Ładowanie...

Wielkanocpyszna tradyjcja

Święta obchodzimy tylko raz w roku, więc mamy okazję porządnie się stęsknić za smakiem klasycznych wielkanocnych przysmaków. Ale do tradycji warto podejść kreatywnie. A na wielkanocne potrawy mieć zawsze świeże pomysły i świątecznym menu nie tylko zachwycać, ale też zaskakiwać.

przewiń

Co było pierwsze...?

Jajko czy kura? Nie rozwikłamy dziś zagadki nurtującej najtęższe umysły filozofów, ale w okresie Wielkiej Nocy jedno jest pewne – jajka stawiamy na pierwszym miejscu. To wokół nich musi kręcić się świąteczne śniadanie.

Na stół podamy oczywiście pisanki w kolorowych skorupkach, bo to najważniejsza część tradycji. Będą też klasyczne, ugotowane na twardo jajka w najlepszym gatunku, by tej tradycji stało się za dość. Ale warto też zamieszać w jajecznym menu, i wcale nie chodzi o kogel-mogel. Jajka to bardzo wdzięczny temat, więc pomysłów można mieć tysiące.

Jaką najlepiej obrać strategię? Przemyślmy, czy mamy ochotę na wersję jaj zapiekanych (np. z pomidorami, w małych kokielkach), faszerowanych (awokado!), czy na jajeczne pasty (z łososiem, mniam!)? Warto pamiętać, że jaja doskonale sprawdzają się w sałatkach (z nowalijkami!). A my proponujemy dziś podejść kreatywnie nie tylko do przepisu, ale też do samego składnika. Wielkanoc to najlepszy czas, by spróbować jaj przepiórczych!

0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
ALMAR Smoked salomon - sliced 100 g
1.99 PLN
Dodano pomyślnie!
FRISCO FRESH Chives 15 g
0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
GAJEWSKI Egg 10 pcs 1 pc

Przepis

Jajka przepiórcze w wielkanocnym sosie

Składniki

  • Jajka przepiórcze (1 opakowanie)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Łyżeczka musztardy miodowej
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • 5 rzodkiewek
  • Szczypiorek (pół pęczka)
  • Koperek (pół pęczka)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy przez 3 minuty.
  2. Schładzamy w zimnej wodzie, obieramy i przekrajamy na pół.
  3. Majonez, jogurt, musztardę i koperek miksujemy a następnie doprawiamy.
  4. Sos wylewamy na półmisek, na nim układamy jajka.
  5. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno siekamy, obsypujemy nimi jajka.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Na żurek każda rodzina ma swój sposób. Niektórzy jedzą go już na śniadanie, inni czekają do popołudnia i podają w chlebie. Robi się go z zakwasu przechodzącego z rąk do rąk całej rodziny, lub z oszczędnością czasu – z gotowego koncentratu. Ale i na wielkanocny żurek można mieć nowe pomysły.

Tak naprawdę sam wywar żurku musi być klasyczny. Tu już wymyślono wszystko co najlepsze i nie ma powodów, by próbować udoskonalać doskonałe. Chrzan, biała kiełbasa, majeranek – nie wykreślajmy ich z przepisu na żurek nigdy w życiu. Gdzie zatem jest pole do żurkowego popisu?

Z żurkiem jest jak z modą – sekret oryginalności tkwi w dodatkach. Solidna, klasyczna podstawa wsparta ciekawym pomysłem daje efekt mistrzostwa. Inspiracji szukamy w tym, co można dodać do garnka lub położyć obok talerza. W zupie można zatem utopić upieczone na chrupko w piekarniku warzywa (np. korzeń pietruszki lub marchewki) albo pokrojony w kostkę biały ser. W wersji dla wegetarian – kosteczki wędzonego tofu. Niektórzy decydują się też na boczniaki albo groszek ptysiowy. A my proponujemy dla żurku jeszcze inne, niebanalne towarzystwo...

