Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Smaczna historia

Eleganckie pudełko pralinek czy tabliczka wyśmienitej czekolady to zawsze słodki sposób na wyrażenie uczuć. Dziś bardzo chętnie obdarowujemy nimi najbliższych przy różnych okazjach - sprawdzają się jako miła niespodzianka na Dzień Matki, Dzień Ojca, w imieniny czy urodziny. I pomyśleć, że kiedyś były zarezerwowane tylko dla wybranych.

przewiń

Przyjmuje się, że jako pierwsi wytwarzali je starożytni Egipcjanie. Antyczne przysmaki faraonów miały formę maczanych w miodzie daktyli, migdałów i fig.

Z wyższych sfer

Nieco później zaczęli je produkować również Rzymianie. Przygotowywali słodycze z gotowanych orzechów z dodatkiem sezamu i miodu. Były to pokarmy zarezerwowane na specjalne okazje dla przedstawicieli wyższych sfer i najważniejszych gości państwowych. Stanowiły więc synonim luksusu i przedmiot pożądania, niedostępny dla ogółu społeczeństwa.

Czas odkryć

Wielkie odkrycia geograficzne zapoczątkowały sprowadzanie nowych, nieznanych pokarmów zza Atlantyku. Właśnie wtedy do Europy trafiła czekolada. Najpierw przyrządzano ją, podobnie jak w Ameryce, w postaci gorzkiego tłustawego napoju. Z upływem stuleci przysmak ten przybierał różne formy, aż w końcu zaczęto produkować go z dodatkiem mleka w tabliczkach. Czasy nowożytne obfitowały też w inne cukiernicze odkrycia. W Mediolanie powstały pierwsze bezy oraz marcepan, na francuskim dworze pojawiły się zaś pralinki.

Legenda głosi, że królewski kucharz przyłapał dzieci na karmelizowaniu migdałów, po czym udoskonalił odkrytą w ten sposób recepturę i tak powstały jedne z najsłynniejszych i najbardziej wykwintnych słodyczy.

Słodycz Orientu

Mniej więcej w VIII wieku n.e. słodkości dotarły do Japonii. Najpierw cukier traktowano tam jednak przede wszystkim jako środek leczniczy. Dopiero z czasem, gdy zaczęto go importować w większych ilościach, mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni bardziej zainteresowali się jego walorami smakowymi. Pod koniec pierwszego tysiąclecia n.e. na cesarskim dworze w Bizancjum serwowano galaretki i konfitury z róży i rozmaitych owoców. W chrześcijańskiej Europie słodkości popadły zaś w tym czasie w niemal całkowite zapomnienie. Tu w średniowieczu, gdy panowały surowe poglądy, tego typu przyjemności nie były popularne. Jedynym miejscem, gdzie wytwarzano wtedy słodycze były Włochy. Znajdowały się tam bowiem ważne miasta portowe, do których sprowadzano cukier z Azji.

Słodycz Orientu

Rewolucja nadeszła wraz z początkiem XX wieku, gdy ceny cukru znacznie spadły, umożliwiając tym samym produkcję słodkości na zdecydowanie większą skalę i czyniąc je dostępnymi dla ogółu społeczeństwa. Wtedy właśnie stworzono wiele przysmaków, którymi zajadamy się do dziś. Cukierniczych odkryć dokonywano również na polskich ziemiach. Rodzimymi słodyczami są mleczne krówki, które zaczęto wytwarzać w latach 20. XX wieku w Poznaniu, a także ptasie mleczko, stworzone w latach 30. w warszawskiej wytwórni E. Wedel.

Słodycze uwielbia niemal każdy. Doceniamy je przede wszystkim za przyjemny smak, ale dzięki zawartym w nich substancjom mają one też korzystny wpływ na nasz organizm.

Słodkie sekrety

Jak niemal każdy rodzaj pokarmu, słodkości jedzone w nadmiernych ilościach mogą szkodzić. Jeśli jednak zachowamy umiar, możemy w pełni cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami. Kiedy spożywamy słodycze, przyjmujemy stosunkowo duże ilości cukrów prostych, w szczególności glukozy. To podstawowy związek energetyczny dla naszego organizmu, dzięki czemu otrzymujemy wówczas prawdziwy zastrzyk energii, siły i łatwiej nam się skoncentrować. Właśnie dlatego zawsze warto mieć ze sobą batonika lub tabliczkę czekolady, gdy wybieramy się na dłuższy spacer czy pieszą wycieczkę.

Jedzenie słodkich pokarmów stymuluje też wydzielanie przez mózg serotoniny zwanej „hormonem szczęścia”. To właśnie za jej sprawą czujemy się zrelaksowani i nasze samopoczucie ulega wyraźnej poprawie. Słodyczem, którego właściwości zasługują na szczególną uwagę, jest czekolada. Zawiera ona flawonoidy opóźniające procesy starzenia, żelazo, cynk i wapń poprawiające krążenie, a także duże ilości magnezu i potasu, przez co jest polecana osobom pijącym kawę, wypłukującą te pierwiastki z organizmu.

Wyjątkowo korzystne jest spożywanie czekolady z dodatkiem bakalii, ponieważ dostarczamy sobie wówczas także błonnik, który ułatwia trawienie.

Czekolada to rarytas, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Nie każdy jednak wie, czym różnią się od siebie jej poszczególne rodzaje.

Do wyboru, do koloru

Czekolada gorzka

zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej. Ze względu na wysoką zawartość teobrominy działa moczopędnie i przeciwkaszlowo. To najbardziej kaloryczna z czekolad - ma ok. 550-600 kcal/100 g.

Czekolada mleczna

produkowana jest z dodatkiem mleka. Kakao stanowi zazwyczaj 20%-50% jej składu. Ma nieco mniej kalorii niż czekolada gorzka czy deserowa, należy jednak pamiętać, że ze względu na słodszy smak, zazwyczaj jemy ją w większych ilościach.

