Ładowanie...

Rybybogactwo morza

Wśród nas panuje przekonanie, że ryby to samo zdrowie. Dlatego powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety. Ale czy faktycznie wszystkie ryby można jeść bez ograniczeń? Czy rzeczywiście można bez zastanowienia podawać je dzieciom i kobietom w ciąży?

przewiń

Jedz ryby na zdrowie

Dietetycy w tej kwestii są zgodni - ryby są zdrowe, dlatego ich spożywanie jest wskazane. Stanowią źródło cennych składników odżywczych, wspomagając prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

10.99 PLN
Dodano pomyślnie!
SUEMPOL Classic Smoked Salmon 100 g
0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
PETROPAT Herring in tomato sauce 280 g
0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
RIO MARE Sardines in olive oil 120 g

Ryby to bogactwo witaminy A i E - silnych antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Działają także zbawiennie na skórę, opóźniając procesy starzenia.

Jednak to przede wszystkim obecność najcenniejszych kwasów omega-3 w rybach decyduje o ich walorach zdrowotnych.

• Powstrzymują rozwój komórek nowotworowych, zmniejszając prawdopodobieństwo zachorowania na raka.Według danych WHO zwiększone spożycie ryb zmniejsza odsetek umieralności z powodu raka płuc nawet o 8,4%.

• Poprawiają jakość widzenia - zapobiegają chorobom oczu, korzystnie wpływając na siatkówkę.

• Wpływają korzystnie na pamięć oraz koncentrację, zmniejszając także ryzyko zachorowania na Alzhaimera.

• Działając przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Które ryby warto jeść?

Gatunków ryb jest wiele, ale które z nich warto spożywać przede wszystkim, by wspomóc kondycję zdrowotną?

Łosoś – to ryba obfitująca w cenne kwasy omega-3 oraz antyoksydacyjny barwnik – astaksantynę. Najlepiej spożywać łososie dzikie (mają wyższą zawartość kwasów omega-3), ale najlepiej pływające w Atlantyku – są najmniej skażone szkodliwą rtęcią.

Sardynki – Uważane za najbardziej odżywcze. Nawet sardynki puszkowane, szczególnie wraz z ościami dostarczają sporą porcję wapnia.

Śledź – zawiera nie tylko kwasy omega-3, ale również witaminę A i E. Najlepiej spożywać ryby pochodzące z Atlantyku, ze względu na brak ryzyka zatrucia dioksynami.

Pstrąg tęczowy – zawiera średnią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale i tak najwięcej spośród ryb słodkowodnych. Zaleca się wybierać niezbyt duże okazy.

Tuńczyk – stanowi bogactwo białka. Warto postawić przede wszystkim na tuńczyka białego – jest najsmaczniejszy i nie zawiera zbyt dużej ilości metali ciężkich – w porównaniu z tuńczykiem czerwonym.

0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
SUEMPOL Scottish Salmon - Fillet 200 g
0.00 PLN
Dodano pomyślnie!
KING OSCAR Tuna in brine 170 g
5.99 PLN
Dodano pomyślnie!
CALVO Sardines in Olive Oil 120 g

Na te ryby uważaj

Spożycie ryb znacznie wzrasta. Niestety bardzo często sięgamy po te zupełnie niezdrowe gatunki, które nie tylko charakteryzują się niewielkimi wartościami odżywczymi, ale i zawierają sporą ilość zanieczyszczeń - w tym metali ciężkich.

Panga – to ryba pochodząca z Wietnamu - żyjąca w silnie zanieczyszczonym Mekongu, co przekłada się na zawartość toksyn w rybach. Co więcej, pangi stymuluje się hormonalnie poprzez wstrzykiwanie hormonów powstających z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży.

Ryba maślana – przebój nadmorskich smażalni, może stanowić zagrożenie. Zawiera sporą ilość kwasu oleinowego, będącego składnikiem nieprzyswajalnych estrów. Efekt? Częste biegunki, mdłości, wymioty, wysypka na skórze.

Tilapia – wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi. Jednak zawiera szkodliwą kombinację kwasów omega-3 i omega-6 - szczególnie dla osób chorujących na astmę i alergie czy borykające się ze schorzeniami stawów czy chorobami serca.

Tuńczyk czerwony – jest to ryba obfitująca w białko, ale zawierająca sporą ilość metali ciężkich oraz dioksyn. Warto pamiętać, że wszystkie konserwy oraz ryby w puszce bazują przede wszystkim na tym gatunku.

Spożywanie ryb polecane jest kobietom w ciąży. Przede wszystkim dlatego, że zawarte w nich kwasy omega-3 z łatwością przenikają z układu pokarmowego matki do płodu. Dzięki temu wpływają korzystnie na rozwój układu nerwowego (a przede wszystkim mózgu) dziecka.

Gdy jesteś w ciąży

7.99 PLN
Dodano pomyślnie!
LISNER Rollmops 400 g
2.29 PLN
Dodano pomyślnie!
FRISCO FRESH Carrot, 750 g
1.69 PLN
Dodano pomyślnie!
ŁOWICZ Tomato Paste 30% 80 g

Panie w ciąży powinny jednak dość racjonalnie podchodzić do ilości spożywanych ryb. Niektóre z nich, właśnie z uwagi na wysoką zawartość metali ciężkich i dioksyn, nie powinny w ogóle znaleźć się w diecie. Chodzi bowiem o to, by rozwijający się płód nie został „zbombardowany” nadmierną ilością toksyn.