6.39 PLN
Dodano pomyślnie!
KRAKUS Sour Soup 1 l
5.99 PLN
Dodano pomyślnie!
RUNOLAND White borscht BIO 300 g
0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
PUTKA Easter Bread 250 g
0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
OLEWNIK White sausages 800 g
8.49 PLN
Dodano pomyślnie!
WIERZEJKI Juniper sausage 250 g

Przepis

Paszteciki do żurku nadziewane białą kiełbasą

Składniki

  • ciasto francuskie
  • 3 jajka
  • 2 białe kiełbasy (surowe)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
  2. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w kosteczkę.
  3. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Tniemy na 8-10 prostokątów.
  4. Na połowie każdego prostokąta kładziemy plasterek jajka, smarujemy delikatnie chrzanem.
  5. Na jajkach kładziemy po łyżce pociętej w kosteczkę białej kiełbasy. Smarujemy delikatnie musztardą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  6. Przykrywamy drugą częścią ciasta, zlepiamy brzegi.
  7. Pieczemy w 180 st. C. aż ciasto się zarumieni.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Pulchna babka i niewysoki mazurek to nierozerwalna para, którą zapraszamy na Wielkanoc co roku. Lubimy bardzo ich towarzystwo, często trudno się nam zdecydować – czy uwielbiamy bardziej ją czy jego. Ale jeśli zauważymy, że co roku się powtarzają, że są zbyt przewidywalni, czas na świąteczne modyfikacje.

Wielka moc ciast

Siłą babek jest to, że nawet gdy każda jest inna, doskonale potrafi wpasować się w wielkanocne towarzystwo. Przepis możemy dowolnie urozmaicać, ważne by na końcu wypiec ją w tradycyjnej, ząbkowanej klasycznie formie. Przy śniadaniu musi też pysznie połyskiwać lukrem. Szkół wypiekania babek też jest wiele, ale wszystkie zgadzają się co do jednego – warto zrobić to w ostatniej chwili. Bo im babka świeższa – tym bardziej czarująca. Tylko garstka przepisów na świecie ułożona jest tak, by pokonać upływ czasu.

Mazurki też ostatecznie możemy kształtować według własnej wyobraźni. I mamy na to sporo czasu, bo mazurek by skruszał, powinien trochę poleżeć. Od kruchego, twardego ciasta nie wymagamy tego by urosło, dlatego może dźwigać każdy pomysł. Dzieciakom z pewnością zasmakuje wersja kajmakowa albo z czekoladowym kremem. Wytrawni koneserzy rozpłyną się czując smak warstwy konfitur z gorzkich pomarańczy. Łasuchom zrobi się lżej na sercu, gdy zobaczą, że mazurek może być przykryty kolorową bezą, a pracoholicy – wezmą dokładkę mazurka z kremem kawowym.

0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
HELIO Orange peel 100 g
7.59 PLN
Dodano pomyślnie!
BAKALLAND Fudge mass 460 g
8.99 PLN
Dodano pomyślnie!
BAKALLAND Californian Almonds 100 g
0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
HELIO White filling 100 g
4.35 PLN
Dodano pomyślnie!
DR. OETKER Sugar Decorations 80 g

Wariacje w przepisach dotyczą zazwyczaj dodatków, ale wyobraźnia podpowiada też pomysły na samo ciasto. I uwierzcie – baba robiona na majonezie lub ta z dodatkiem ziemniaków zamiast mąki, smakuje wyśmienicie!

Przepis

Babka migdałowa z białą czekoladą

Składniki

  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 100 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 100 g mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • 100 ml kremówki
  • olejek pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Masło i 1,5 tabliczki czekolady roztapiamy razem.
  2. Dodajemy cukier i żółtka jaj, mieszamy.
  3. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olejek pomarańczowy i mąkę migdałową, mieszamy.
  4. Białko ubijamy, dodajemy do ciasta i mieszamy.
  5. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Pieczemy 40 min w 180 st. C.
  7. Resztę czekolady siekamy i wraz ze śmietanką roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekamy aż polewa ostygnie i oblewamy ciasto.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu
Best before 30-04-2020
Best before 30-01-2020
Best before 30-03-2020
Best before 09-04-2020
Best before 30-01-2020
Best before 26-02-2022
Best before 30-03-2020
Best before 22-05-2020
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Best before 20-06-2019
Best before 20-06-2019
Daily delivery