Ładowanie...

Pasty, dipy, sosykuchenne fascynacje

Mówi się, że to odpowiednie zestawienie ziół podkreśla walory serwowanych dań. Jednak to dzięki sosom, pastom czy dipom można wyczarować niezwykle wyraziste potrawy, których smak jest rajem dla najbardziej wymagającego podniebienia.

przewiń

Na zimno albo na ciepło

Pasty, dipy i sosy to doskonały sposób na to, by szybko i prosto odmienić oblicze klasycznego dania. Gęste sosy mogą być serwowane na ciepło lub zimno, a polane nimi ryby czy mięsa stają się bardziej wyraziste.

Dipy to gęste, ale zimne sosy, w których można maczać przekąski - paluszki, krakersy, chipsy, a także warzywa. Pasty, podawane na zimno, doskonale uzupełnią smak pieczywa, krakersów oraz innych przekąsek.

Ich przyrządzenie nie jest czasochłonne, dlatego warto eksperymentować w kuchni i poddać się kulinarnym fantazjom.

Sosy i dipy do potraw z grilla, czyli co zamiast ketchupu i musztardy?

Grillowanie nieodłącznie kojarzy się z soczystą karkówką czy kiełbaskami, dodatkowo okraszonymi ketchupem albo musztardą. By jednak urozmaicić smak grillowanych potraw, warto postawić na domowe dipy. Nie tylko uatrakcyjnią danie, ale poprawią walory smakowe i odżywcze serwowanych szaszłyków, kiełbasek, czy karkówki.

Pomysłów na sosy do potraw z grilla nie brakuje. Wcale nie trzeba ograniczać się do klasycznego sosu czosnkowego czy barbecue. Można dowolnie łączyć smaki, eksperymentować i tworzyć własne kompozycje. Sos chrzanowy z jabłkiem, sos indiański czy dip wiosenny - to ciekawe wariacje kulinarne, dzięki którym potrawy z grilla osiągną zupełnie nowy wymiar smakowy.

Moda na dania makaronowe przywędrował z Włoch, a wszystko zaczęło się od klasycznego spaghetti bolognese. By jednak urozmaicić smak makaronów, warto dać się ponieść kulinarnej wyobraźni.

Odkryj nowe oblicze makaronów

Jeżeli makarony kojarzą Ci się wyłącznie ze spaghetti, czas to zmienić! Przekonaj się, jak smakuje makaron penne z sosem serowym i szpinakiem. Przyrządź sos grzybowy z rokpolem, by połączyć delikatną goryczkę sera z przenikającym aromatem i smakiem leśnych grzybów. Albo postaw na klasyczny sos kurkowy wzbogacony nutą świeżego tymianku. Prawdziwym hitem są jednak makarony z pesto - nie dość, że smakują wybornie, to czas ich przygotowania jest naprawdę ekspresowy.

Pomysłów na przygotowanie smacznych sosów do makaronów nie brakuje. Wyszukuj gotowe przepisy albo eksperymentuj w kuchni, łącząc swoje ulubione smaki. Szybko przekonasz się, że makarony to nie tylko klasyczne spaghetti.

Zwykłe-niezwykłe przekąski

Nie ma udanego przyjęcia bez pysznych przekąsek. Znudziło Ci się jednak podawanie klasycznych chipsów czy krakersów? Te zwykłe przegryzki mogą odmienić swoje oblicze - staną się niezwykłe w towarzystwie przepysznych dipów - serwowanych na zimno. Krakersy, tortille, paluszki grissini, a nawet świeże warzywa zrobią ogromną furorę wśród gości, jeżeli zostaną podane w nietypowy sposób. Przygotuj kilka wybornych dipów, dzięki którym przekąski będą smakować jeszcze bardziej.

 

Standardem jest już podawanie dipu czosnkowego czy pomidorowego (w wersji łagodnej lub ostrej). Możesz jednak pokusić się o kulinarne szaleństwo, przygotowując dip jogurtowy, dip zielony (z natki pietruszki i koperku) czy dip paprykowy. Przekonaj także swoich gości do pesto - sosu na bazie bazylii z orzeszkami pinii, ale możesz przygotować wiele innych wariacji, np. z natki pietruszki i pestek słonecznika. Możliwości jest znacznie więcej, a tylko od Ciebie zależy ostateczny skład i smak zimnego sosu do przekąsek.

