Ładowanie...

Świętaw tradycje bogate

Wielkanoc w rodzinnym gronie to czas wspólnej radości i celebrowania zmartwychwstania Jezusa. Bogactwo świątecznych tradycji, takich jak zdobienie pisanek czy błogosławienie pokarmów sprawia, że atmosfera tych dni jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Wesołego Alleluja!

przewiń

Wielowiekowa historia

Wielkanoc obchodzona jest już od kilkunastu wieków, a dokładniej od 325 r., co czyni ją najstarszym spośród chrześcijańskich świąt celebrowanych do dziś.

Wtedy to, podczas Soboru Nicejskiego, ustalono, że Wielkanoc świętowana będzie w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca, która nastąpi po 21 marca. Zgodnie z tym założeniem, jest to więc święto ruchome przypadające pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. Warto pamiętać, że we wschodnich wspólnotach kościelnych święta te obchodzone są dwa tygodnie później niż w zachodnich.

Symboliczna pamiątka

Z obchodami Wielkanocy związanych jest wiele zwyczajów. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych jest święcenie w kościele pokarmów w Wielką Sobotę. Tradycja ta celebrowana jest nie tylko w Polsce, ale także na Słowacji, w Austrii, Słowenii i części Niemiec. Zestaw umieszczanych w koszyczku artykułów zmieniał się nieco przez wieki. Obecnie najczęściej wkłada się do niego jajka, w wielu regionach są to pisanki, które symbolizują odradzające się życie, baranka z masła, ciasta lub chleba – symbol zmartwychwstania Jezusa, chrzan – oznaczający siłę i tężyznę fizyczną, a także wędliny, ciasto oraz podstawowe przyprawy – sól i pieprz.

Przy wielkanocnym stole

Wielkanocne śniadanie to dla wielu z nas długo wyczekiwana chwila. Na świątecznym stole, tradycyjnie przystrojonym baziami, bukszpanem czy wiosennymi kwiatami, kuszą rozmaite przysmaki. Po złożeniu sobie życzeń i podzieleniu się jajkiem przychodzi czas na smakowanie pozostałych wielkanocnych pyszności.

Daniem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie tego posiłku, jest żurek lub barszcz biały. Wśród świątecznych specjałów są też między innymi warzywne sałatki, mięsa, galarety czy pasztety.

Poniedziałkowe szaleństwo

Drugi dzień Wielkanocy, w odróżnieniu od spokojnej, rodzinnej niedzieli, to czas zabawy. Wtedy to dzieci ochoczo „atakują się” wodą przy użyciu wymyślnych gadżetów, takich jak pistolety czy plastikowe jajka. Lany Poniedziałek ma swoje korzenie w zwyczajach ludowych – wykształcił się bowiem z połączenia dwóch zabaw – śmigusa i dyngusa. Pierwszy z nich polegał na oblewaniu przez chłopców znajomych im dziewcząt wodą i symbolicznym biciu ich gałązkami wierzby po nogach, zaś drugi oznaczał „wykupywanie się” panien pisankami od kolejnych żartów.

Nie może oczywiście zabraknąć słodkości - tradycyjnie na Wielkanoc przygotowuje się babki, kolorowo zdobione mazurki czy delikatną, serową paschę.

Chyba nic bardziej nie kojarzy się nam z Wielkanocą niż przepiękne, kolorowe pisanki. Dają wiele radości, nie tylko przez swój wspaniały wygląd, ale także świąteczną symbolikę.

Magia piasnek

Zdobienie jajek to zwyczaj praktykowany już w starożytności, choć początkowo nie miał on związku z chrześcijaństwem. Ślady tego typu ozdób odkrywano między innymi na terenach ówczesnej Mezopotamii i Cesarstwa Rzymskiego. Najstarsze pisanki odnalezione w Polsce mają ponad tysiąc lat. Przed wiekami na jajkach tworzono wzory z roztopionego wosku, a następnie gotowano je w wywarze z łupin cebuli lub roztworze ochry, dzięki czemu zyskiwały one głęboką, ceglaną barwę.

W dzisiejszych czasach stosuje się bardzo szeroką gamę technik, przez co wielkanocne jajka nabierają niepowtarzalnego uroku.

Dekorowanie pisanek było niegdyś czynnością zarezerwowaną wyłącznie dla gospodyń. Wedle ludowych wierzeń, pojawienie się mężczyzny w pomieszczeniu, w którym kobiety akurat zdobiły jajka, miało przynosić nieszczęście. Dziś zajęcie to stanowi nierzadko wspólną zabawę dla całej rodziny. Tworzenie kolorowych pisanek daje wiele radości tym bardziej, że to często właśnie nimi dzielimy się przy świątecznym stole, składając sobie wzajemne życzenia. Jajka to bowiem symbol nowego życia, a także nadziei i radości związanej ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa.

Obecnie „pisanki” to ogólne określenie dla dekorowanych z okazji Wielkanocy jajek. Warto jednak wiedzieć, jak nazywają się poszczególne techniki pozwalające naszym ozdobom nabrać unikatowego charakteru.

Kolorowa Wielkanoc

Ażurki

przygotowywane są z wydmuszek. Ich wykonanie jest dość pracochłonnym zajęciem – wymaga użycia narzędzi, za pomocą których przewierca się skorupkę, tworząc ażurowe wzory.

Drapanki

po zabarwieniu jajka farbą lub poprzez gotowanie w odpowiednim roztworze, wydrapuje się wzory na skorupce przy użyciu ostro zakończonego narzędzia.

Kraszanki

nadaje się im różne kolory poprzez gotowanie w odpowiednim roztworze, np. wywarze z łupin cebuli lub soku z buraków.

Nalepianki

ich skorupki przyozdabia się fantazyjnie powycinanymi ozdobami z papieru.

Oklejanki

po pokryciu skorupki klejem, ozdabia się je rozmaitymi dodatkami – np. włóczką, materiałem lub ziarnami.

Pisanki

jajka najpierw zanurzane są w gorącym, roztopionym wosku, a następnie barwione na rozmaite kolory. Przy pomocy różnych narzędzi można również tworzyć wzorki na zewnętrznej warstwie z wosku.

Domowy pasztet

Ten aromatyczny, delikatny pasztet to doskonały dodatek do chleba, ale można go również jeść oddzielnie. Rozsmakuj się w nim podczas świątecznego śniadania!

Przygotuj:

  • 500g piersi z kurczaka lub indyka
  • 500g udek z kurczaka
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 250g chudego boczku
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 4 cebule
  • 5 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • olej lub oliwa do smażenia
  1. 1. Filety z piersi i udka oczyść z błon, a następnie ugotuj je we wrzątku z dodatkiem liścia laurowego i majeranku z boczkiem, marchewką i pietruszką.
  2. 2. Pokrój cebule w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni. W międzyczasie sparz we wrzątku wątróbkę.
  3. 3. Zmieszaj w misce ugotowane mięso, wątróbkę, marchewkę, pietruszkę i cebulę, a następnie zmiksuj wszystko blenderem lub zmiel w maszynce do mięsa.
  4. 4. Dodaj do całości surowe jajka i wymieszaj wszystko dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. 5. Piecz pasztet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę, w formie posmarowanej olejem i bułką tartą.

Wielkanocna pascha

Ten tradycyjny wielkanocny deser rodem z Kresów Wschodnich to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przekonaj się o tym i na Wielkanoc przygotuj własną wersję tego przysmaku.

Przygotuj:

  • 500g tłustego twarogu
  • 50g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • orzechy, migdały, rodzynki
  • folia spożywcza
  1. 1. Przemiel dwu- lub trzykrotnie twaróg w maszynce do mielenia mięsa.
  2. 2. Ubij w misce żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W oddzielnym naczynku ogrzej nieco na parze masło i dodawaj je powoli do masy jajecznej, wciąż ucierając.
  3. 3. Dodawaj do całości małymi porcjami zmielony twaróg i mieszaj aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  4. 4. Zagotuj wodę, a następnie do szklanki z wrzątkiem wrzuć orzechy i rodzynki. Po kilku minutach wyjmij je i posiekaj drobno, a następnie dorzuć do masy serowej.
  5. 5. Przygotuj głęboki talerz i wyłóż go folią spożywczą, a następnie przełóż do niego gotową mieszankę twarogową. Przy podawaniu paschy na stół, wystarczy, że odwrócisz talerz z paschą na płaskie naczynie i zdejmiesz z masy folię.
Daily delivery
Daily delivery
Best before 21-06-2019
Best before 30-01-2020
Best before 30-03-2020
Best before 09-04-2020
Best before 30-03-2020
Best before 30-03-2022
Best before 23-12-2021
Best before 24-12-2021
Best before 26-02-2022
Best before 31-08-2019
Best before 05-03-2020
Best before 15-09-2019
1 pc
6 pcs
Best before 05-11-2019
Best before 08-11-2019
Best before 27-06-2019
Best before 03-12-2019
1 pc
6 pcs
Dodaj do ulubionych
KRAKUS Dill Pickles 920 gKRAKUSDill Pickles920 g5,42 PLN / kg
Great price!
4.99 PLN
Best before 30-07-2020
Best before 22-03-2021
1 pc
12 pcs
Best before 31-08-2022
Best before 31-10-2020
Best before 26-06-2021
Best before 30-06-2022
Best before 30-04-2021
Best before 01-04-2021
Best before 10-04-2021
Best before 06-06-2019
Best before 18-06-2019
Best before 30-04-2021
Best before 08-09-2023
Best before 06-11-2019
Best before 30-10-2019
Best before 22-01-2020
Best before 01-06-2019
Best before 19-06-2019
1 pc
10 pcs
Best before 30-12-2022
Best before 18-08-2019
Best before 01-07-2019
1 pc
10 pcs
Best before 23-03-2020
1 pc
10 pcs
Best before 25-03-2020
Best before 28-02-2020
Best before 16-07-2020
Best before 08-02-2021
Best before 30-01-2021
Best before 28-02-2020
Best before 30-09-2020
Best before 30-11-2020
Best before 30-04-2020
Best before 30-04-2020
Best before 30-10-2020
Best before 10-07-2021
Best before 30-04-2020
Best before 30-01-2020
Best before 30-04-2020
Best before 10-01-2020
Best before 20-09-2020
Best before 31-12-2019
Daily delivery
Daily delivery
Daily delivery
Dodaj do ulubionych
FRISCO FRESH Radish - bunch 225 gFRISCO FRESHRadish - bunch225 g7,51 PLN / kg
Super price
1.69 PLN
Daily delivery
Daily delivery
Best before 30-03-2020
Dodaj do ulubionych
JAN NIEZBĘDNY Aluminium Foil 20m 1 pcJAN NIEZBĘDNYAluminium Foil 20m1 pc
Great price!
7.49 PLN7.99 PLN
Best before 30-12-2022
Best before 01-12-2021
Best before 30-12-2022