Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Głodnemu chleb na myśli

Kromka chleba na zakwasie, bułka fit, a może świeżo upieczona chałka z pyszną posypką? Co bezkarnie wybrać dla przyjemności, a co odpowiedzialnie dla zdrowia? I czy pieczywo lekkie to rzeczywiście gwarancja mniej kalorycznego śniadania?

przewiń

Ziarnko do ziarnka

Ziarnko do ziarnka wcale nie jest podobne. Z każdego gatunku zbóż powstaje przecież zupełnie innego rodzaju pieczywo. I każde jest dobre, jednak dla każdego z nas oznacza to co innego.

Różne oblicza chlebowej diety

Na przykład tak zwana „zdrowa dieta”, w rozumieniu bardzo ogólnym, przeznaczona jest wyłącznie dla… zdrowych osób! Tylko Ci, którym nic nie doskwiera, mogą i powinni dbać o to, by wybierać pieczywo ciężkie, czyli z pełnego ziarna, najlepiej wzbogacone dodatkowo pestkami czy zbożami. Takie pieczywo to duża dawka witamin, ale również błonnika (a powinniśmy go spożywać sporo, bo minimum 25-40 g dziennie!). Błonnik działa zbawiennie na każdy układ trawienny, pod warunkiem, że jest on zdrowy.

3,39
Dodano pomyślnie!
PUTKA Chleb Razowy 500 g
6,49
Dodano pomyślnie!
PUTKA Chleb mnicha 750 g

Co zatem mają zrobić osoby, które ze strony układu pokarmowego odczuwają problemy? Wybierać pieczywo białe, pszenne, z oczyszczonego ziarna. Ma ono mniej wartości odżywczych, ale jest też lekkie i łagodnie się trawi, jest po prostu delikatniejsze dla strudzonego żołądka. Białe pieczywo polubi też organizm w trakcie rekonwalescencji. Osobną grupę stanowi pieczywo lekkie oraz ryżowe. Po nie najchętniej sięgamy na dietach odchudzających. Kromka takiego chleba ma mniej kalorii niż ta standardowa. Musimy jednak uważać na pułapki, o których powiemy za chwilę.

Przepis

Śniadaniowy maślany chleb

Zapach tradycyjnego, polskiego chleba, według przepisu skomponowanego tak, by idealnie smakował na śniadanie. Najlepszy z grubą warstwą masła i ulubioną konfiturą.

Składniki

  • 3,5 szklanki pszennej mąki
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Cukier (1 łyżka)
  • kubek mleka
  • 15 g drożdży (świeżych)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej połowę mleka, dodaj cukier i drożdże. Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.
  2. Mąkę zmieszaj z solą, połącz z zaczynem drożdży i resztą mleka, zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Po 15 minutach wyrabiania, ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Podłużną foremkę wysmaruj masłem, włóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wierzch chleba posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz 30-40 minut, aż chleb będzie miał złotą skórkę.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Wyrzeczenia bezglutenowców

Nieco gorzej mają ci, którzy zmuszeni zostali przejść na dietę wykluczającą spożycie pieczywa. Do takich diet zaliczyć można dietę bezglutenową.

Tu już nie ma dylematów – który bochenek wybrać. Tu pojawia się rozpacz i tęsknota za smakiem zwykłego, klasycznego chleba.

Podobno to właśnie tego składnika w menu brakuje osobom na bezglutenowej diecie najbardziej. Ze względu na swoje zdrowie i samopoczucie, muszą ograniczyć się do pieczywa przeznaczonego specjalnie dla nich (pieczywo bezglutenowe lub ryżowe wafle) lub piec bułki i chleb samemu, ze specjalnie wyselekcjonowanych mąk.

Szybsze i prostsze do zrobienia będą na pewno bułki i bochenki z dodatkiem drożdży. Wyrastają idealnie, a w kuchni rozchodzi się oszałamiający zapach. To dobry wybór, jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z pieczeniem.

Drożdżowe bułeczki to też ulubiona podstawa wszelkich kanapek z lekkimi dodatkami – jak twarożek, masło czekoladowe, jajka. Bez drożdżowego chleba nie istnieje też chyba najbardziej filmowe ze śniadań: kanapka z masłem orzechowym i dżemem. Polecamy dżem z czarnej porzeczki!

Chleb na zakwasie czy na drożdżach?

Chleb pieczony na zakwasie będzie długo świeży, jego smak będzie idealnie komponował się z wytrawnymi dodatkami – ulubioną wędliną, mocną pastą kanapkową. Choć są i tacy, którzy twierdzą, że wystarczy im kromka z samym masłem i odrobiną morskiej soli.

Zgadzamy się, słono-maślany smak na kromce chleba sprawia, że powstaje kulinarny ideał. Wypieczenie takiego chleba to jednak sztuka, do której trzeba mieć czas i cierpliwość.

Pieczywo lekkie to dobra alternatywa dla klasycznego chleba. Tym bardziej, że i w tym wypadku mamy wybór – możemy jeść lekki chleb z mąki z pełnego przemiału, wafle z dodatkiem ziaren lub takie przygotowywane ze zdrowego, brązowego ryżu. Pieczywo lekkie przyjemnie chrupie, dlatego dla osób na diecie może być niezłą alternatywą dla tłustych chipsów i kalorycznych paluszków.

Lekkie pieczywo waży tak niewiele, że łatwo się zapomnieć i zjeść go za dużo. Jeśli zatem się odchudzasz, a do tej pory zjadałeś dwie kromki chleba na śniadanie, ogranicz się do 2 kawałków pieczywa lekkiego. Jeśli zjesz ich 5, bilans kaloryczny wyjdzie na zero.

Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Przepis

Bułeczki razowe na kolację

Cudownie chrupiące bułeczki, pieczone na zakwasie, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. Dzięki tajemniczemu składnikowi – długo zachowują świeżość. Smakują jak najlepszy chleb, idealnie z wytrawnymi dodatkami – salami, ostrym serem, pikantnymi pastami kanapkowymi.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g mąki razowej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g zakwasu pszennego
  • Sól (1 łyżka)
  • 1,5 szklanki wody
  • ½ łyżeczki suchych drożdży
  • Otręby (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Zakwas wymieszaj z mąką, dodaj sól i wodę. Ziemniaki utłucz na puree i dodaj do ciasta.
  2. Dosyp drożdże i otręby. Wyrabiaj ciasto, powinno być gęste i lekko się lepić.
  3. Rozetrzyj w dłoniach trochę oliwy i przełóż ciasto do dużej miski. Przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i pougniataj chwilę. Włóż z powrotem do miski i odstaw na kolejne 2 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko obsyp mąką, przykryj ściereczką i pozwól wyrastać jeszcze pół godziny.
  6. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wierzch każdej bułki delikatnie natnij nożem. Piecz ok. 25-30 minut.