Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

ŚwiętaBożego Narodzenia

Boże Narodzenie to wyjątkowe święta – niezwykle rodzinne i ciepłe, choć na dworze panuje zwykle minusowa temperatura. Ubieranie choinki, spożywanie wieczerzy, rozpakowywanie prezentów i wspólne kolędowanie – to sprawia, że z niecierpliwością i utęsknieniem wyczekujemy na kolejne.

przewiń

Z kart historii

Święta Bożego Narodzenia to jedne z najważniejszych świąt kościoła chrześcijańskiego. Obchodzone są od IV wieku, chociaż pierwsza wzmianka o Narodzeniu Pańskim znajduje się w komentarzu do „Ksiegi Daniela” z roku 204

Informacja o narodzeniu Chrystusa w wykazie świąt Kościoła Rzymskiego mówi, że Jezus narodził się w Betlejem Judzkim na 8 dni przed kalendami styczniowymi, co pozwoliło ustalić datę na 25 grudnia. Jak wiadomo, co do roku przyjścia Jezusa na świat, nie ma pewności. Ponieważ król Herod zmarł w 4 roku p.n.e., a kometa, którą uznano za gwiazdę wskazującą miejsce narodzenia Syna Bożego, była obecna na niebie kilka lat wcześniej, przyjmuje się, że rok narodzenia Jezusa przypadł miedzy 12 a 4 rokiem p.n.e.

Choć data dzienna narodzin – 25 grudnia jest wysoce prawdopodobna, to o obchodzeniu chrześcijańskiego święta w tym właśnie dniu zdecydował fakt, że przez wieki w tym czasie świętowano uroczystości pogańskie związane z przesileniem zimowym. W starożytnym Rzymie o tej porze hucznie obchodzono Saturnalia.

W większości krajów święta Bożego Narodzenia trwają jeden dzień. My świętujemy także dzień św. Szczepana – 26 grudnia. W nielicznych krajach celebruje się Wigilię, również i u nas.

Wigilia – jedyny taki dzień, który zaczyna się o zmroku, od pojawiania się na niebie pierwszej gwiazdki. Do tego czasu jest to powszedni dzień, kiedy to jesteśmy zajęci obowiązkami zawodowymi i przygotowaniami do uroczystej wieczerzy.

Wigilia - dawniej i dziś

Przy rodzinnym stole zasiada cała rodzina, by podzielić się opłatkiem i spożyć tradycyjne potrawy. Rytuał wspólnego posiłku od wieków jest obecny w różnych tradycjach kulturowych.

Wieczerza poprzedzająca dzień Bożego Narodzenia jest pokłosiem dawnych agap – uczt, na których gromadzili się chrześcijanie, by poprzez czuwanie, modlitwy i religijne śpiewy przygotować się do obchodów święta. Przez wiele lat taki obyczaj praktykowano przed każdym większym świętem religijnym, z czasem ograniczono ten zwyczaj tylko do Bożego Narodzenia.

Z obyczajem spożywania wieczerzy łączyło się wiele przesądów i wierzeń rodem z pogańskiej tradycji, ale także związanych z obrządkiem chrześcijańskim. I tak na przykład zwyczaj pozostawiania jednego wolnego nakrycia, obowiązujący do dziś, wiąże się z przekonaniem, że tej nocy przychodzą dusze zmarłych, by posilić się z bliskimi, więc puste krzesło i talerze są dla nich przeznaczone.

Podobnie obowiązek ugoszczenia wędrowca nawiązuje do wiary, że dusza może przybrać każdą postać, więc nie wolno tego wieczoru odmawiać nikomu posiłku.

Do stołu powinna zasiąść parzysta liczba biesiadników, bo nieparzysta miała wróżyć nieszczęście (nawiązanie do Ostatniej Wieczerzy, kiedy to wraz z Chrystusem spożywało posiłek 12 Apostołów).

Obecnie przygotowywane potrawy nawiązują do tradycji. Są to dania postne, przygotowane z ryb, kapusty, grzybów i maku. Nie chcemy na wigilijne stoły wprowadzać nowinek kulinarnych. Spożywając te same dania co nasi przodkowie, łączymy się z nimi w długim łańcuchu pokoleń.

W pierwszych wiekach chrześcijaństwa nocne msze nie były niczym wyjątkowym. Pasterkę najpierw odprawiano przy żłóbku Chrystusa w Bazylice Matki Bożej Większej w Rzymie. Z czasem tę uroczystą mszę zaczęto celebrować we wszystkich kościołach. Jej charakter tłumaczą słowa wprowadzenia do Mszy: „Chrystus narodził nam się. Oddajmy Mu pokłon”.

