Cukier trzcinowy nadaje się idealnie do słodzenia kawy i herbaty, podkreśla smak i aromat napojów. Jest niezbędny do przygotowywania różnych ciast. Aromat cukru trzcinowego świetnie współgra z zapachem czekolady, wanilii i cynamonu. Już 8 tys. lat p.n.e. mieszkańcy Nowej Gwinei odkryli, że sok z trzciny cukrowej ma słodki smak i zaczęli ją uprawiać. Później trzcina zawędrowała przez Polinezję do Chin, aby 300 lat p.n.e. dotrzeć do Europy dzięki wyprawom wojennym Aleksandra Macedońskiego. Trzcina cukrowa może być uprawiana tylko w klimacie równikowym i podrównikowym ( słońce, wysoka temperatura i wilgotność ), dlatego też w Europie cukier był bardzo drogi. W średniowieczu największym ośrodkiem handlu cukrem stała się Wenecja. Cukier jest produkowany zesłodkiego soku, który magazynowany jest w grubych łodygach rośliny ( osiągają nawet 6 m wysokości ). Dojrzała trzcina zawiera 10-20% cukru, a otrzymuje się go przez krystalizacje gotującego się w wielkich bębnach soku. Cukier trzcinowy posiada naturalny złoto-brązowy kolor, którego intensywność zależy od warunków glebowych i klimatycznych uprawy. Kolor nie stanowi o jakości cukru.
TROPICAL CUBES Cukier trzcinowy brązowy - kostka