Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Ziele majeranku jest typową przyprawą krajów śródziemnomorskich. Przyprawa posiada charakterystyczny aromat oraz lekko palący smak. W polskiej kuchni stosuje się go najczęściej przy wyrobie domowych wędlin, przyprawianiu potraw mięsnych, sosów, pieczeni, farszów, pasztetów, warzyw, zup (grochowa, fasolowa, ziemniaczana, węgorzowa, żur, flaki), kołdunów oraz potraw z grzybów. Dla wzbogacenia aromatu majeranek stosowany jest często łącznie z tymiankiem, szczególnie w konieczności zachowania diety bezsolnej. Sposób użycia majeranku zależy od rodzaju potrawy. Mięsa i wędliny przyprawia się przed pieczeniem lub gotowaniem, pozostałe w końcowej fazie ich przygotowania.
zbierany w okresie kwitnienia dla zachowania ziołowego aromatu
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
majeranek suszony
Określenie | w 100g | w jednostce |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | ||
Wartość energetyczna (kcal) | 271 | 18.97 |
Tłuszcz (g) | 7.04 | 0.493 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0.53 | 0.037 |
Węglowodany (g) | 60.6 | 4.242 |
w tym cukry (g) | 4.09 | 0.286 |
Białko (g) | 12.66 | 0.886 |
Błonnik (g) | ||
Sól (g) |
Wymiar liczbowy 7
Jednostka (specyficzna) | Gramów |
Typ | Saszetka |
g
Średnia miara (e)
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu
FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier, Wspieranie odpowiedzialnego leśnictwa, FSC C151350
Polędwiczka w sosie jabłkowym Przygotowanie 10 min Gotowanie 65 min Porcje 4 Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 600 g) 1 ½ łyżki majeranku Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Kamis 1 łyżeczka soli morskiej Kamis 2 łyżki oleju 300 ml soku jabłkowego ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego Kamis 200 ml śmietany 36 % 200 g kaszy jaglanej 50 g masła 2 kwaśne twarde jabłka 1. Polędwiczki oprósz 1 łyżką majeranku, czosnkiem, pieprzem i solą, odstaw na 30 min, następnie obsmaż na patelni i piecz w piekarniku w temperaturze 90°C około 60 min. 2. Do rondelka wlej sok jabłkowy z dodatkiem pieprzu młotkowanego, zredukuj pięciokrotnie gotując, dodaj śmietanę, gotuj do uzyskania konsystencji sosu, dopraw solą. 3. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie z 1/3 masła. 4. Z jabłek usuń drylownicą gniazda nasienne. pokrój je w centymetrowe plastry, przed podaniem usmaż na złoty kolor na maśle, na koniec oprósz pozostałym majerankiem. 5. Polędwiczki wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 min. 6. Podawaj pokrojone w plastry z jabłkami, sosem i kaszą jaglaną.
Kamis
Marka | Kamis |
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl