Nie bez powodu miks orzechów i bakalii nazywa się tradycyjnie „mieszanką studencką” - wiadomo bowiem nie od dziś, że produkty te doskonale wpływają na koncentrację i wspomagają pracę mózgu. To jednak nie jedyna ich zaleta – zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają układ krążenia i dodatnio wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. W tej kategorii znalazło się mnóstwo różnego rodzaju
produktów bio: nie tylko orzechów, ale też nasion i pestek z różnych zakątków świata. Większość z nich może posłużyć do przyrządzenia pysznych i zdrowych posiłków, które dodadzą energii. Nasze pomysły
- śniadanie: zacznij dzień od komosy ryżowej (quinoi) – opłukaj ją, gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a potem dodaj, na co masz ochotę: świeże owoce, owocowy syrop, orzechy laskowe…
- przekąska między posiłkami: wychodząc z domu, zabierz ze sobą orzechy brazylijskie albo orzechy pekan – uzupełnią zapasy energii i pobudzą organizm do pracy
- obiad: sięgnij po żółtą soczewicę i ugotuj z niej pyszną, kremową zupę – wystarczy dodać ziemniaki, włoszczyznę i aromatyczne przyprawy, by stworzyć doskonałe, sycące danie
- kolacja: tu znów przyda Ci się quinoa, z której przygotujesz pyszną, lekką sałatkę.
Wszystkie produkty z tej kategorii to dobra, zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych artykułów spożywczych, po które sięgamy na co dzień. Smacznego!