Trudno obecnie wyobrazić sobie święta bez bożonarodzeniowego drzewka. Pięknie przyozdobione świerki i jodły stoją nie tylko w domach i świątyniach, ale tworzą świąteczną atmosferę w hipermarketach, na placach miast, w zakładach pracy. Do Polski choinka trafiła w XIX wieku jako niemiecki zwyczaj. Wśród ludów germańskich wiecznie zielone drzewo symbolizowało zwycięstwo życia nad śmiercią. Wcześniej Polacy przyozdabiali domy podłaźniczkami, które wieszano pod sufitem. Były to małe iglaste drzewka, pozbawione czubka, co przypominało dzisiejsze stroiki. Dawniej na choinkach nie mogło zabraknąć jabłek, orzechów i świeczek a także własnoręcznie wykonywanych z kolorowego papieru ozdób. Gwiazdka osadzana na czubku choinki symbolizuje gwiazdę betlejemską. Pod choinką zwykle leżą prezenty dla domowników. Zwyczaj obdarowywania się drobnymi upominkami pochodzi ze starożytnego Rzymu.

Tradycja śpiewania kolęd

Kolędy i pastorałki to najpiękniejsze pieśni kościelne, wyrażają radość z narodzenia Chrystusa, mówią o okolicznościach tego zdarzenia. Pierwsza polska kolęda – „Zdrów bądź, Królu Anielski” pochodzi z 1424 roku.

Bożonarodzeniowe obyczaje kulinarne

Wspólne spożywanie świątecznych posiłków to coś więcej niż tylko zaspokajanie potrzeby jedzenia. Gromadzenie się przy jednym stole z bliskimi osobami to rytuał, który tworzy więzi rodzinne i przyjacielskie. Święta Bożego Narodzenia szczególnie sprzyjają rodzinnym spotkaniom, których długą tradycję podkreślają zwyczajowe potrawy. Niemal każdy region kraju ma własną tradycję kulinarną widoczną zwykle przy wigilijnym stole.

  • Na Mazowszu na uroczystą wieczerzę podaje się czerwony barszcz z uszkami kluski z makiem, karpia w śmietanie i karpia w galarecie, postną kapustę, do picia – kompot z suszu.
  • Ślązacy przygotowują zupę grzybową lub zupę migdałową, kapustę z grzybami, śledzie i kartofle.
  • Na Podlasiu obowiązkowa jest kutia oraz kisiel z mąki owsianej. Do tego barszcz z grzybami, smażona ryba oraz kluski z makiem i olejem lnianym.
0,00
Dodano pomyślnie!
A.BLIKLE Ciasto Nusstorte 700 g
0,00
Dodano pomyślnie!
A.BLIKLE Strucla makowa 500 g
  • Na Warmii i Mazurach jada się zupy owocowe lub barszcz, śledzie w oleju i kasze.
  • Na Pomorzu i na Kaszubach królują śledzie i ryby, pierogi wypełnia się farszem rybnym, zupa – koniecznie rybna, ewentualnie barszcz.
  • Na deser wszędzie podaje się ciasta z makiem, pierniki i ciasta z bakaliami.

Na stołach powinna się znaleźć nieparzysta liczba potraw: od 5 do 13. Oczywiście, dania i potrawy bardzo się różniły w poszczególnych domach, co zależało od zamożności rodziny.

Drożdzowe rogaliki z makiem

Mak to symbol dostatku i płodności, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole, gdyż jego brak oznacza nadchodzące do domu nieszczęścia.
Na rozczyn potrzebujemy:

  • ½ szklanki ciepłego mleka,
  • 10 dkg drożdży,
  • łyżki cukru i łyżki maki.

Te składniki należy dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na ciasto potrzeba:

  • 1 kg mąki,
  • kostkę margaryny lub masła,
  • 4 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 20 dkg gotowej masy makowej,
  • 12 łyżek mleka.
  1. Wszystkie składniki łączymy z rozczynem.
  2. Zagniatamy ciasto na stolnicy, następnie schładzamy przez godzinę w lodowce.
  3. Potem ciasto należy rozwałkować w kształt koła, o grubości 0,5 cm.
  4. Z koła wycinamy trójkąty.
  5. Masę makową rozkładamy na szerszej części trójkąta, po czym zwijamy w kształt rogala i smarujemy jajkiem.
  6. Pieczemy na złoty kolor.
  7. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Pierniczki

Pierniczki to ciastka uniwersalne. Można nimi ustroić choinkę, można zjeść je krótko po upieczeniu. A że długo zachowują świeżość, warto je upiec nawet na 2 tygodnie przed świętami. Przechowywać je należy w metalowej puszce lub w słoju.
Należy przygotować:

  • 35 dkg mąki,
  • 2 jajka
  • 3 dkg masła,
  • 17 dkg cukru,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • łyżeczkę przyprawy do pierników.
  1. Do mąki wsypujemy sodę, cukier i przyprawę korzenną, dodajemy ciepły miód (rozgrzany w rondelku), masło i jedno jajko.
  2. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy tak długo aż będzie gładkie.
  3. Następnie rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy foremkami ciasteczka.
  4. Smarujemy je rozkłóconym drugim jajkiem.
  5. Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze ok. 20 minut.
  6. Po wystudzeniu warto pierniczki polukrować.
ORAL-B Stages Power Boy Szczoteczka elektryczna do zębów + baterie 1 sztORAL-B Stages Power Boy Szczoteczka elektryczna do zębów + baterie 1 szt
49,2957,99
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.