Czekolada deserowa

ma w składzie nieco mniej kakao, a więcej cukru niż gorzka. Można ją stosować jako dodatek do gotowanych lub pieczonych potraw.

Czekolada biała

ma jasny kolor, ponieważ do jej produkcji nie stosuje się miazgi kakaowej. Składa się między innymi z masła kakaowego, mleka i dużej ilości cukru.

Domowe żelki

Owocowym żelkom ciężko się oprzeć. A gdyby tak przygotować je we własnej kuchni? Wypróbuj nasz przepis i spraw najbliższym słodką niespodziankę!

Przygotuj:

  • 70 ml wody
  • 40 ml żelatyny
  • 8 łyżeczek cukru
  • 50 ml syropu owocowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kika łyżek skrobi ziemniaczanej
  1. 1. Zmieszaj w szklance 4 łyżeczki wody z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
  2. 2. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żelatynę z pozostałą wodą i odstaw miksturę na kilka minut, po czym podgrzej ją w rondelku do ok. 80ºC.
  3. 3. Wlej do gorącego roztworu miód i mieszankę cukru z kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj wszystko dokładnie aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Następnie dodaj syrop owocowy i wymieszaj raz jeszcze, po czym odstaw wszystko na parę minut, by delikatnie ostygło.
  4. 4. Silikonowe lub plastikowe foremki do lodu oprósz obficie skrobią ziemniaczaną. Rozlej do nich powoli żelatynową miksturę.
  5. 5. Odstaw żelki w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, możesz umieścić je w lodówce – w niej powinny stężeć po ok. godzinie.
  6. 6. Po wyjęciu gotowych żelków z foremek oprósz je jeszcze raz skrobią, by nie kleiły się nadmiernie.

Czekolada orzechowa

Najlepsza czekolada to taka, którą przygotujesz własnoręcznie. Oddaj się słodkiemu szaleństwu!

Przygotuj:

  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 6-8 łyżeczek kakao
  • 500 g melka w proszku
  • 1/2 szklanki orzechów (ulubionego rodzaju)
  1. 1. Zagotuj w rondlu mleko, cukier, margarynę i kakao, po czym przelej mieszankę do głębokiego naczynia i odstaw do ostygnięcia.
  2. 2. Po ok. 15 minutach zacznij dodawać powoli mleko w proszku i zmiksuj wszystko. Posiekaj drobno orzechy i wsyp je do czekoladowej masy.
  3. 3. Rozlej mieszaninę do foremek do lodu. Pozostaw czekoladę do ostygnięcia – kiedy osiągnie temperaturę pokojową, możesz wstawić ją do lodówki.
  4. 4. Wyjmij stężałe kostki czekolady z foremek. Jeśli będziesz mieć z tym trudności, spód foremek zanurz przez chwilę w ciepłej wodzie - wówczas czekolada powinna wysunąć się bez problemu.
Ważne15dni
MILKA Czekoladki Thank You 120 gMILKA Czekoladki Thank You 120 g
10,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
MILKA Czekoladki Singles mix 138 gMILKA Czekoladki Singles mix 138 g
12,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
MILKA Czekoladki I Love Milka 138 gMILKA Czekoladki I Love Milka 138 g
17,19
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
LINDT GOLD Czekolada Milk Hazelnut 300 gLINDT GOLD Czekolada Milk Hazelnut 300 g
34,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
MILKA Czekolada mleczna Alpine Milk 250 gMILKA Czekolada mleczna Alpine Milk 250 g
14,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
WEDEL Czekolada mleczna o smaku panna cotta 287 gWEDEL Czekolada mleczna o smaku panna cotta 287 g
11,7912,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
WEDEL Czekolada mleczna o smaku tiramisu 293 gWEDEL Czekolada mleczna o smaku tiramisu 293 g
12,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
VIVANI Czekolada gorzka z nadzieniem nugatowym BIO 100 gVIVANI Czekolada gorzka z nadzieniem nugatowym BIO 100 g
10,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
VIVANI Czekolada gorzka z marcepanem amaretto BIO 100 gVIVANI Czekolada gorzka z marcepanem amaretto BIO 100 g
9,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
VIVANI Czekolada mleczna z całymi orzechami BIO 100 gVIVANI Czekolada mleczna z całymi orzechami BIO 100 g
10,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
LINDT Lindor Milk Bag Praliny z delikatnym mlecznym nadzieniem 100 gLINDT Lindor Milk Bag Praliny z delikatnym mlecznym nadzieniem 100 g
14,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
LINDT Lindor Milk Box Praliny z delikatnym mlecznym nadzieniem 150 gLINDT Lindor Milk Box Praliny z delikatnym mlecznym nadzieniem 150 g
28,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
WEDEL Ptasie mleczko® czekoladowe 380 gWEDEL Ptasie mleczko® czekoladowe 380 g
15,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
RITTER SPORT Schokowurfel Czekoladki 175 gRITTER SPORT Schokowurfel Czekoladki 175 g
16,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
RITTER SPORT Schokowurfel Czekoladki jogurtowe 175 gRITTER SPORT Schokowurfel Czekoladki jogurtowe 175 g
16,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
RAFFAELLO Praliny kokosowe 230 gRAFFAELLO Praliny kokosowe 230 g
18,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
TOFFIFEE Czekoladki 125 gTOFFIFEE Czekoladki 125 g
8,999,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
NESTLÉ Bombonierka After Eight 200 gNESTLÉ Bombonierka After Eight 200 g
12,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.
WEDEL Chałwa Królewska waniliowa 250 gWEDEL Chałwa Królewska waniliowa 250 g
10,59
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.