Jeden z najpopularniejszych koktajli, rozsławiony przez serię filmów o agencie 007, twórczość Billy Joela oraz Oasis. Gin & Tonic stworzony ponoć na początku XIX wieku jako lek przeciwko malarii, dziś sprawdza się idealnie jako aperitif.
50 ml gin Tanqueray No. Ten
Ok. 150 ml tonic
cząstka grepjfruta
Któż nie słyszał o znakomitym klasyku Whiskey Old Fashioned. Jego początki sięgają lat 30-tych XIX wieku, kiedy to był serwowany w barach Nowego Jorku. Popularność zyskał podobno w czasach prohibicji. Był spożywany w ukryciu, a zapach alkoholu neutralizowano poprzez dodatek pomarańczy.
50 ml whiskey Bulleit Bourbon
10 ml syrop cukrowy
2 krople Angostura Bitters
skórka z pomarańczy
*Syrop cukrowy
150 ml wody doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy 200g cukru, mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy przez kilka minut. Przechowujemy w zamkniętej butelce w lodówce.
Kolejny, znany na całym świecie klasyk – Whisky Sour. Pierwsze zapiski na temat tego koktajlu pojawiły się w gazecie codziennej „Waukesha Plaindealer” w Wisconsin, USA, w 1870 roku. Idealnie zbalansowane połączenie słodyczy i kwasowości z bogatym smakiem whisky, po dziś dzień zapewnia Souer’owi miejsce w czołówce koktajli wszechczasów.
50 ml whisky Johnnie Walker Gold Label Reserve
25 ml sok z cytryny
25 ml syrop cukrowy
białko jaja (opcjonalnie)
*Syrop cukrowy
150 ml wody doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy 200g cukru, mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy przez kilka minut. Przechowujemy w zamkniętej butelce w lodówce.
Manhattan i geneza jego receptury, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą podobno z Nowego Jorku. Tam też, podczas przyjęcia w Manhattan Club 18 listopada 1874 roku, matka sir Winstona Churchill’a – Jenny, zaserwowała owy koktajl zgromadzonym na bankiecie gościom. Manhattan uświetnił przyjęcie zorganizowane na cześć zwycięstwa Samuela Jonesa Tildena w wyborach na gubernatora stanu Nowy Jork.
50 ml whisky The Singleton of Dufftown
25 ml czerwony wermut
1 kropla Angostura Bitters
skórka z pomarańczy
wiśnia Maraschino (opcjonalnie)
Espresso Martini, zostało stworzone w 1983 roku przez Dicka Bradsella w lokalu Soho Brasserie w Londynie na życzenie klientki, która poprosiła o koktajl, który ją pobudzi. Koktajl początkowo był zwany po prostu wódka Espresso, z czasem ewoluował. Podawany w szkle do martini zyskał nazwę Espresso Martini.
50 ml wódka Ketel One
15 ml syrop cukrowy
1 espresso (ok. 45 ml)
*Syrop cukrowy
150 ml wody doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy 200g cukru, mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy przez kilka minut. Przechowujemy w zamkniętej butelce w lodówce.
Prosty, zaskakujący, ale przede wszystkim – pyszny, czyli dokładnie taki jak jego serce – Bulleit Bourbon. Dla tych, którzy whiskey nie traktują zbyt poważnie.
50 ml whiskey Bulleit Bourbon
Ok. 200 ml tonic
sok z ćwiartki cytryny (15 ml)
Pochodzący ze słonecznej Kuby, ulubiony koktajl tamtejszej ludności oraz Ernesta Hemingwaya, którego bohaterowie raczyli się tym pysznym drinkiem na kartach jego powieści. Sam autor uwielbiał wersję z podwójną zawartością rumu, tzw. Papa Doble.
45 ml rum Zacapa 23 YO
20 ml sok z limonki
10 ml syrop cukrowy
*Syrop cukrowy
150 ml wody doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy 200g cukru, mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy przez kilka minut. Przechowujemy w zamkniętej butelce w lodówce.
Być może powstał w Indiach w XVII w i stamtąd trafił do Wielkiej Brytanii, a być może został zapoczątkowany w Szkocji w XVIII wieku, przez lekarza, który przepisywał go jako miksturę-remedium na kaszel i przeziębienie. Tego nie możemy być pewni. Ale jesteśmy pewni jednego: kiedy aura nie dopisuje, Hot Toddy jest idealnym lekiem na chłodne, jesienno-zimowe wieczory.
50 ml whisky Johnnie Walker Gold Label Reserve
25 ml sok z cytryny
25 ml miód
75 ml gorąca woda