Których ryb należy unikać? Na „czarnej liście” są:

  • czerwony tuńczyk
  • łosoś bałtycki
  • panga
  • tilapia
  • ryba maślana

Nie wszystkie ryby dla dzieci

I dzieci powinny uważać na spożycie niektórych gatunków - dokładnie z tych samych powodów, co kobiety w ciąży. Metale ciężkie kumulują się w organizmie, siejąc poważne spusztoszenie ujawniające się nawet po kilku latach.

Chcąc zadbać o zdrowy i prawidłowy rozwój maluchów, podawaj im tylko bezpieczne ryby. Dzieci bez ograniczeń mogą spożywać:
• łososia atlantyckiego lub pacyficznego (wolno żyjący),
• karpia,
• śledzie atlantyckie,
• suma afrykańskiego,
• flądrę,
• mintaja,
• sardynki.

Unikać należy przede wszystkim pangi, tilapii, czerwonego tuńczyka czy ryby maślanej.

1.59 PLN
Dodano pomyślnie!
KAMIS Sweet Pepper 20 g
5.79 PLN
Dodano pomyślnie!
KUJAWSKI Kujawski Oil 1 l
26.69 PLN
Dodano pomyślnie!
MY FOOD Frozen Cod 450 g

Ryba po grecku

Możesz ją podawać na zimno lub na ciepło. I chociaż nie ma nic wspólnego z Grecją, smakuje wybornie. A przy tym jest prosta w przygotowaniu.

Przygotuj

  • 800 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
  • ½ kg marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 1 dużą cebulę
  • białą część z 1 pora
  • wyrazisty koncentrat pomidorowy (1 mały słoiczek - 100 g)
  1. Rybę należy pokroić na kawałki (jeśli jest zamrożona, trzeba ją wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć), a następnie przyprawić solą i pieprzem.
  2. Marchew, pietruszkę i selera należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wrzącej wody i posolić. Warzywa należy gotować przez ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania należy dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.
  3. W międzyczasie należy usmażyć ryby. Pokrojone kawałki trzeba obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron, by stały się lekko zarumienione.
  4. Z powstałego wywaru warzywnego należy odlać ok. ½ szklanki, a następnie rozmieszać koncentrat pomidorowy.
  5. Cebulę i por należy pokroić w półplasterki, a potem zeszklić na oleju. Dodać ugotowane warzywa oraz koncentrat. Całość należy wymieszać i zagotować, doprawiając do smaku.
  6. Gorące warzywa dodać do usmażonej ryby i wymieszać.
  • 3 szklanki wrzącej wody,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • po ½ łyżeczki przypraw: papryki słodkiej, pieprzu, oregano, bazylii,
  • białą część z 1 pora,
  • olej roślinny do smażenia.
2.49 PLN
Dodano pomyślnie!
KOTANYI Basil 10 g
4.49 PLN
Dodano pomyślnie!
DARY NATURY Oregano 20 g
9.99 PLN
Dodano pomyślnie!
FRISCO FRESH Leeks 500 g
3.99 PLN
Dodano pomyślnie!
FRISCO FRESH Onion 4-6 pcs 800 g
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Łosoś nadziewany farszem wiosennym

To danie prosto z Finlandii. Jest smaczne, szybkie i można je spożywać nie tylko wiosną. Warto spróbować.

Przygotuj

  • 1 kg łososia (filet)
  • sól, czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • świeży żółty ser
  • koperek
  • tymianek, szczypiorek
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • po ½ łyżeczki przypraw: papryki słodkiej, pieprzu, oregano, bazylii
  • białą część z 1 pora
  • olej roślinny do smażenia
  1. Natrzyj łososia solą i pieprzem.
  2. Ostrym nożem wykonaj nacięcie w rybie (ok. 1 cm szerokości - od głowy do ogona), a następnie delikatnie poszerz, by powstała kieszeń.
  3. Napełnij otwory serem, koperkiem, szczypiorkiem i tymiankiem.
  4. Zamknij kieszenie wykałaczkami (najlepiej niech mają długość 5 cm).
  5. Skrop ryby sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
  6. Ryby włóż do nagrzanego do 200°C uprzednio piekarnika na 20-25 minut.
  7. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij wykałaczki.
  8. Łososia można podawać z ryżem, ziemniakami albo sałatką warzywną.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu
Best before 07-06-2019
Best before 08-06-2019
Best before 03-06-2019
Best before 06-06-2019
Best before 30-09-2019
Best before 16-11-2020
Best before 24-05-2020
Best before 30-08-2020
Best before 30-07-2020
Best before 30-07-2020
Best before 30-12-2019
Best before 30-08-2020
Best before 30-03-2020
Best before 30-04-2020
Best before 30-11-2019
Best before 30-04-2021
Best before 08-09-2023
Best before 05-03-2023
Best before 01-03-2025
Best before 31-12-2025
Best before 31-12-2024
Best before 31-12-2021
Best before 30-06-2021
Best before 30-05-2021
Best before 30-12-2022
Best before 29-11-2021
Best before 31-12-2022
Best before 31-12-2022
Best before 07-01-2022
Best before 06-11-2021
Best before 23-04-2023
Best before 15-02-2025
Best before 30-08-2022
Best before 30-10-2021
Best before 30-03-2021
Best before 01-11-2021
Best before 28-02-2022
Best before 13-06-2019
Best before 13-06-2019
Best before 30-01-2022
Best before 02-06-2019
Best before 17-06-2019
Best before 03-07-2019
Best before 28-02-2022
Best before 30-12-2021
Best before 31-12-2022
Best before 31-12-2023
Best before 31-03-2020
Best before 27-07-2019
Best before 24-10-2019
Best before 31-12-2022
Best before 31-12-2022
Best before 06-11-2019
Best before 30-10-2019
Best before 22-01-2020
Best before 25-06-2019
Best before 07-06-2019
Best before 24-06-2019
Best before 11-06-2019