Ładowanie...

Szanowni Klienci, informujemy że w dniach 21 i 22 kwietnia Biuro Obsługi Klienta jest nieczynne. Zapraszamy do kontaktu po świętach.

Kapary będą dobrze komponować się z bazylią i czosnkiem. Nie należy zbyt długo ich gotować.
Dodaj do ulubionych

FRAGATA Surfines Capers

99 g
Best before 17-01-2021
FriscoNew, packed
6.79 PLN
for 1 pc / 99 g
68,59 / kg
EAN: 8410134602001
Price for kg:68,59 PLN
Weight:99 g
Brand:FRAGATA
EAN:8410134602001
Kapary są blisko spokrewnione z kapustą. Pochodzą prawdopodobnie z zachodniej lub środkowej Azji, jednakże dziś rosną także w Europie, w rejonie śródziemnomorskim, w Afryce i Stanach Zjednoczonych. O kaparach wspominał już Pliniusz Starszy, wiadomo że były znane przez starożytnych Greków. Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest dodać je, gdy np. sos jest ciepły. Kapary przyczyniają się ograniczenia wzdęć, mają właściwości antyreumatyczne, poprawiające funkcjonowanie wątroby. Napary z korzeni i kory krzewów są używane w leczeniu anemii i artretyzmu.