Nic tak nie smakuje ze świeżym, chrupiącym i pachnącym pieczywem jak zdrowe pasty i dipy. Przygotowywane na bazie wielu składników, doskonale podkreślają smak chlebków, bułek czy bagietek.

Świeże pieczywo
- tylko z pastami i dipami

Pasty świetnie nadają się do smarowania pieczywa, zastępując masło oraz inne dodatki. Przekonaj się jak smakuje pasta jajeczno-makrelowa czy paprykowo-orzechowa. Odkryj smak klasycznego humusu - pikantnego i aromatycznego, idealnie komponującego się z grzankami czy surowymi warzywami. Zasmakuj w wytrawnej paście z czarnych oliwek, która jest pyszna jako dodatek do tostów.

Podczas przygotowywania past i dipów do świeżego pieczywa, nie ograniczaj swojej kulinarnej wyobraźni. Bazuj na wyjściowych przepisach i twórz własne receptury.

Tajemnica mięs doskonałych

Nawet jeśli nie jesteś wykwalifikowanym kucharzem, możesz przygotować idealne mięso. Kluczem do sukcesu będzie nie tylko odpowiednie postępowanie z produktem, ale także i smaczny sos. Podawany na ciepło, to właśnie on jest tajemnicą wyjątkowego smaku mięsa. Sosy pieczeniowe możesz przygotować na wiele sposobów. Chcąc wzbogacić ich smak, możesz dodać odrobinę naparu z kawy lub alkohol (np. piwo, koniak, miód pitny).

 

Ciekawą propozycją mogą okazać się sosy do drobiu, uszlachetnione kilkoma łyżkami galaretki, dżemu albo soku owocowego (np. z porzeczek, borówek, aronii). Niektóre sosy nie tylko wpływają na walory smakowe, ale również są w stanie poprawić niedoskonałości pieczeni. Jeżeli mięso okazuje się być zbyt twarde, wystarczy podusić je w sosie owocowym (z pigwy, wiśniowym) - jego naturalny kwasek sprawi, że mięso skruszeje i nabierze niezapomnianego smaku.

Dip do dań

Produkty:

  • 4 naturalne serki homogenizowane
  • 10 niedużych rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Dip jest doskonałą alternatywą dla ketchupu czy musztardy.

1. Umyj i obierz ogórka, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mocno odciśnij powstały sok.
2. Umyj rzodkiewki ,zetrzyj je na tarce i dodaj do ogórków.
3. Połącz całość z serkami homogenizowanymi.
4. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
5. Czosnek przeciśnij przez praskę.
6. Wymieszaj składniki, dodając je do serka.
7. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Sos kurkowy - idealny do mięs i makaronów

Produkty:

  • 500g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • tymianek

1. Kurki dokładnie oczyść z piasku i runa leśnego. Umyj je i dokładnie osusz.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kosteczkę.
3. Na patelni roztop masło, a następnie delikatnie zeszklij cebulę i czosnek.
4. Gdy cebula zmięknie, podsmaż kurki (na średnim-dużym ogniu) do czasu aż zaczną puszczać wodę.
5. Po odparowaniu wody (nie należy jej zlewać z patelni), dodaj śmietankę.
6. Dodaj odrobinę soku z cytryny oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Dodaj tymianek, utarty dość mocno w moździerzu (najlepiej świeży).
8. Redukuj sos tak długo, by uzyskał odpowiednią konsystencję.

Smacznego!

Best before 14-09-2020
Best before 07-05-2020
Best before 21-07-2020
Best before 14-07-2020
Best before 30-08-2020
Best before 30-08-2020
Best before 13-03-2020
Best before 30-08-2020
Best before 28-08-2020
Best before 30-08-2020
Best before 30-08-2020
Best before 30-05-2020
Best before 30-09-2021
Best before 30-10-2021
Best before 02-07-2021
Best before 09-11-2020
Best before 01-11-2020
Best before 15-10-2020
Best before 24-01-2021
Best before 28-12-2020
Best before 18-10-2023
Best before 26-09-2020
Best before 06-06-2020
Best before 28-01-2021
Best before 27-06-2020
Best before 28-02-2020
Best before 13-09-2021
Best before 18-10-2021
Best before 30-11-2021
Best before 31-03-2021
Best before 02-10-2021
Best before 31-01-2020