Oryginalny Matjas Norweski Od dawna w sklepach dostępne są produkty sprzedawane pod nazwą a?la matias. Tymczasem są to zwyczajne śledzie, które niewiele mają wspólnego z prawdziwymi matjasami. Oryginalne Matjasy Norweskie odznaczają się specjalną zawartością tłuszczu i dużo lepszymi walorami smakowymi niż zwykłe śledzie. Nazwa ?matjas? odnosi się wyłącznie do młodych śledzi, tzw. śledzi dziewiczych. Śledź przed osiągnięciem dojrzałości płciowej nazywany jest rybą młodocianą. W przypadku śledzia bałtyckiego jest więc to ryba do 2-3 roku życia, a u populacji oceanicznych do 5-8 lat. Tylko w takim wypadku można mówić, że dana ryba to rzeczywiście matjas.
Dzienna porcja obliczona na podstawie wartości energetycznej dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) na 100 g produktu.Twoje zapotrzebowanie może być wyższe lub niższe.