dostępnych na polskim rynku do tego celu najlepiej nadaje się mąka pszenna chlebowa.

Palce lizać!

Temperatura

to kluczowy czynnik mający wpływ na końcowy efekt i kruchość ciasta. Profesjonalne piece osiągają około 450 stopni Celsjusza. W domowych warunkach piekarnik powinien być więc maksymalnie nagrzany. Warto zakupić specjalny kamienny kafelek, dzięki któremu pizza znacznie szybciej uzyska wyższą temperaturę i chrupkość.

Aby pizza nie była zbyt wilgotna

zwróć uwagę na liczbę składników. Ułożenie kilku warstw dodatków może skutkować wsiąkaniem wydzielanej przez nie wody wprost w ciasto. Zanim nałożysz składniki warto więc wcześniej je osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.

Sos pomidorowy

stanowiący bazę pod inne składniki, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy przełożyć pomidory (świeże lub z puszki) na patelnię i podsmażać je, aż zredukują się do połowy swojej objętości. Pod koniec dodaj do nich świeże zioła i posiekany czosnek.

Warto zakupić specjalny kamienny kafelek, dzięki któremu pizza znacznie szybciej uzyska wyższą temperaturę i chrupkość.

Pizza sycylijska

Wypróbuj z nami przepis na wyśmienitą pizzę sycylijską, której nie oparłby się sam Don Corleone!

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 1 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 szklanki letniej wody
  1. Wymieszaj w szklance drożdże, łyżkę mąki i kilka łyżek letniej wody. Przykryj mieszaninę ściereczką lub spodkiem na 15 minut i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Połącz w misce resztę składników i dodaj do nich przygotowaną wcześniej drożdżową mieszaninę. Posyp blat mąką i ugniataj ciasto około 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Odstaw je na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Posmaruj kwadratową blachę cienką warstwą oliwy, a następnie ułóż na niej wyrośnięte ciasto.
  4. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nałóż na nie swoje ulubione składniki. Piecz pizzę przez około 15 minut lub do momentu, gdy jej brzegi przybiorą złocistą barwę.

Włoski sos do pizzy

Poznaj smak doskonałego sosu pomidorowego i poczuj się jak w słonecznej Italii! Buon Appetito!

Przygotuj:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1 garść posiekanego świeżego oregano
  • kilka ziaren kminku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  1. Przełóż pomidory z puszki na patelnię, dodaj do nich łyżkę oliwy z oliwek i podsmażaj je, aż zredukują swoją objętość o połowę. Dodaj do nich posiekany czosnek, sól i pieprz.
  2. Odstaw pomidorową masę do wystygnięcia i dodaj do niej posiekane świeże zioła i kminek. Odstaw całość do lodówki na 30 minut.
  3. Gotowe!
Best before 31-07-2021
Best before 19-05-2020
Best before 09-06-2019
Best before 30-06-2020
Best before 06-09-2019
Best before 30-12-2019
Best before 13-06-2019
Best before 02-09-2019
Best before 12-03-2020
1 pc
10 pcs
Best before 11-06-2019
1 pc
12 pcs
Best before 02-06-2019
Best before 04-07-2019
Best before 12-07-2019
Best before 16-08-2019
Best before 15-09-2019
Best before 14-06-2019
Best before 06-06-2019
Best before 31-01-2022
Best before 28-09-2020
Best before 31-12-2024
Best before 31-12-2022
Best before 13-06-2020
Best before 09-01-2022
Best before 02-02-2022
Best before 28-02-2021
Best before 30-10-2021
Best before 14-01-2021
1 pc
12 pcs
Best before 31-08-2022
Best before 03-02-2022
Best before 30-04-2022
Best before 30-03-2022
Daily delivery
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Mushrooms 500 gFRISCO FRESHMushrooms500 g7,58 PLN / kg
Super price
3.79 PLN
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Best before 01-04-2021
Best before 05-03-2021
Best before 26-02-2022