Tradycyjny kalabryjski makaron o kształcie zwinietego sznurka. Makarony Casa Rinaldi produkowane są z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum -Triticum durum - najstarszej formy pszenicy, niezwykle twardej w porównaniu do formy zwyczajnej. Ziarniaki są kruszone na kaszkę - semolinę, która łatwo chłonie wodę. Inne niż w zwyczajnej mące białko roślinne umożliwia wytwarzanie makaronu bez białka kurzego). Urządzenie Trafila in bronzo ma na celu rysowanie powierzchni makaronu, która stając sięchropowata, powoduje lepszą przyczepność sosu do powierzchni makaronu. Sos ten nie spływając wydobywa najlepszy smak dania, pozwala także oszczędzić sporo sosu, który nie pozostaje na talerzu. Makarony regionalne Casa Rinaldi są wyrabiane z semoliny najwyższej jakości, przy zachowaniu metod obróbki i suszenia makaronu, inspirowanych rzemieślniczymi metodami produkcji z różnych regionów Włoch. Kształty nie istniejące w przemysłowych metodach produkcji makaronu.
n Liguria - Trofie di Liguria
Kształt krótkie zwiniętego sznurka. Tradycyjny kształt używany z Pesto geneovese
Jest to makaron z regionu Ligurii o kształcie krótkiego zwiniętego sznurka.
CASA RINALDI Makaron Triofiet di Liguria