Ładowanie...

Szanowni Klienci, w dniach 17-22 grudnia Biuro Obsługi Klienta będzie czynne w godzinach 7:00-23:00.

Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

PRZEPIS NA UDANĄ ZABAWĘ

Karnawał często kojarzy się z huczną zabawą pośród głośnego tłumu, ale wielu z nas woli spędzić ten czas zupełnie inaczej. Domowe imprezy w kameralnym gronie przyjaciół zyskały w ostatnich latach ogromną popularność. Nic dziwnego – w końcu wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej!

przewiń

Przepis na udaną zabawę

W dobrym nastroju

Przemyślana organizacja karnawałowego przyjęcia to gwarancja, że całe towarzystwo będzie się dobrze bawić do białego rana. Przygotowania warto rozpocząć już kilka dni wcześniej, sporządzając listę zakupów. Oprócz jedzenia i napojów warto uwzględnić na niej drobne ozdoby, które pozwolą gościom poczuć szampańską atmosferę. Jeśli decydujemy się na zaproszenie większej grupy znajomych, postawmy na jednorazowe ozdoby, takie jak balony, kolorowe serwetki i świeczki – dzięki temu nie będziemy martwić się ewentualnymi zniszczeniami, a szybkie sprzątanie pozwoli nam przywrócić dom do codziennego porządku.

Szampańska zabawa

Karnawałowa noc kojarzy się oczywiście z szampańską zabawą. Zadbajmy więc o to, by nasze towarzystwo spędziło ten czas jak najlepiej. Przygotujmy atrakcje – gry planszowe czy propozycje zabaw i zapewnijmy też odpowiednią oprawę muzyczną tej wyjątkowej imprezy. Jeśli mamy do dyspozycji ogródek lub otwartą przestrzeń, pomyślmy o zakupie fajerwerków, których podziwianie z pewnością umili nam wejście w kolejny rok. A przede wszystkim, nie zapominajmy o najważniejszym – doskonałym humorze!

Hucznego karnawału!

Smacznie i z głową

Przygotowanie potraw na przyjęcie z przyjaciółmi to bardzo istotna kwestia. W tym przypadku ważna jest nie tylko liczba przyrządzonych dań, ale też ich rodzaj. Warto pamiętać, że picie alkoholu pobudza przewód pokarmowy i wzmaga apetyt – lepiej więc dokupić kilka dodatkowych paczek paluszków czy ciasteczek, które w razie potrzeby będzie można podać w trakcie imprezy. Postaw na stół owoce, takie jak winogrona czy banany. Zawarta w nich fruktoza przyspiesza przetwarzanie alkoholu przez organizm, a tym samym chroni przed niepożądanymi skutkami picia. Słone produkty doskonale nadają się na imprezowe przekąski - wzmacniają one jednak pragnienie. Warto więc przygotować dużą ilość napojów. Nie powinno zabraknąć zwłaszcza soków, które o wiele lepiej sprawdzą się podczas długiej imprezy niż napoje z bąbelkami. Dzięki temu goście nie będą się czuć ociężali. Dobrym pomysłem będzie regularne serwowanie wody niegazowanej, a nawet napojów izotonicznych, które uczestnicy przyjęcia będą mogli popijać przez cały wieczór.

SZCZĘŚCIE NA NOWY ROK

Karnawał to jedna z nielicznych okazji, jakie hucznie obchodzi się praktycznie w każdym zakątku świata. Jednak nawet w tym wyjątkowym dniu sprawdza się powiedzenie: co kraj, to obyczaj. W różnych państwach można spotkać się z odmiennymi wierzeniami i tradycjami, które mają zapewnić świętującym powodzenie przez cały nadchodzący rok.

Poradnik karnawałowy

Ból głowy to niestety bolączka wielu spośród tych, którzy hucznie spędzają karnawałową noc. Można go uniknąć, ale należy pamiętać, że przed kacem najlepiej jest zacząć chronić się jeszcze przed wypiciem pierwszego drinka.

Nie pij na pusty żołądek– gdy jesteś głodny, alkohol wchłania się o wiele szybciej, a dodatkowo podrażnia przewód pokarmowy.

Zjedz coś tłustego– tłuszcz zawarty w wielu potrawach stanie się naturalną osłoną dla żołądka i ustabilizuje wchłanianie się alkoholu do krwi.

Pamiętaj o wodzie– co kilka drinków zrób sobie przerwę i wypij szklankę niegazowanej wody. Pomoże to zapobiec odwodnieniu, a w rezultacie złagodzić lub uniknąć kaca.

Dostarcz sobie witaminy C– ta dobroczynna substancja przyspiesza regenerację organizmu po intensywnej zabawie. Kilka plasterków cytrusów nie tylko wzbogaci smak drinków, ale i zadziała odżywczo.

Trzymaj się jednego rodzaju alkoholu– co innego, jeśli wypijesz kieliszek szampana o północy, a co innego, jeśli będziesz mieszać dużo różnych drinków. Może to bowiem prowadzić do rozstroju żołądka.

Zrezygnuj z papierosów– jeśli je palisz, staraj się powstrzymywać podczas spożywania alkoholu. Powoduje to bowiem suchość w gardle, a przede wszystkim potęguje poranne złe samopoczucie.

Uzupełnij elektrolity– kładąc się spać, wypij szklankę napoju izotonicznego. Pomoże to zapobiec nadmiernemu odwodnieniu organizmu i bólowi głowy.

Rankiem zjedz śniadanie – nie tylko szybciej postawi Cię na nogi, ale też uzupełni niedobory witamin i elektrolitów.

Torcik łososiowy

Ta wykwintna propozycja to prawdziwa uczta dla zmysłów – jest przepyszna i wygląda naprawdę niesamowicie. Zachwyć tym daniem swoich gości na domowym przyjęciu!

Przygotuj:

  • 40 dag łososia
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 20g pesto
  • 500g ciasta francuskiego
  1. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnie i na wolnym ogniu 'dusimy' razem z dodatkiem masła i czosnku.
  2. Płat ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym wcześniej szpinakiem z dodatkami. Na wierzch kładziemy filet z łososia z dodatkiem pesto.
  3. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy, by powstał rodzaj „kulebiaka”, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  4. Pieczemy aż ciasto się zarumieni
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu

Nadziewana bagietka

Nasz przepis na pyszną, nadziewaną bagietkę to dowód, że nawet z kilku najprostszych składników można stworzyć niebanalny imprezowy przysmak.

Przygotuj:

  • 1 pszenna bagietka
  • 50 g czarne oliwki
  • 300 g serka śmietankowego
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  1. Ugotuj lub obsmaż pierś z kurczaka i pokrój ją w jak najdrobniejszą kostkę. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Pokrój paprykę na małe kawałki. Zmieszaj ją w głębokim naczyniu z serkiem śmietankowym, oliwkami, kukurydzą i liśćmi bazylii. 3. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  3. Przekrój bagietkę na połówki i wydrąż z nich miąższ długim nożem.
  4. Wypełnij połówki bagietki przygotowanym farszem, zawiń je w folię aluminiową i odstaw do lodówki na godzinę.
  5. Przed podaniem pokrój połówki bagietki na plastry o grubości ok. 2-3 cm.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu