Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

Co najzdrowiej jeść zimą?

Zima to pora roku, która jest poważnym wyzwaniem. Jesteśmy narażeni na niskie temperatury, efektem czego jest poważne ryzyko infekcji. Zwiększa się też zapotrzebowanie energetyczne, co w konsekwencji doprowadza do tego, że sięgamy po bardziej kaloryczne (ale niekoniecznie zdrowe) dania. Co więc jeść zimą, by przejść przez nią w zdrowiu i bez dodatkowych kilogramów?

przewiń

Jedz tak, by nie przytyć

Zimowa dieta powinna dostarczać nieco więcej kalorii. Nie można jednak tego faktu nadużywać, objadając się tuczącymi daniami. Tym bardziej, że sprzyja temu depresyjny nastrój, który skłania nas do częstszego sięgania po kaloryczne przekąski.

Kasze

Zimą warto postawić na kasze. Stanowią bogactwo błonnika poprawiającego trawienie i zmniejszającego apetyt, witamin (szczególnie z grupy B, witaminy E i A), a także całą gamę cennych minerałów. Chociaż uważane są za kaloryczne, tak naprawdę nie tuczą - jeżeli nie dodasz do nich zawiesistych sosów, zagęszczanych mąką lub śmietaną. Poznaj smak kaszy jęczmiennej, jaglanej, kuskus, by przygotować niezwykle smaczne i pożywne dania na chłodne dni. A na deser wykorzystaj kaszę mannę, z której stworzyć iście hinduską halawę - słodką przekąskę z owocami i bakaliami.

W kiszonkach siła

Dla zimowej pory charakterystyczny jest deficyt świeżych warzyw. Dlatego warto zasmakować w kiszonkach, które są naszym sprzymierzeńcem w chłodne dni. Stanowią źródło najważniejszych witamin i minerałów, które są lepiej przyswajalne w porównaniu z niektórymi warzywami. To bogactwo witaminy C, witaminy B6, witaminy K, potasu, cynku, wapnia, żelaza.

Kiszonki to także świetne przekąski, którymi można zajadać się bez ograniczeń. Są niskokaloryczne, a dzięki zawartości kwasu mlekowego poprawiają pracę jelit. Pamiętaj, że kiszonki to nie tylko ogórki czy kapusta. Wyśmienicie smakuje także papryka, buraki, a nawet … jabłka

Zasmakuj w zupach

Wychłodzony organizm potrzebuje silnego bodźca rozgrzewającego. Dlatego zupy powinny być nieodłącznym elementem zimowego menu. Są ciepłe i niezwykle pożywane, zaspokajając apetyt na długi czas. Bazujące na warzywach są także niskokaloryczne, stojąc na straży szczupłej sylwetki. Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, zapobiegając również infekcjom oraz osłabieniu.

Przy gotowaniu zup możesz pobudzić swoją wyobraźnię. Zasmakuj w gęstych zupach-kremach, które możesz podawać na wiele sposobów - z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Sprawdź, jak smakuje krem brokułowy, pieczarkowy czy ziemniaczany. Eksperymentuj ze składnikami, by ugotować coś innego niż klasyczny rosół czy pomidorówkę. Sprawdź, jak silnie rozgrzewająco działają kremy z dodatkiem pikantnych i korzennych potraw. To dzięki nim poznasz zupełnie nowe oblicze zup.

Wszystkie dania w zimowej diecie swoje właściwości rozgrzewające zawdzięczają przyprawom. Ich spożycie podnosi wewnętrzną temperaturę ciała, dzięki czemu odczuwamy przyjemne ciepło rozchodzące się dosłownie od stóp do głów.

Przyprawy, które rozgrzeją

Cynamon znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających oraz przyspieszających trawienie. To także przyprawa należąca do silnych antyoksydantów. Jest eliksirem młodości, opóźniającym procesy starzenia. Cynamon dodawaj do mleka, herbaty, gorącej czekolady, wina.

