Gomasio czyli sól sezamowa to tradycyjny japoński dodatek do potraw stosowany i popularny w kuchniach całego świata, używany jako posypka do surowych warzyw, kanapek, potraw z ryżu, kaszy, sałatek, zup, jako panierka do ryb i owoców morza.
Nadaje wyjątkowy smak roladkom sushi - futomakom i uramakom (california roll).
Sezam jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Bogaty jest w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe - niezbędne w naszej codziennej diecie. Ziarenka sezamu zawierają przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się jak również wpływają na obniżenie ciśnienia krwi oraz zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu.
JEAN HERVE Gomasio - Sól sezamowa EKO