Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Gładkie i oleiste tahini to jeden z najpopularniejszych przysmaków, który przybył do nas z Bliskiego Wschodu. Ślady tego smakołyka można znaleźć również w daniach kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza w greckiej (używa się go m.in. do przygotowania chałwy). Na uwagę zasługują nie tylko walory smakowe tahini, ale również skład. Powstaje ono na bazie sezamu, który jest źródłem białka i wysokiej jakości aminokwasów – jego spożywanie zaleca się wszystkim wegetarianom i weganom. Oprócz tego w tahini znajduje się cenny błonnik pokarmowy oraz zwalczające wolne rodniki przeciwutleniacze. Wśród prozdrowotnych zalet tej pasty wymienia się również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. oleinowego), które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego (m.in. obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają zawałom serca oraz miażdżycy). Nasza wersja – tahini miodowe – zawiera jeszcze miód, który ma działanie bakteriobójcze, a dzięki glukozie pobudza pracę mózgu.
Wyrób gotowy należy przechowywać w pomieszczeniach czystych, bez obcych zapachów, zabezpieczonych przed szkodnikami.Przechowywać w temperaturze pokojowej.Po otwarciu przechowywać w lodówce,spożyć w ciągu 3 dni.
Olej sezamowy na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.