Coprinus comatus jest szeroko rozprzestrzenionym gatunkiem występującym na całym świecie. Jego smak przypominający szparagi sprawił, że zwie się go również grzybem szparagowym. Jest to gatunek zawierający zrównoważony zestaw składników mineralnych i witamin, a wśród nich, w przeciwieństwie do większości innych grzybów, dużo witaminy C. Znajduje on zastosowanie w leczeniu cukrzycy, z powodu właściwości obniżających poziom cukru we krwi i to w sposób bardzo skuteczny.
Zalecana dzienna porcja produktu: 1-2 miarki (umieszczonej w opakowaniu) co odpowiada 1,5 - 3,0 g produktu.
Sposób przygotowania: Rozpuścić w wodzie, soku lub wymieszać bezpośrednio z innymi produktami. Spożyć przed lub po posiłku i popić wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
PILZE WOHLRAB Grzyby sproszkowane (Czernidłak kołpakowaty) BIO