Ryż wykorzystywany do produkcji paprykarza pochodzi z upraw ekologicznych. Tutaj wykorzystuje się działanie natury. Ekoprodukty są pożywne, dobrze strawne i zawierają mało substancji toksycznych. Rolnicy ekologiczni opierają swoje plantacje ryżu na płodozmianie i naturalnym nawożeniu. Dzięki temu, ryż to bezpieczne źródło zarówno energii jak i mikroelementów: kwasu foliowego, magnezu, selenu, witaminy B6 oraz oryzanolu substancji, która pomaga obniżyć cholesterol, łagodzi dolegliwości przekwitania oraz zapobiega tworzeniu się rakotwórczych nitrozoamin w organizmie. Składniki paprykarza tworzą sycącą propozycję bogatą w węglowodany złożone. Dostarczają energii i absorbują płyny, co jest istotne podczas terapii biegunki i zgagi. Paprykarz jest dobrympomysłem na nadzienie do naleśników albo dodatek do warzywnego leczo. Korzystnie wypada solo: posypany posiekaną pietruszką lub koperkiem jest alternatywą posiłku w podróży albo pracy.
Dzienna porcja obliczona na podstawie wartości energetycznej dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) na 100 g produktu.Twoje zapotrzebowanie może być wyższe lub niższe.