Głodnemu chleb na myśli

Kromka chleba na zakwasie, bułka fit, a może świeżo upieczona chałka z pyszną posypką? Co bezkarnie wybrać dla przyjemności, a co odpowiedzialnie dla zdrowia? I czy pieczywo lekkie to rzeczywiście gwarancja mniej kalorycznego śniadania?

przewiń

Ziarnko do ziarnka

Ziarnko do ziarnka wcale nie jest podobne. Z każdego gatunku zbóż powstaje przecież zupełnie innego rodzaju pieczywo. I każde jest dobre, jednak dla każdego z nas oznacza to co innego.

Różne oblicza chlebowej diety

Na przykład tak zwana „zdrowa dieta”, w rozumieniu bardzo ogólnym, przeznaczona jest wyłącznie dla… zdrowych osób! Tylko Ci, którym nic nie doskwiera, mogą i powinni dbać o to, by wybierać pieczywo ciężkie, czyli z pełnego ziarna, najlepiej wzbogacone dodatkowo pestkami czy zbożami. Takie pieczywo to duża dawka witamin, ale również błonnika (a powinniśmy go spożywać sporo, bo minimum 25-40 g dziennie!). Błonnik działa zbawiennie na każdy układ trawienny, pod warunkiem, że jest on zdrowy.

3,79
Dodano pomyślnie!
PUTKA Chleb Razowy 500 g
0 gr
Dodano pomyślnie!
PUTKA Chleb mnicha 750 g

Co zatem mają zrobić osoby, które ze strony układu pokarmowego odczuwają problemy? Wybierać pieczywo białe, pszenne, z oczyszczonego ziarna. Ma ono mniej wartości odżywczych, ale jest też lekkie i łagodnie się trawi, jest po prostu delikatniejsze dla strudzonego żołądka. Białe pieczywo polubi też organizm w trakcie rekonwalescencji. Osobną grupę stanowi pieczywo lekkie oraz ryżowe. Po nie najchętniej sięgamy na dietach odchudzających. Kromka takiego chleba ma mniej kalorii niż ta standardowa. Musimy jednak uważać na pułapki, o których powiemy za chwilę.

Przepis

Śniadaniowy maślany chleb

Zapach tradycyjnego, polskiego chleba, według przepisu skomponowanego tak, by idealnie smakował na śniadanie. Najlepszy z grubą warstwą masła i ulubioną konfiturą.

Składniki

  • 3,5 szklanki pszennej mąki
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Cukier (1 łyżka)
  • kubek mleka
  • 15 g drożdży (świeżych)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej połowę mleka, dodaj cukier i drożdże. Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.
  2. Mąkę zmieszaj z solą, połącz z zaczynem drożdży i resztą mleka, zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Po 15 minutach wyrabiania, ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Podłużną foremkę wysmaruj masłem, włóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wierzch chleba posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz 30-40 minut, aż chleb będzie miał złotą skórkę.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu
Dodaj wszystkie

Wyrzeczenia bezglutenowców

Nieco gorzej mają ci, którzy zmuszeni zostali przejść na dietę wykluczającą spożycie pieczywa. Do takich diet zaliczyć można dietę bezglutenową.

Tu już nie ma dylematów – który bochenek wybrać. Tu pojawia się rozpacz i tęsknota za smakiem zwykłego, klasycznego chleba.

Podobno to właśnie tego składnika w menu brakuje osobom na bezglutenowej diecie najbardziej. Ze względu na swoje zdrowie i samopoczucie, muszą ograniczyć się do pieczywa przeznaczonego specjalnie dla nich (pieczywo bezglutenowe lub ryżowe wafle) lub piec bułki i chleb samemu, ze specjalnie wyselekcjonowanych mąk.

Szybsze i prostsze do zrobienia będą na pewno bułki i bochenki z dodatkiem drożdży. Wyrastają idealnie, a w kuchni rozchodzi się oszałamiający zapach. To dobry wybór, jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z pieczeniem.

Drożdżowe bułeczki to też ulubiona podstawa wszelkich kanapek z lekkimi dodatkami – jak twarożek, masło czekoladowe, jajka. Bez drożdżowego chleba nie istnieje też chyba najbardziej filmowe ze śniadań: kanapka z masłem orzechowym i dżemem. Polecamy dżem z czarnej porzeczki!

Chleb na zakwasie czy na drożdżach?

Chleb pieczony na zakwasie będzie długo świeży, jego smak będzie idealnie komponował się z wytrawnymi dodatkami – ulubioną wędliną, mocną pastą kanapkową. Choć są i tacy, którzy twierdzą, że wystarczy im kromka z samym masłem i odrobiną morskiej soli.

Zgadzamy się, słono-maślany smak na kromce chleba sprawia, że powstaje kulinarny ideał. Wypieczenie takiego chleba to jednak sztuka, do której trzeba mieć czas i cierpliwość.

Pieczywo lekkie to dobra alternatywa dla klasycznego chleba. Tym bardziej, że i w tym wypadku mamy wybór – możemy jeść lekki chleb z mąki z pełnego przemiału, wafle z dodatkiem ziaren lub takie przygotowywane ze zdrowego, brązowego ryżu. Pieczywo lekkie przyjemnie chrupie, dlatego dla osób na diecie może być niezłą alternatywą dla tłustych chipsów i kalorycznych paluszków.

Lekkie pieczywo waży tak niewiele, że łatwo się zapomnieć i zjeść go za dużo. Jeśli zatem się odchudzasz, a do tej pory zjadałeś dwie kromki chleba na śniadanie, ogranicz się do 2 kawałków pieczywa lekkiego. Jeśli zjesz ich 5, bilans kaloryczny wyjdzie na zero.

Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu
Dodaj wszystkie

Przepis

Bułeczki razowe na kolację

Cudownie chrupiące bułeczki, pieczone na zakwasie, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. Dzięki tajemniczemu składnikowi – długo zachowują świeżość. Smakują jak najlepszy chleb, idealnie z wytrawnymi dodatkami – salami, ostrym serem, pikantnymi pastami kanapkowymi.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g mąki razowej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g zakwasu pszennego
  • Sól (1 łyżka)
  • 1,5 szklanki wody
  • ½ łyżeczki suchych drożdży
  • Otręby (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Zakwas wymieszaj z mąką, dodaj sól i wodę. Ziemniaki utłucz na puree i dodaj do ciasta.
  2. Dosyp drożdże i otręby. Wyrabiaj ciasto, powinno być gęste i lekko się lepić.
  3. Rozetrzyj w dłoniach trochę oliwy i przełóż ciasto do dużej miski. Przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i pougniataj chwilę. Włóż z powrotem do miski i odstaw na kolejne 2 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko obsyp mąką, przykryj ściereczką i pozwól wyrastać jeszcze pół godziny.
  6. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wierzch każdej bułki delikatnie natnij nożem. Piecz ok. 25-30 minut.
Dodaj wszystkie do koszyka

Polecamy