Włoska Pizza...na okrągło!

Na 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. To doskonała okazja, by skosztować kawałka ulubionej pizzy, ale także poznać kilka ciekawostek dotyczących tego przysmaku.

przewiń

Wielowiekowa historia

Pizza kojarzy nam się nieodłącznie z kuchnią Włochów. I choć cały świat poznał ją jako specjalność właśnie tego narodu, to jednak początki tego popularnego dania sięgają kilka tysięcy lat wstecz. Potrawą przypominającą pizzę zachwycali się już starożytni Grecy i Rzymianie, była ona powszechnie znana również w innych państwach basenu Morza Śródziemnego. Antyczny pierwowzór tej potrawy miał formę płaskiego chleba, nasączonego oliwą i czosnkiem z dodatkiem świeżych ziół. Pierwszy raz nazwa „pizza” pojawiła się w łacińskim tekście z X wieku.

Legendarne narodziny

Legenda głosi, że pizza w formie znanej nam współcześnie „narodziła się” pod koniec XIX stulecia. Gdy w 1889 r. do Neapolu udała się z wizytą włoska para

Uwielbiana w każdej postaci

W dzisiejszych czasach pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw. Choć oryginalna receptura ściśle określa zasady

Gdy w 1889 r. do Neapolu udała się z wizytą włoska para królewska, miejscowy piekarz specjalnie na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej przygotował wyjątkową potrawę, mającą stanowić symbol zjednoczenia Italii.

Lokalny przysmak

W późniejszych stuleciach pizza była spożywana głównie przez ludzi pochodzących z niskich warstw społeczeństwa, składała się ona bowiem z najbardziej podstawowych i najtańszych składników – wody, mąki, oliwy, soli i czosnku. Co ciekawe, już w XVI wieku najuboższa ludność okolic Neapolu zaczęła smarować okrągłe placki sosem przyrządzanym z pomidorów, mimo iż w całej Europie roślina ta w tym okresie uważana była powszechnie za silnie trującą i niejadalną.

królewska, miejscowy piekarz specjalnie na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej przygotował wyjątkową potrawę, mającą stanowić symbol zjednoczenia Italii. Cienki drożdżowy placek z dodatkiem sosu pomidorowego, świeżej bazylii i sera mozzarella z bawolego mleka, swymi kolorami przypominała flagę Włoch. Pizza tak zachwyciła królową, że nadano jej nazwę „Margherita”.

przyrządzania „prawdziwej” wersji tego dania, to jego rozmaite wariacje, nieraz znacznie odbiegające od oryginału, sprzedawane są w ogromnych ilościach na całym świecie. We Włoszech funkcjonuje obecnie około 40 000 pizzerii, a w Stanach Zjednoczonych, gdzie pizza zyskała rekordową wręcz popularność, sprzedaje się ją w ilości ponad 3 miliardów rocznie!))

Dodaj wszystkie do koszyka

Polecamy

W dzisiejszych czasach pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw. Choć oryginalna receptura ściśle określa zasady przyrządzania „prawdziwej” wersji tego dania, to jego rozmaite wariacje, nieraz znacznie odbiegające od oryginału, sprzedawane są w ogromnych ilościach na całym świecie.

Różne oblicza pizzy

Ciasto to podstawa

Receptura na oryginalną pizzę stanowi sekret piekarzy z Neapolu i jest chroniona prawem Unii Europejskiej. Jednak mnogość wariacji, według których przygotowuje się to danie, jest wprost niewyobrażalna. Podstawową różnicą pomiędzy poszczególnymi rodzajami pizzy jest przede wszystkim ciasto, z jakiego jest przyrządzana. Tradycyjny spód pizzy neapolitańskiej to płaski, bardzo cienki placek, nieprzekraczający 3 mm grubości, do którego wyrabiania nie powinno używać się żadnych mechanicznych urządzeń. We Włoszech wyróżnić możemy jeszcze dwa głównie rodzaje ciasta do pizzy – pierwszy z nich - Lazio - ma grubość od 1 do 2 cm, Siciliana zaś to dość puszysty placek, formowany zazwyczaj w prostokątny kształt.

Jako głównych dodatków używa się głównie sera mozzarella, świeżych ziół, kaparów, oliwek czy anchois.

Do wyboru, do koloru

Najbardziej podstawowym i uniwersalnym składnikiem używanym do wyrobu pizzy jest sos pomidorowy. Istnieje jednak też wersja pomijająca ten składnik – to tak zwana „pizza bianca”, sporządzana z białym sosem na bazie śmietany lub polana tylko oliwą z ziołami. We Włoszech, gdzie korzysta się przede wszystkim z lokalnych składników, jako głównych dodatków używa się głównie sera mozzarella, świeżych ziół, kaparów, oliwek czy anchois. Amerykanie preferują zaś zupełnie odmienne smaki – za Oceanem prym wiedzie zdecydowanie kiełbasa pepperoni, za którą plasują się między pieczarki, cebula i bekon.

Dodaj wszystkie do koszyka

Polecamy

Mąka to najważniejszy składnik ciasta do pizzy. Spośród odmian dostępnych na polskim rynku do tego celu najlepiej nadaje się mąka pszenna chlebowa.

Palce lizać!

Temperatura

to kluczowy czynnik mający wpływ na końcowy efekt i kruchość ciasta. Profesjonalne piece osiągają około 450 stopni Celsjusza. W domowych warunkach piekarnik powinien być więc maksymalnie nagrzany. Warto zakupić specjalny kamienny kafelek, dzięki któremu pizza znacznie szybciej uzyska wyższą temperaturę i chrupkość.

Aby pizza nie była zbyt wilgotna

zwróć uwagę na liczbę składników. Ułożenie kilku warstw dodatków może skutkować wsiąkaniem wydzielanej przez nie wody wprost w ciasto. Zanim nałożysz składniki warto więc wcześniej je osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.

Sos pomidorowy

stanowiący bazę pod inne składniki, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy przełożyć pomidory (świeże lub z puszki) na patelnię i podsmażać je, aż zredukują się do połowy swojej objętości. Pod koniec dodaj do nich świeże zioła i posiekany czosnek.

Warto zakupić specjalny kamienny kafelek, dzięki któremu pizza znacznie szybciej uzyska wyższą temperaturę i chrupkość.

Dodaj wszystkie do koszyka

Polecamy

Pizza sycylijska

Wypróbuj z nami przepis na wyśmienitą pizzę sycylijską, której nie oparłby się sam Don Corleone!

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 1 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 szklanki letniej wody
  1. Wymieszaj w szklance drożdże, łyżkę mąki i kilka łyżek letniej wody. Przykryj mieszaninę ściereczką lub spodkiem na 15 minut i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Połącz w misce resztę składników i dodaj do nich przygotowaną wcześniej drożdżową mieszaninę. Posyp blat mąką i ugniataj ciasto około 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Odstaw je na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Posmaruj kwadratową blachę cienką warstwą oliwy, a następnie ułóż na niej wyrośnięte ciasto.
  4. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nałóż na nie swoje ulubione składniki. Piecz pizzę przez około 15 minut lub do momentu, gdy jej brzegi przybiorą złocistą barwę.

Włoski sos do pizzy

Poznaj smak doskonałego sosu pomidorowego i poczuj się jak w słonecznej Italii! Buon Appetito!