Imbir rozgrzewa organizm, działając przy tym jak silny afrodyzjak. Poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko infekcji. Stymuluje organizm do wydzielania endorfin, poprawiając nastrój. Imbir to świetny dodatek do herbaty, gorącej czekolady, grzanego wina i piwa.

Chilli to przyprawa, która działanie rozgrzewające zawdzięcza kapsaicynie. Podnosi wewnętrzną ciepłotę ciała, wspierając jednocześnie spalanie tłuszczu. Zmniejsza przekrwienie oraz oczyszcza drogi oddechowe. Chilli dodawaj do mięs, deserów czekoladowych, gorącej czekolady, dań z fasoli.

Goździki nie tylko rozgrzewają, ale również pobudzają krążenie i łagodzą dolegliwości bólowe (dzięki zawartości olejków). Wykazują działanie antyseptyczne. Goździki stanowią świetny dodatek do herbaty, gorącej czekolady, grzanego wina i piwa, dań mięsnych, barszczu

W mroźne dni warto sięgać po ciepłe napoje o działaniu rozgrzewającym. Wieczorem siedząc pod kocem popijaj gorącą herbatę z cynamonem, kardamonem, szczyptą imbiru i goździkami.

Napoje dla zmarzluchów

Podstawą jest herbata podawana na wiele różnych sposobów. Przyjemne ciepło poczujesz po spożyciu herbaty z dodatkiem cynamonu czy imbiru, herbaty z niewielką ilością rumu, herbaty z dodatkiem soku malinowego lub lipowego. Możesz też postawić na klasykę - herbatę z miodem i cytryną.

Herbaty to jednak nie jedyna możliwość. Mając mleko i tabliczkę czekolady, przygotujesz gęsty i słodki napój. Podgrzewając czerwone wino z dodatkiem imbiru, goździków czy kardamonu, otrzymasz klasycznego grzańca.

Przepis na zupę-krem z brokułów

  • 1 brokuł,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 150 g liści szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 50 g masła,
  • 80 g sera ricotta,
  • 1/2 szklanki płynnej śmietany,
  • sól i pieprz
  1. Brokuł należy umyć i oddzielić na różyczki. Czosnek należy obrać i zgnieść, a pora - pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W średniej wielkości rondlu należy delikatnie podsmażyć na maśle pora i czosnek - do zmięknięcia.
  3. Następnie należy dodać różyczki brokułów oraz wlać bulion. Całość należy gotować do momentu aż brokuły będą miękkie.
  4. Dodać szpinak i gotować jeszcze przez chwilę.
  5. Po delikatnym ostygnięciu, zupę należy zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  6. Do smaku należy dodać sok z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Zagęścić śmietanką.
  7. Przełożyć krem do miseczek, a na wierzch ułożyć ser ricotta.

Przepis na kurczaka w sosie mole

To jedno z dań rodem z kuchni meksykańskiej, słynącej ze swojej pikanterii. Dlatego świetnie sprawdza się jako danie obiadowe w zimowe dni.

Przygotuj:

  • 1 kurczaka (ok. 1,2 kg),
  • 1 puszkę pomidorów w zalewie,
  • 1 posiekaną cebulę,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 pokrojoną paprykę zieloną, 1 szklankę bulionu drobiowego,
  • 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1/4 szklanki pestek dyni lub 4 łyżki nasion sezamu,
  • 60 g pokruszonej czekolady gorzkiej,
  • 2 łyżki oliwy.
Dodano pomyślnie!
  1. Rozgrzej oliwę, a na niej zrumień cebulę, czosnek i przyprawy.
  2. Dodaj pomidory, zieloną paprykę, bulion, masło orzechowe i czekoladę, smażąc przez ok. 10 minut.
  3. Na drugiej patelni obsmaż kurczaka z obu stron do zarumienienia.
  4. Przełóż drób do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem. Całość wstaw do piekarnika - rozgrzanego do 160oC.
  5. Piecz przez 45-60 minut.
  6. Przed podaniem posyp uprażonymi pestkami dyni lub ziarnami sezamu.
  7. Podawaj z ryżem i sosem salsa.
Wrzuć do koszyka wszystkie produkty z tego przepisu