Herbata czarna jest zdecydowanie najpopularniejszą odmianą, jest bardzo aromatyczna, wywodzi się z herbaty zielonej. Żeby ją otrzymać liście krzewu herbacianego są poddawane więdnięciu, skręcaniu, fermentacji, suszeniu i sortowaniu. W tej zakładce przygotowaliśmy dla Ciebie tylko produkty z najlepszej półki czyli herbaty czarne liściaste. Znajdziesz tutaj kilka odmian, w tym między innymi
  • Earl grey

  • Yunnan

  • Assam

Aby wydobyć maksimum smaku z każdego liścia herbaty należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody, którą zalewamy herbatę oraz o odpowiednim czasie parzenia. 96 stopni celsjusza powinna mieć woda, którą zalewamy liście czarnej herbaty. Następnie po 3-5 minutach powinniśmy oddzielić napar od liści, aby móc cieszyć się najlepszym aromatem. Ze względu na dużą zawartości teiny czarna herbata wykazuje działanie pobudzające. Oprócz tego hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do trawienia. Dzięki temu że zawiera fluor, korzystnie wpływa na zęby. Czarna herbata zwiększa koncentrację, zmniejsza stres, zmniejsza ryzyko zakrzepów, odkaża organizm, neutralizuje wolne rodniki a mocny napar zmniejsza nawet ryzyko zachorowania na nowotwory. Zebraliśmy dla Ciebie w tej kategorii najlepsze produkty od najlepszych producentów, np.
  • Loyd

  • Lipton

  • Ahmad Tea

  • Dilmah

  • Twinings