Przygotuj:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1 garść posiekanego świeżego oregano
  • kilka ziaren kminku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  1. Przełóż pomidory z puszki na patelnię, dodaj do nich łyżkę oliwy z oliwek i podsmażaj je, aż zredukują swoją objętość o połowę. Dodaj do nich posiekany czosnek, sól i pieprz.
  2. Odstaw pomidorową masę do wystygnięcia i dodaj do niej posiekane świeże zioła i kminek. Odstaw całość do lodówki na 30 minut.
  3. Gotowe!
Ważny do 09-06-2021
Dodaj do ulubionych
LALLEMAND Drożdże domowe 100 g
Ważny do 23-08-2020
Dodaj do ulubionych
DR. OETKER Drożdże suszone 7 g
Ważny do 30-12-2021
Ważny do 16-10-2020
Dodaj do ulubionych
BASIA Mąka poznańska typ 500 1 kg
Ważny do 18-05-2021
Dodaj do ulubionych
HENGLEIN Świeże Spód do pizzy 400 g
Ważny do 28-08-2020
Ważny do 03-12-2020
Dodaj do ulubionych
GROZETTE Ser Gratino tarty 40 g
Ważny do 19-05-2021
1 szt.
10 szt.
Ważny do 11-09-2020
1 szt.
12 szt.
Dodaj do ulubionych
GALBANI Ser Mozzarella 125 g
Ważny do 20-08-2020
1 szt.
10 szt.
Dodaj do ulubionych
ZOTT Zottarella Ser Mozzarella 125 g
Ważny do 20-08-2020
Dodaj do ulubionych
LFO Ser Bleu d'Auvergne 125 g
Ważny do 29-09-2020
Ważny do 02-10-2020
Ważny do 22-10-2020
Dodaj do ulubionych
BERETTA Salami Milano - plastry 80 g
Ważny do 24-09-2020
Ważny do 23-08-2020
Dodaj do ulubionych
ESPUNA Boczek wędzony (2x50g) 100 g
Ważny do 27-11-2020
Ważny do 26-08-2020
1 szt.
12 szt.
Dodaj do ulubionych
PRIMO GUSTO Pomidory krojone w puszce 400 g
Ważny do 31-08-2022
Dodaj do ulubionych
CALVO Tuńczyk w oliwie z oliwek 160 g
Ważny do 18-02-2026
Dodaj do ulubionych
BEACH FLOWER Pieprz zielony 100 g
BEACH FLOWERPieprz zielony100 g39,90 zł / kg
Super cena
3,994,99
Do koszyka
Ważny do 20-04-2023
Dodaj do ulubionych
ROLNIK Premium Cebulka perłowa 314 ml
Ważny do 01-06-2022
Ważny do 28-02-2023
Ważny do 02-03-2023
Dodaj do ulubionych
FRAGATA Oliwki zielone papryką (torba) 200 g
FRAGATAOliwki zielone papryką (torba)200 g14,95 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
2,99zł/szt.
3,49
Do koszyka
Ważny do 22-05-2021
1 szt.
12 szt.
Dodaj do ulubionych
BONDUELLE Kukurydza złocista 340 g
Ważny do 31-08-2023
Ważny do 31-08-2022
Dodaj do ulubionych
KAMIS Bazylia 10 g
Ważny do 31-01-2023
Dodaj do ulubionych
KOTANYI Majeranek otarty 9 g
Ważny do 19-03-2023
Dodaj do ulubionych
PRYMAT Kminek cały 20 g
Ważny do 30-06-2023
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Pomidory Cherry 250 g
Ważny do 22-08-2020
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Papryka MIX - tricolor 700 g
Ważny do 23-08-2020
Ważny do 24-08-2020
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Pieczarki białe - opakowanie 500 g
Ważny do 23-08-2020
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Cebula obrana mix 4 szt. 400 g
Ważny do 15-08-2020
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Czosnek biały 1 główka 50 g
Ważny do 24-08-2020
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
FIT&EASY Rukola 100 g
Ważny do 17-08-2020
Dodaj do ulubionych
FIT&EASY Sałata Roszponka 100 g
Ważny do 13-08-2020
Ważny do 19-08-2021
Ważny do 12-12-2021
Ważny do 12-05-2022
Ważny do 18-05-2023